Suzuki per - nyolc nap múlva döntés!

Pénzcentrum
2006. március 29. 10:30

A tatabányai munkaügyi bíróság nyolc nap múlva hirdeti ki, hogy megsértette-e a Suzuki Rt. a szakszervezetre vonatkozó szabályokat. A bíróság tegnap háromórás meghallgatáson tárgyalta Tatabányán a Liga Szakszervezetek beadványát, amelyben a szakszervezeti alapjogok megsértésének megállapítását kérte. A Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez, és megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A tatabányai munkaügyi bíróság nyolc nap múlva hirdeti ki, hogy megsértette-e a Suzuki Rt. a szakszervezetre vonatkozó szabályokat. A bíróság tegnap háromórás meghallgatáson tárgyalta Tatabányán a Liga Szakszervezetek beadványát, amelyben a szakszervezeti alapjogok megsértésének megállapítását kérte. A Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez, és megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére - írja nol.hu

 

A peren kívüli meghallgatás előtt a Liga elnöke, aki személyesen látta el a szervezet képviseletét, úgy nyilatkozott: a Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez, és megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére.

"A Suzuki magatartása miatt kellett a Liga tagszervezetének a gyár előtt egy bérelt buszban megalakulni" - emlékeztetett a kifogás benyújtásának előzményeire Gaskó István.
A Liga Suzukis csoportja alakuló taggyűlést akart tartani január 13-án, japán és szlovák szakszervezeti vendégekkel, erre reggel 6 és 7, valamint délután 18 és 19 óra között kapott termet a gyár vezetőségétől, miközben például az ebédlő üres volt - fejtette ki a Liga elnöke.
A Suzuki képviselője elmondta: a jogszabályok értelmében érdekképviseleti tevékenységet csak munkaidőn kívül folytathat a szakszervezet, és munkaidőn kívül a gyárban nem létezik olyan helyiség, ahol erre lehetőség van, illetve a megjelölt időponton kívül minden terem ki van használva. Az ebédlőt a konyhát üzemeltető cég használja, afölött a Suzuki nem rendelkezhet - tette hozzá.
A kifogás másik eleme az volt, hogy a gyár területére nem engedték be a szakszervezet érdekében eljáró, a gyárral munkaviszonyban nem lévő szakértőket - fejtette ki Gaskó István. Véleménye szerint, ha a szakszervezet bejelenti, hogy a bebocsátást kérő személyek az érdekképviselet érdekében érkeznek, akkor a munkáltató nem vizsgálhatja, miként valósul meg a tevékenység, és nem tagadhatja meg a belépést.

A Suzuki képviselője szerint joguk van megkérdezni az érdekvédelmi munka mibenlétét. Arról, hogy miért nem léphettek be az üzem területére az alakuló taggyűlés résztvevői, a Suzuki képviselője ezt mondta: "a belépést nem tiltottuk meg, azt mondtuk, mivel nem lesz taggyűlés, a belépés ebből a célból szükségtelen".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG