11 °C Budapest

A jövő autói: mindegyik máshogy prüttyög majd!

2010. május 5. 13:02

Aki úgy képzelte, hogy az elektromos autók korában elfelejthetjük az utcán a zajokat, nagyon téved. Az EU a biciklisekre, gyalogosokra, de főleg nagyothallókra gondolva mesterséges zaj kibocsátására kötelezné a gyártókat.

A EU tervei szerint minden elektromos autógyártó számára kötelező lenne saját "jelölő hanggal" ellátni járműveit, méghozzá meghatározott minimális hangerőt elérve, hogy elkerüljék az autók által - azok észlelhetetlensége miatt - okozott baleseteket.

Ennek egyes gyártók a motorzaj megnövelésével, mások különféle mesterséges hangok/zajok hozzáadásával tesznek majd eleget. Akár a Star Warsból ismert podracer űrjárművek hangjával is találkozhatunk majd az utcán, ha a javaslat törvényi erőre emelkedik.

A túlzott zajszennyezés elkerülése érdekében a hangot abba az irányba kell kibocsátaniuk az autóknak, amerre haladnak. Az elektromos, illetve hibrid autókat gyártó Lotus kifejlesztett olyan technológiát is, amely a sebességgel együtt változtatja a hangerőt.

Az autógyártók szerint mesterséges zajkibocsátásra csak 30 km/h alatti sebességnél van szükség, annál nagyobb sebességnél ugyanis már van akkora alapzaja az autóknak, hogy észlelni lehessen őket.

A különféle hangok tesztelése ebben a hónapban kezdődik meg a Warwick Egyetemen néhány gyártóval karöltve. Egy tesztautót minden héten új hangjelzéssel látnak el, hogy a gyalogosok visszajelzései alapján eldönthessék, melyik a legideálisabb. Lesz köztük zene, természetben fellelhető hangok, motorzaj, de sci-fi-kből ismert hangok is, melyek közül az fog versenyben maradni, amely jól hallhatónak bizonyul, anélkül, hogy zavarná, megijesztené a járókelőket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hangokra azért van szükség, mert a gyalogosok gyakran nem a szemükkel, hanem a fülükkel tájékozódnak, vagyis ki sem néznek oldalra az úttesten, ha nem hallanak közeledő járművet. Ez hangtalan autók esetén rendkívül veszélyes.

Persze sokan úgy gondolják, hogy egyszerűbb, illetve praktikusabb lenne az embereket arra nevelni, hogy figyeljenek jobban mikor közlekednek, mint mesterséges zajokkal szennyezni a környezetet.

Az Európai Bizottság múlt héten közölte, hogy 2012-ig döntenek arról, hogy mi legyen a csendes autók sorsa, annak függvényében, hogy ez valójában mekkora veszélyt jelent a gyalogosokra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?