25 °C Budapest

Nagy változás a benzinkutakon: ezt minden autósnak tudnia kell

2018. október 19. 14:02

Két hosszú hétvége is áll előttünk, sokan ezekre a napokra időzítették az őszi pihenést. Aki autóval vág neki az útnak, annak feltétlenül tudnia kell a nemrég bevezetett változásokról. De összeszedtük a környező országok benzinárait is.

Az október 23-it közvetlenül még egy hosszú hétvége követi, a november elsejei mindenszentek ünnepével. A Szállás.hu elemzése azt mutatja, hogy a belföldi települések közül az október 23-i hétvégén a legnagyobb vendégforgalomra Eger, Gyula és Hajdúszoboszló számíthat. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy a fél ország útra kel hamarosan, erős forgalomra kell számítani péntek délután és szombat délelőtt az utakon.

Aki autóval indul útnak, annak feltétlenül tudnia kell, hogy október 12-től egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól. Az alábbi videóban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
  • E10 :benzin 10% -os etanolos alkohollal,
  • E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,
  • B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
  • B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
  • XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
  • CNG : metán autókhoz
  • H2: hidrogén
  • PB-gáz: PB-gáz
  • LNG: folyékony metán

Az országon kívül

Persze nem csak határokon belülre, külföldre is sokan mennek. A hosszú hétvégén határon túlra utazók körében a három legkedveltebb úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta. A Magyar Autóklub segítségével összegyűjtöttük, a környező országokban mennyibe kerül a 95-ös ólommentes és a gázolaj literenkénti ára.


Ahogy a fenti táblázatból is jól látszik, Németországban a legdrágább a benzin, Ausztriában is többet kell fizetni a benzinért, méghozzá 28 forinttal, mint itthon, de Szlovákiában is kifejezetten drága a tankolás, átlagosan 464 forintnak megfelelő eurót kérnek egy liter benzinért.

Jellemzően a forgalmas autópályák melletti benzinkutak drágábban adják az üzemanyagot, ezért érdemes tankoláskor letérni, és megkeresni az olcsóbb kutakat. Ma már ez nem okozhat problémát, hiszen számtalan jó alkalmazást tölthetünk le erre a célra, de a legtöbb GPS is jelöli a kutakat.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?