33 °C Budapest

Suzuki per - nyolc nap múlva döntés!

Pénzcentrum
2006. március 29. 10:30

A tatabányai munkaügyi bíróság nyolc nap múlva hirdeti ki, hogy megsértette-e a Suzuki Rt. a szakszervezetre vonatkozó szabályokat. A bíróság tegnap háromórás meghallgatáson tárgyalta Tatabányán a Liga Szakszervezetek beadványát, amelyben a szakszervezeti alapjogok megsértésének megállapítását kérte. A Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez, és megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére.

A tatabányai munkaügyi bíróság nyolc nap múlva hirdeti ki, hogy megsértette-e a Suzuki Rt. a szakszervezetre vonatkozó szabályokat. A bíróság tegnap háromórás meghallgatáson tárgyalta Tatabányán a Liga Szakszervezetek beadványát, amelyben a szakszervezeti alapjogok megsértésének megállapítását kérte. A Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez, és megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére - írja nol.hu

 

A peren kívüli meghallgatás előtt a Liga elnöke, aki személyesen látta el a szervezet képviseletét, úgy nyilatkozott: a Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez, és megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére.

"A Suzuki magatartása miatt kellett a Liga tagszervezetének a gyár előtt egy bérelt buszban megalakulni" - emlékeztetett a kifogás benyújtásának előzményeire Gaskó István.
A Liga Suzukis csoportja alakuló taggyűlést akart tartani január 13-án, japán és szlovák szakszervezeti vendégekkel, erre reggel 6 és 7, valamint délután 18 és 19 óra között kapott termet a gyár vezetőségétől, miközben például az ebédlő üres volt - fejtette ki a Liga elnöke.
A Suzuki képviselője elmondta: a jogszabályok értelmében érdekképviseleti tevékenységet csak munkaidőn kívül folytathat a szakszervezet, és munkaidőn kívül a gyárban nem létezik olyan helyiség, ahol erre lehetőség van, illetve a megjelölt időponton kívül minden terem ki van használva. Az ebédlőt a konyhát üzemeltető cég használja, afölött a Suzuki nem rendelkezhet - tette hozzá.
A kifogás másik eleme az volt, hogy a gyár területére nem engedték be a szakszervezet érdekében eljáró, a gyárral munkaviszonyban nem lévő szakértőket - fejtette ki Gaskó István. Véleménye szerint, ha a szakszervezet bejelenti, hogy a bebocsátást kérő személyek az érdekképviselet érdekében érkeznek, akkor a munkáltató nem vizsgálhatja, miként valósul meg a tevékenység, és nem tagadhatja meg a belépést.

A Suzuki képviselője szerint joguk van megkérdezni az érdekvédelmi munka mibenlétét. Arról, hogy miért nem léphettek be az üzem területére az alakuló taggyűlés résztvevői, a Suzuki képviselője ezt mondta: "a belépést nem tiltottuk meg, azt mondtuk, mivel nem lesz taggyűlés, a belépés ebből a célból szükségtelen".

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem