7 °C Budapest

Külföldre mész nyaralni? Így készülhetsz fel a váratlan helyzetekre

2018. június 26. 13:32

Már nemcsak a higanyszál, a naptár szerint is itt a nyár, indul tehát az utazási főszezon. Egy igazi nyaraláson kilépünk a mindennapi rutinból: tovább alszunk, szórakoztató programokra cseréljük a munkát, más főztjét esszük, iroda helyett strandon hűsölünk - mindezzel együtt pedig többet és másképp költünk.

Már nemcsak a higanyszál, a naptár szerint is itt a nyár, indul tehát az utazási főszezon. Egy igazi nyaraláson kilépünk a mindennapi rutinból: tovább alszunk, szórakoztató programokra cseréljük a munkát, más főztjét esszük, iroda helyett strandon hűsölünk - mindezzel együtt pedig többet és másképp költünk. A család és a bőröndök után ezért nem árt a pénzügyeinket is felkészíteni a vakációra. Az alábbiakban bemutatunk néhány, szakértők által összegyűjtött hasznos tanácsot a külföldre készülőknek, melyekre érdemes figyelni.

Mennyi készpénzt vigyünk magunkkal?

Akinek nem a Balaton a Riviéra, az nagy valószínűséggel a horvát, a görög, az olasz vagy a spanyol tengerpartot veszi célba, a focirajongók pedig meg se állnak Oroszországig. Mindegyik esetben érdemes előzetesen csak annyi készpénzt váltanunk, amennyit biztosan el is költünk majd. A túl sok bankóval felesleges kockázatot vállalunk, itthon pedig nem sok mindent tudunk kezdeni a megmaradt rubellel vagy kunával. Hogy mennyi készpénzre lesz majd szükségünk, az függ az utazás jellegétől és a tervezett programoktól, és méginkább az adott ország fizetési szokásaitól - írja közleményében a CIB Bank. Ezért érdemes szánni erre egy kis időt, és előzetesen tájékozódni.

Oroszországban például a piacokon, a kisebb forgalmú üzletekben, a büfékben és a taxikban egyaránt szükségünk lehet készpénzre, ezt azonban nem feltétlenül kell magunkkal vinnünk, hiszen külföldön is lehetőségünk van ATM-ből készpénzt felvenni. Sőt, vannak olyan bankok, amelyek ezt a szolgáltatást ingyen nyújtják, még külföldön is.

Miért ne felejtsük otthon a bankkártyát?

Anglia, Írország, Egyesült Államok - tavaly itt használták a legtöbbet bankkártyájukat a bank ügyfelei. A benzinkutakon, az éttermekben, a nagyobb üzletekben, a szállodákban és a múzeumokban külföldön is gond nélkül és díjmentesen fizethetünk bankkártyával. A lehetőséget pedig a statisztika alapján ki is használjuk - a bank adatai szerint külföldön a kártyás vásárlások száma messze túlszárnyalta a készpénzfelvételt. Tavaly augusztusban használták a bank ügyfelei a legtöbbször a plasztikokat, ekkor 7 százalékot ugrott a CIB-es kártyatranzakciók száma az átlaghoz képest, ami a karácsonyi forgalommal vetekszik.

De a bankkártya ma már nemcsak egy kényelmes fizetőeszköz, hanem biztosíték is a számla rendezésének elmulasztására vagy egy véletlen károkozásra, ezért kötelezően kérhetik például szállásfoglaláskor vagy autóbérléskor. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy csak dombornyomott bankkártyát vagy kizárólag hitelkártyát fogad el az adott szolgáltató - erről érdemes előre tájékozódni. Országonként eltérő az érintéses fizetés értékhatára: ezért előfordulhat, hogy külföldön már egy kisebb összegű vásárlásnál is szükségünk lesz a PIN kód megadására. Az itthon beállított vásárlási limit is kevésnek bizonyulhat, ha aktívan használjuk a kártyát.

A banki mobilalkalmazásban a korlátok bármikor egyszerűen módosíthatóak, így akkor sincs gond, ha strandpapucsban a kasszánál állva derül ki a probléma. Ha új a bankkártyánk, indulás előtt mindenképpen aktiváljuk, ha pedig régi, ellenőrizzük az érvényességét, nehogy a nyaralós napokra essen a lejárat dátuma. A bankkártyához kapcsolódó biztonsági óvintézkedéseket természetesen külföldön is ugyanúgy be kell tartanunk, ha el akarjuk kerülni a jogosulatlan használatot. Mentsük el bankunk telefonszámát arra az esetre, ha azonnal le kell tiltatni az eltűnt kártyát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan készüljünk fel a váratlan helyzetekre?

Ne csak a kellemes meglepetésekre készüljünk. Az utasbiztosítás költsége elhanyagolható egy esetleges külföldi kórházi kezelés számlájához képest. Járjunk utána, hogy meglévő kártyánkhoz tartozik-e biztosítás. A CIB kártyás ügyfeleinek 15 százaléka rendelkezik a bankkártyájának köszönhetően díjmentes utazási védelemmel a világ 186 országában.

Az ügyfelek további 15 százaléka standard lakossági bankkártyája mellé aktiválta a biztosítást - tavaly a nyári hónapokban kétszerannyian igényelték a szolgáltatást, mint az év többi részében. Ha extrém kalandokat is tervezünk, vagy költséges felszereléssel vágunk neki az útnak, akkor speciális biztosításra is szükségünk lehet. Ezért mindig legyünk tisztában azzal, pontosan mire nyújt fedezetet a megkötött szerződés.

Ki fizeti otthon a csekkeket, amíg mi nyaralunk?

Pénzügyeinket távollétünk alatt sem kell szabadságolni: a banki mobilalkalmazások segítségével bárhonnan hozzáférhetünk számlánkhoz, átutalhatunk, kifizethetjük hitelkártya tartozásunkat vagy feltölthetjük telefonunk egyenlegét. A mobilalkalmazásban az okos értesítések bekapcsolásával a nyaralás alatt is tudni fogunk minden számlamozgásról. Az alkalmazást még az indulás előtt töltsük le, végezzük el benne a regisztrációt, és próbáljuk ki az egyes funkciókat. Ha a nyaraláson is kézben tartjuk a pénzügyeket, akkor hazatérve sem fogadnak majd minket kifizetetlen csekkek és felszólítások.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem