A beautiful Asian businesswoman is recording a vertical video for her social media online course, talking about her expertise and life story, and she is using a laptop, studio microphone, and a smart phone on a tripod. Clean and minimalistic domestic set up interior with plants and natural lighting. Professional creativity and authenticity

Küszöbön a végleges döntés, betilthatják a TikTok-ot: súlyosak a vádak, mindenkit érint

2024. március 28. 19:00

Az amerikai és német döntéshozók egyaránt azon gondolkoznak, hogy végleg ellehetetlenítsék a TikTok működését, mondván, a platform kínai tulajdonosa révén komoly fenyegetést jelent az országukra. Javaslatuk összességében meglehetősen radikális, ami komoly hatással lenne nem csak az egyszerű felhasználók, hanem a vállalkozások életére is.

Az amerikaiak után a németek is erősen gondolkodnak rajta, hogy valamilyen módon korlátozniuk kellene a TikTok működését, hiszen az a kínai tulajdonosa által komoly veszélyt jelenthet az ország demokráciájára nézve. Ezzel Európában Németország lehet az első nemzet, mely szankcionálná egy közösségi média oldal működését, és korlátozná polgárait annak használatában.

A németek is a tiltás mellett?

Komoly vita tört ki vezető német politikusok között arról, hogy országuknak szükséges-e a jelenleginél sokkal szigorúbban fellépnie a kínai tulajdonban lévő videós közösségi média felülettel, azaz a TikTok-kal szemben. A hírszerző szolgálatokat felügyelő német parlamenti testület több tagja ugyanis úgy véli, hogy a platform komoly veszélyt jelent a nemzetbiztonságra nézve.

Roderich Kiesewetter, a Bundestag titkosszolgálatokat ellenőrző bizottságának alelnöke, valamint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja a Handelsblatt nevű német napilappal közölte: az országnak fontolóra kell vennie a TikTok általános betiltását, amennyiben a platform szigorúbb szabályozását nem lehetne hatékonyan végrehajtani.

A politikusok egy része ugyanis úgy véli, hogy a TikTok veszélyt jelent a demokráciára, miután egy nagyon fontos eszközt jelent Kína és Oroszország számára a hibrid hadviselésre

– jelentette ki.

Egy másik politikus, Jens Zimmerman, a német Szociáldemokrata Párt tagja pedig arról beszélt a BR nevű német médiumnak, hogy a kormánynak legalább fontolóra kellene vennie az alkalmazás betiltását a szövetségi eszközökön, mondjuk az uniós intézményekben.

Persze a TikTok betiltása minden bizonnyal váratni fog magára, hiszen vannak olyan honatyák is, akik kevésbé radikális módon állnak a kérdéshez. Ralf Stegner a német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselője, valamint Konstantin von Notz, a német Zöld Párt helyettes vezetője a teljes vagy részleges tiltás helyett inkább képet kapna arról, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvények – melyek előírják az internetes platformok számára, hogy határozottan lépjenek fel a dezinformációk és az illegális tartalmak ellen – hogyan működnek a gyakorlatban.

A fentiek nyomán érdemes megjegyezni, hogy a TikTok betiltása egyáltalán nem lenne egyszerű feladat Németországban, a helyi kormány által közölt adatok szerint ugyanis

a közösségi média felületnek alsó hangon 19 millió aktív felhasználója van az országban.

Az amerikaiak már léptek

Az amerikai képviselőház nagy többséggel fogadta el pár hete azt a törvényt, amely elvezethet a népszerű közösségi videóalkalmazás, a TikTok betiltásához az Egyesült Államokban. A kongresszus alsóháza – mely pártvonalak mentén általában élesen megosztott – jelentős támogatással (352 igen szavazattal, 65 nem) szavazta meg az alkalmazás használatának korlátozását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvény hatályba lépéséhez ugyanakkor még nem elég pusztán a képviselőház egységes véleménye, arról a javaslat megfogalmazóinak a szenátust is meg kell majd győzniük. Márpedig elemzők szerint ez nem lesz egy sétagalopp, noha Joe Biden korábban kijelentette, hogy ha társai egyöntetűen rábólintanak a tervezetre, akkor ő is alá fogja írni azt. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szakértője ugyanakkor később ezt próbálta finomítani azzal, hogy kijelentette:

a tervezet nem a TikTok amerikai betiltását, hanem a kínai tulajdon - ezzel párhuzamosan a kínai Kommunista Párthoz való kötődés - felszámolását jelenti a platform esetében.

De mit takar pontosan a módosítás, és mi változna tőle Amerikában?

Nos, a törvényjavaslat hatálybalépésével két fronton módosulna mindaz, amit eddig az amerikai közösségi média használatról gondolt az emberiség:

  • A TikTok öt hónapot kapna arra, hogy leváljon kínai tulajdonosáról, a ByteDance-ről, különben az amerikai alkalmazásboltokban elérhetetlenné válik a platform. A korlátozás nem csak a TikTokra, de az összes olyan alkalmazásra vonatkozna, melyet az Egyesült Államok külföldi ellenfelei (értsd Kína, Irán, Oroszország, Észak-Korea) irányítanak.
  • A törvényjavaslat lehetőséget adna az Egyesült Államok mindenkori elnökének arra, hogy maga nevezze meg azokat az alkalmazásokat, amelyeket a törvény alapján be kell tiltani.

A jogszabály betartását a jövőben komolyan szankcionálnák, a szabálykerülőket a felhasználóik száma alapján büntetnék, 5000 dollár/fő alapon. Azaz a TikTok egy nagyjából 850 billió dolláros büntetésre számíthatna, valamint 170 millió embert korlátoznának a szabad internetezésben.

A teljes eltűnés súlyos károkat okozna

Érdekes kérdés – különösen a fentiek fényében – hogy mi történne akkor, ha akárcsak egy napra is leállna valamelyik közösségi média platform. Nos, az összességében nem csak az átlagpolgárok számára, hanem a nemzetgazdaság motorjaiként szolgáló vállalkozói szektor számára sem lenne kedvező. Előbbiek esetében elég csak felidézni a Meta múltbéli leállásait, melyek valósággal megbénították a kommunikációt. A vállalkozások esetén ugyanakkor egy ilyen jellegű kényszerszünet pénzben is kifejezhetővé válhat, azaz egy rövidebb leállás is komoly deficitet idézhet elő.

A kkv-k egy jelentős része ugyanis az ilyen oldalakra támaszkodva szólítja meg a fogyasztóit, reklámozza termékeit és szolgáltatásait. Márpedig egy esetleges TikTok-krízis jelentős átszervezést igényelne.

Ahogyan a finanszírozási oldal is egészen biztosan kárt szenvedne, hiszen a befektetői bizalom erősen megremegne. Egy „hallgatag cég” ugyanis egészen biztosan nem lesz vonzó a tőkével rendelkezők számára, ráadásul arra lehet következtetni belőlük, hogy abban az országban, ahol a tevékenységüket végzik, egyrészt az üzleti környezet instabil, másrészt a kormányzat a szükségesnél nagyobb mértékben avatkozik bele a piaci folyamatokba. Aminek akár a nemzetgazdaság összeteljesítményére nézve is komoly következményei lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem