25 °C Budapest
Felfoghatatlan összegért cseréltek gazdát ezek az ékszerek: csak egy bökkenő van velük

Felfoghatatlan összegért cseréltek gazdát ezek az ékszerek: csak egy bökkenő van velük

MTI
2023. május 11. 18:32

Az összbevételt tekintve megdőlt az ékszerárverési világrekord egy vitatott szerdai genfi aukción, amelyen Heidi Horten néhai osztrák milliárdosnő 700 darabos ékszergyűjteményének legjavát bocsátották áruba a Christie' szervezésében.

 A legszebb és legértékesebb csaknem 100 ékszer együttvéve a várt 150 millió dollárnál is többért, átszámítva 156 millió dollárért talált vevőre, annak ellenére, hogy több jelentős darab leütési ára is elmaradt a várakozásoktól. A legkülönlegesebb tételek között szereplő, Harry Winston műhelyéből kikerült 90 karátos Briolette of India gyémántnyaklánc, amelynek leütési árát 9 és 14 millió svájci frank közé becsülték, mindössze 6,3 millió frankért kelt el. A Cartier-től származó Sunrise Ruby rubin- és gyémántgyűrű, amelyet a néhai tulajdonos 30 millió dollárért vásárolt 2015-ben, a várt 14-18 millió svájci frank helyett 13 millió frankért (14,6 millió dollárért) talált gazdára.

E csalódást keltő leütések ellenére a Horten-gyűjtemény bevétele túlszárnyalta az Elizabeth Taylor-gyűjtemény 2011-es árverésének és a Maharajas & Mughal Magnificence 2019-es aukciónak a bevételét, amelyek egyenként több mint százmillió dolláros bevételt értek el.

A világ legnagyobb, magántulajdonban lévő ékszerkollekciói között emlegetett Horten-gyűjtemény, amely az 1970-es évek elejétől gyarapodott egészen Heidi Horten tavaly júniusi haláláig, több mint 100 Bulgari-, Cartier- és Van Cleef & Arpels-ékszert tartalmaz. A Forbes üzleti magazin 2,9 milliárd dollárra becsülte az özvegy vagyonát halála pillanatában.

Az árverést annak ellenére megtartották, hogy a holokauszt túlélőit képviselő és az áldozatok emlékét ápoló és más zsidó szervezetek követelték a lefújását, mivel a milliárdosnő német férje, Helmut Horten üzletember, aki 1987-ben hunyt el Svájcban, a náci párt tagja volt, és zsidók által kényszerből eladott vállalatok, üzletek olcsó felvásárlásával gyarapította vagyonát az 1930-as években.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bírálatok ellenére az aukciósház azért döntött az árverés megtartása mellett, mert az ékszerek eladásából befolyó bevételből jelentős összegekkel tudnak támogatni "jó ügyeket", köztük a holokausztkutatást és -oktatást is - mondta a licit megkezdése előtt Rahul Kadakia, a Christie's nemzetközi ékszerrészlegének vezetője. Az árverés bevételét a Heidi Horten Alapítvány kapja. A jótékony célokat szolgáló alapítvány egyebek mellett egészségügyi és gyermekvédelmi ügyeket támogat. Pénteken az egyedülálló kollekció további 150 darabját bocsátják áruba Genfben, a fennmaradó részt pedig egy május 15-ig tartó, majd egy novemberi online árverésen kínálják megvételre.

Címlapkép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm