11 °C Budapest
Rear view of a large group of people in front of a music festival stage. Crowd is excited and dancing, raising hands, clapping, punching the air, filming with mobile phones, etc...

Így lett egy havi minimálbér a SZIGET-bérlet ára: brutális, mekkorát drágultak a belépők az évek alatt

2022. augusztus 10. 19:06

Ma indul a Sziget-fesztivál: két év kihagyás után újra megrendezésre kerül Európa egyik legnagyobb zenei eseménye a Hajógyári-szigeten. A pandémia két éves kényszerszünete után végre újra lehet bulizni, és bár a kézfertőtlenítő és fokozott odafigyelés ajánlott, mégis járványintézkedésektől mentesen fesztiválozhatunk a Szigeten. A kihagyás után olyan sztárfellépőkkel indul újra a Sziget, mint Dua Lipa, Justin Bieber, Calvin Harris vagy a Kings of Leon, ilyen előadók mellett pedig senkit sem lep meg, hogy 2022-re borsos árat kell fizetni a napi és heti belépőkért. Most megnéztük, 2019-hez képest mekkora volt az infláció a szigetjegyeknél.

A fesztiválok két keserves évet tudhatnak maguk mögött: 2020-ban ugyan még lehetett reménykedni, hogy hamar vége lesz a koronavírus-járványnak, azonban a Covid miatt 2021-ben is kényszerszünetet tartottak a nyári programokban. A Volt és Balaton Sound már megrendezésre kerültek, ma pedig kezdődik a Sziget, mely 1993-as indulása óta kétségtelenül a legnagyobb hazai fesztivállá nőtte ki magát, sőt Európában is az egyik legnagyobb ilyen esemény.

Ugyan a Szigeten a látogatók ma ugyanúgy bulizhatnak, mint a járvány előtti békeidőkben, azonban a jegyekért biztosan jóval többet kell fizetni idén, mint 2019-ben, az utolsó Sziget-fesztivál idején. Az utóbbi egy évben általában óriási volt itthon a drágulás, csak tavaly júliushoz képest 13,7%-kal kellett többet fizetni az árukért és szolgáltatásokért, míg a fesztiválok esetén hatványozottan többe kerül idén minden a korábbiakhoz képest.

Nem csak az utóbbi két év kiesése látszik meg az árakon, de természetesen az is, hogy komoly nemzetközi sztárok lépnek fel idén is a Nagyszínpadon: Justin Bieber, Dua Lipa, Kings of Leon, Clavin Harris, Tame Impala és Arctic Monkeys is szerepel az előadók között.

Mi a helyzet az árakkal?

2019-ben egy napijegy 26 900 forintba került, míg a hetijegyek elővételben 109 990 forintért voltak megvásárolhatóak. Ebben az évben 530 ezren látogattak ki a fesztiválra, ami azért elmaradt az eddig csúcstól, mikor 2018-ban 565 ezren voltak kinn összesen a rendezvény 5 napja alatt.

Idén az egy napi fesztiválozásért 32 ezer forintot kell fizetni, úgyhogy több mint 5 ezer forinttal kerülnek többe a napijegyek, mint 3 évvel ezelőtt. Aki viszont időben kapcsolt, az a korábbinál olcsóbban vehetett magának hetijegyet, ugyanis a hatnapos bérlet elővételben 90 ezer forint volt. Aki erről lemaradt, annak viszont komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis 2022-ben a teljes árú hetijegy 130 ezer forintba kerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eddig is megszokott volt, hogy a Sziget évről évre jóval többe kerül, és mára bizony elég borsos lett a fesztiváljegyek ára a magyar fizetésekhez képest. 2010-ben például még egy napijegy 12 ezer forintba került, míg a hetijegy 46 ezer forint volt.

Nem túlzás azt mondani, hogy ma a szigetbelépők háromszorosába kerülnek a 12 évvel ezelőttihez képest.

Az igazi drágulás viszont ételeknél és az italoknál tapasztalható: a sör 2019 óta 72%-kal kerül többe a Szigeten, a fesztiválkedvenc pizza ára pedig 81%-kal emelkedett. Ugyan idén újra úgy fesztiválozhatunk, mint a békeidőkben, azonban a pénztárcánkon még jobban meg fogjuk érezni a bulizást, mint a járvány előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 15. héten

Kihúzták az Ötöslottó nyerőszámait, ahol a főnyeremény ezen a héten pontosan 1,280 milliárd forint volt. Lássuk, lesz-e olyan szerencsés, aki elviszi ezt az összeget!

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm