3 °C Budapest
Metaverse digital cyber world technology, man with virtual reality VR goggle playing AR augmented reality game and entertainment, futuristic lifestyle

Kezdhetnek pánikolni a IT-cégek: ez a metavállalat csábíthatja magához a magyar programozókat

2022. január 6. 10:45

Októberben érkezett a hír a Facebook anyacég brandváltásáról, amely Meta néven fut tovább. Azóta pedig épül már a Metaverse, amely sok új funkciót hozhat a virtuális életünkbe. Decemberben például elindult a Horizon Worlds VR (virtuális valóság) program, a belépés viszont igencsak költséges. Mivel nem fut minden eszözön, akár 100 ezer forintot is ki kell fizetniük az érdeklődőknek egy normális VR-szemüvegért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Metaverse még eléggé gyerekcipőben jár: a Facebook anyacégének kommunikációs menedzsere, Eliza Kern szerint még 5-10 év mire megvalósul - írja a Növekedés.hu. Viszont a Meta kész a célért hegyeket megmozgatni: nemrég jelentették be, hogy az Európai Unióban a következő öt évben 10 ezer embert toboroznának a Metaverse felépítéséhez. Ez azért is nagy szó, mert a kontinensen így is programozó-hiány van: Magyarországon is 5-10 ezer informatikus állás betöltetlen. De ha nem csak a szakmájukban alaposan elmélyült informatikusokat nézzük, hanem általában az IT szakembereket akkor belőlük körülbelül 44 ezres a hiány.

Nem lenne meglepő, ha Európa-szerte sok programozó ott hagyná a jelenlegi munkahelyét, hogy a Metánál dolgozzon. Ez pedig még nagyobb IT-szakember hiányt eredményezhet, akár Magyarországon is.

Zuckerberg szerint a digitális világokban az elmélyedéshez ugyan kell majd a virtuális valóság szemüveg, de bizonyos funkciókhoz más módszerekkel, így kiterjesztett valóság eszközökkel vagy akár egy sima PC segítségével is hozzá lehet majd férni. Viszont a jelenlegi új funkciókkal, mint a Horizon Worlds-szel egyelőre nem ez a helyzet. Kérdés, hányan lesznek, akik majd beruháznak ezért drága VR-eszközökbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?