25 °C Budapest
young man in a Marker space staring at electronic schematic on a glass wall

Tudósok kifejlesztették az algoritmust, amely megmondja, mikor fogsz meghalni

2023. december 20. 10:16

Tudósok kifejlesztettek egy "life2vec" nevű algoritmust, amely egy személy élettörténetét felhasználva 78%-os pontossággal megjósolja a jövőjét, beleértve a lehetséges halálát is.

Dán és amerikai tudósok egy csoportja kifejlesztett egy egyedülálló, "life2vec" nevű algoritmust, amely képes megjósolni egy egyén életútját és lehetséges élettartamát. A modell, amely körülbelül 78%-os pontosságot mutatott, egy chatbothoz hasonlóan működik, a meglévő információkat felhasználva a jövőbeli események előrejelzésére.

A kutatók ezt a gépi tanulási algoritmust egy hatalmas dániai adathalmazon képezték ki, amely több mint hatmillió egyén adatait tartalmazza. Ezek az adatok olyan változókat tartalmaztak, mint a jövedelem, a foglalkozás, a lakóhely, az orvosi előzmények, beleértve a sérüléseket és a terhességeket is. Az eredmény egy olyan modell lett, amely képes előrejelzéseket generálni az egyén korai halálának valószínűségéről vagy az élethosszig tartó jövedelméről.

Az algoritmus számos olyan tényezőt azonosított, amelyek potenciálisan korai halálozáshoz vezethetnek, mint például a mentális betegségek, vagy épp a kékgalléros munkavégzés. Ezzel szemben a hosszabb várható élettartammal összefüggő tényezők között szerepelt a magasabb jövedelem vagy a vezetői pozíció.

A "life2vec" modell az egyén életének minden egyes aspektusát úgy kezeli, mintha azok egy mondat szavai lennének, és a meglévő narratíva alapján jósolja meg a jövőt. A modellhez használt képzési adatok 2008 és 2016 között készültek. E népességadatok alapján a modell az esetek több mint háromnegyedében pontosan megjósolta, hogy ki halt meg 2020-ig. A kutatást a Nature Computational Science című folyóiratban tették közzé.

Sune Lehmann, a rendszer vezető kutatója, aki amúgy a Dán Műszaki Egyetem hálózatokat és komplex rendszereket tanító professzora elmondta, hogy adatvédelmi aggályok miatt a rendszer jelenleg nem áll rendelkezésre nyilvános vagy vállalati használatra. Kiemelték azt is, hogy nyilvánosságra kerülését követően sem javasolják, hogy a "life2vec"-t olyan, egyénekre vonatkozó döntések meghozatalára használják, mint például biztosítási kötvények kötése vagy felvételi döntések meghozatala.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint más nagy nyelvi modelleket, például a ChatGPT-t, amelyeket kiterjedt írott műveken képeznek, a "life2vec"-t is az emberek életéből származó adatok alapján képeztük ki, amelyek adatokban gazdag mondatok sorozataként jelennek meg. Minden egyes információhoz különböző tokeneket rendeltünk, és azokat egymáshoz viszonyítva térképeztük fel. A modell az egyén személyiségének aspektusait is meg tudja jósolni egy személyiségtesztre adott válaszok előrejelzésével

- fogalmazott Lehmann, aki azt is megjegyezte, hogy az adatok mind Dániából származnak, így ezek a jóslatok nem feltétlenül alkalmazhatók máshol élő egyénekre. Lehmann hangsúlyozta, hogy demokratikus beszélgetésre van szükség az ilyen, az életeseményeket és az emberi viselkedést előre jelző technológiákról, figyelembe véve azok lehetséges pozitív és negatív következményeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem