27 °C Budapest

Aggódnak a magyar bankok: kifogyhat a pénz az ATM-ekből

MTI
2014. január 28. 20:49

Minden bank és bankvezető elkötelezett a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel mellett - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára újságíróknak kedden Budapesten.

Kovács Levente megerősítette: a kérdésről folyamatosan tárgyalnak a kormány képviselőivel, illetve a kormánypárti frakciókkal.

A bankszövetség információi szerint a banki ügyfeleknek már a háromnegyede regisztrálta magát a februárban induló havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételre.

Kovács Levente kifejtette: adataik szerint a lakosság átlagosan havi kétszer vesz fel készpénzt a bankautomatákból, és ezek együttes átlagos összege 40 ezer forint.

Elmondása szerint a pénzintézetek bankautomata-hálózatában eddig a készpénzfelvételi csúcs decemberben volt, a bankok az ATM-hálózataikat az aktívabb hónapokra tervezték. Most azzal kell számolni, hogy idén februártól, főleg a fizetési napokon a készpénzfelvételek volumenét ezekre az aktívabb készpénzfelvételi mértékekre kívánatos növelni.

Elmondta: az ATM-ek feltöltése csak gépileg ellenőrzött bankjegyekkel lehetséges, ezért előfordulhat, egyes automatákból átmeneti időre kifogy a készpénz, ez kockázatot jelent. A másik kockázat, hogy az utóbbi időben a magyar bankpiacon is megjelentek a hamisított bankkártyák, ezért egyes ATM-knél korlátozták a felvételek összegét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiemelte: kedden minden bankvezetőt felkért arra, hogy a törvényben meghatározott mértékig biztosítsák a készpénzfelvételt, vagyis az egyes automatáknál, ahol ez szükséges, emeljék fel a limiteket úgy, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénz felvétel 150 ezer forintig lehetővé váljon február elsejétől.

A bankok díjait érintő kérdésekre a főtitkár ismertette: a magyar bankpiacon 20 év óta modernizálódási folyamat megy végbe, a bankok célja, hogy a papíralapú manuális tranzakciókat az elektronikus, sokkal hatékonyabb tranzakciók irányába vigyék át.

A szokásos díjváltozásokra, amelyek általában inflációkövetőek voltak, mindig év elején került sor - magyarázta a szövetség főtitkára. Kiemelte: a bankok szolgáltatásaik díjszabásának változtatását az idén is év elejére fókuszálták. A bankszövetség azt látja, hogy a pénzintézetek fő célja a banki szolgáltatások modernizálása, tehát a manuális tranzakciók díjai jobban emelkednek, mint az infláció, az elektronikus szolgáltatások díjai pedig annál kevésbé. Ez a stratégiai cél, hiszen több tanulmány is kimutatta, hogy a pénzforgalom modernizálódása révén a társadalmi költségek 100 milliárd forinttal csökkenthetőek - hangsúlyozta a bankszövetség főtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?