A jövő autói: mindegyik máshogy prüttyög majd!

2010. május 5. 13:02

Aki úgy képzelte, hogy az elektromos autók korában elfelejthetjük az utcán a zajokat, nagyon téved. Az EU a biciklisekre, gyalogosokra, de főleg nagyothallókra gondolva mesterséges zaj kibocsátására kötelezné a gyártókat.

A EU tervei szerint minden elektromos autógyártó számára kötelező lenne saját "jelölő hanggal" ellátni járműveit, méghozzá meghatározott minimális hangerőt elérve, hogy elkerüljék az autók által - azok észlelhetetlensége miatt - okozott baleseteket.

Ennek egyes gyártók a motorzaj megnövelésével, mások különféle mesterséges hangok/zajok hozzáadásával tesznek majd eleget. Akár a Star Warsból ismert podracer űrjárművek hangjával is találkozhatunk majd az utcán, ha a javaslat törvényi erőre emelkedik.

A túlzott zajszennyezés elkerülése érdekében a hangot abba az irányba kell kibocsátaniuk az autóknak, amerre haladnak. Az elektromos, illetve hibrid autókat gyártó Lotus kifejlesztett olyan technológiát is, amely a sebességgel együtt változtatja a hangerőt.

Az autógyártók szerint mesterséges zajkibocsátásra csak 30 km/h alatti sebességnél van szükség, annál nagyobb sebességnél ugyanis már van akkora alapzaja az autóknak, hogy észlelni lehessen őket.

A különféle hangok tesztelése ebben a hónapban kezdődik meg a Warwick Egyetemen néhány gyártóval karöltve. Egy tesztautót minden héten új hangjelzéssel látnak el, hogy a gyalogosok visszajelzései alapján eldönthessék, melyik a legideálisabb. Lesz köztük zene, természetben fellelhető hangok, motorzaj, de sci-fi-kből ismert hangok is, melyek közül az fog versenyben maradni, amely jól hallhatónak bizonyul, anélkül, hogy zavarná, megijesztené a járókelőket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hangokra azért van szükség, mert a gyalogosok gyakran nem a szemükkel, hanem a fülükkel tájékozódnak, vagyis ki sem néznek oldalra az úttesten, ha nem hallanak közeledő járművet. Ez hangtalan autók esetén rendkívül veszélyes.

Persze sokan úgy gondolják, hogy egyszerűbb, illetve praktikusabb lenne az embereket arra nevelni, hogy figyeljenek jobban mikor közlekednek, mint mesterséges zajokkal szennyezni a környezetet.

Az Európai Bizottság múlt héten közölte, hogy 2012-ig döntenek arról, hogy mi legyen a csendes autók sorsa, annak függvényében, hogy ez valójában mekkora veszélyt jelent a gyalogosokra.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?