6 °C Budapest
Beef meat stewed with potatoes, carrots and spices in ceramic pot

Rengetegen nem is ismerik ezt a titkos alapanyagot a Mátrából: nagy veszteség, fantasztikus leves készül belőle

2022. január 14. 08:14

Időnként elfelejtjük, hogy a pirospaprikás ételeink mellett mennyi más tökéletes régi magyar recept sorakozik. A HelloVidék szerzője a Mátrában járt, ahol felelevenítette, mi mindent érdemes újrakóstolnunk. 

A magyar konyha kezdetektől fogva élen jár a természetben talált növényekkel való ízesítésben, őseink már nagyon korán, nagyon jó alapanyagokkal főztek. Lássuk csak, mi is jellemezte igazán a gasztrokultúránkat már évszázadokkal ezelőtt!

Elsősorban bográcsban, nyílt tűzön készültek az ételek, és rengeteg egytálételt főztünk. Szaftosan, szottyosan, laktatóan, mert a gyökérnövényektől kezdve a vadhúson át a fűszerekig mindent beleaprítottunk, ami ízesítette. Apropó, a fűszerek, amelyeket használtunk, többségében gyógynövények voltak, ráadásul sok jótékony hatással.

Ha máshol nem, akkor legalább a gyomorban kifejtették gyógyerejüket azzal, hogy nyugtatólag hatottak a szervezetre. Azóta hajlamosak vagyunk elfelejteni ezeket a régi fűszereinket.

A teljes cikket, a titkos alapanyaggal a HelloVidéken olvashatod!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 9. kedd
Natália
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 9. 14:31