33 °C Budapest
Shot of an unrecognisable hacker using a laptop and smartphone

Óriási veszélyben a magyar internetezők: ilyen egyszerűen fosztják ki a bankszámlájukat

2024. június 23. 14:31

Drasztikusan emelkednek a bankkártyás tranzakciókhoz kötődő, illetve az átutalások és a beszedések esetében előforduló csalások Magyarországon. Egy friss kiberbiztonsági felmérés szerint a magyar internetezők 57 százaléka esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak. A probléma tehát egyre inkább általános. Arról nem is beszélve, hogy az olyan sportesemények alatt, mint a most futó labdarúgó-Európa-bajnokság vagy a közelgő Nyári Olimpiai Játékok, még inkább ki vagyunk téve a csalók próbálkozásainak. Épp ennek járt utána friss adásában a Pénzcentrum vlogja, a CashTag Extra.

Javában zajlik a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság és közlednek a Nyári Olimpiai Játékok is. A világszerte milliók által követett sportesemények ideje alatt jelentősen megugrik a sportfogadások száma is. Mivel a sportfogadásoknak jelentős része online sportfogadási oldalakon történik, ez az időszak a kiberbűnözők, az online csalók számára is kiemelten fontos, ugyanis ilyenkor jelentősen emelkedik a fogadásokkal kapcsolatos csalások száma.

Ezek a csalók pedig profi módon képesek használni a mesterséges intelligenciát, hogy megtévesszék a sportfogadókat, legyen szó például egy deepfake videóról, vagy a tömegesen megjelenő kamu weboldalakról. De hogyan kerülhetjük el, hogy a csalók áldozataivá váljunk? A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH)) kampányt indított az ügy érdekében. Ennek járt utána legújabb adásában a Pénzcentrum vlogja, a CashTag Extra; az adásban Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőt kérdeztük a témában.

Az SZTFH, „A Tét Te vagy!” néven futó kezdeményezésének célja, hogy bemutassa a sportesemények vonatkozásában felmerülő csalástípusokat, trendeket, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó információbiztonsági kockázatokat, emellett külön figyelmet fordítva a megelőzésre és a védekezésre is a kibertérben. A kampány résztvevői a közös fellépés erejével kívánják felhívni a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az Országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosított törvény szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm