A gázgrillnél nem kell bajlódni a tűzrakással, egyenletes hőmérsékleten lehet vele sütögetni, de az a bizonyos plusz zamat lehet, hogy hiányozni fog.
![Pretzel and a typical german house in the background- Goslar, Lower Saxony, Germany, Europe](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2021/09/1631089663-20gZYS3Xx_lg.jpg)
A perec egy népszerű európai és amerikai pékáru, azonban sokan mit sem sejtenek róla, mi az a perec, milyen tésztából van és honnan kapta a perec az elnevezését. Cikkünkben eláruljuk, mi az a perec, hogy néz ki a perec és mi a perec keletkezésének a története!
Amikor egy pékségbe belépünk, számtalan ínycsiklandó pékáruval találjuk szembe magunkat, amelyek különlegesnél különlegesebb töltelékekkel csalogatják a vásárlót – sokan azonban mégis a perecet választjuk, hiszen a kevesebb néha több, ezzel a végtelenül egyszerű pékáruval pedig sosem lehet melléfogni. Magyarországon a pékségekben a perecnek két fajtája elterjedt: ezek a klasszikus sós perec és a sajtos perec, azonban emellett gyakran fogyasztunk aprócska, perec alakúra formázott rágcsálnivalókat is.
Na de mi az a perec és honnan származik? Hogyan készült az első perec és hogyan lett a perec a világ egyik legnépszerűbb pékáruja? Ezekre a kérdésekre keressük cikkünkben a választ! Tudd meg, mi a perec készítés története, mi a perec legendája és mik a perec különféle változatai, amiket lehet, hogy még nem kóstoltál!
A perec készítés legendája
A perec készítésének legelterjedtebb eredettörténete, de inkább legendája szerint az első perec véletlenül készült el, egy bajor asszony hibájának köszönhetően. A perec legendája szerint egy pék felesége éppen a pékműhelyt mosta fel lúgos vízzel, amikor a pék körül sürgölődve véletlenül belelökött egy nyers perecet a lúgos felmosó vízbe. A pék felesége ijedelmében kikapta a perecet a vízből és megkérte férjét, hogy gyorsan süsse ki azt, amíg nem vész kárba a tészta – így jött létre az első perec.
A perec készítése a valóságban
A perec legendájának az az igazságtartalma, hogy mielőtt a perecet kisütik, egy ideig tényleg ázik vízben. A perec készítése során lisztből, vízből és élesztőből egy puha tésztát gyúrunk, amit hurkaszerű formára nyújtva a jellegzetes, szimmetrikus perec-hurokba kötünk. Miután a perec megkelt, a nyers tésztát 3-5 percre forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe mártjuk: ami ekkor történik, az úgynevezett Maillard-reakció, amikor is a perec tésztájában lévő cukrok és aminosavak reakcióba lépnek egymással, így a perec barna színű lesz. Ezután a perec formáját kiigazítjuk, tetszőlegesen megízesítjük, végül kisütjük.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A perec története
A perec készítése a középkori szerzetesrendekig nyúlik vissza: az egyik első fennmaradt forrás a perec készítéséről a 600-as évekbeli Franciaországhoz köthető, amikor egy szerzetes kenyértésztából készítette el a süteményt, amelynek a formája eredendően imára kulcsolt kezeket szimbolizált. A perec eredeti neve „pretiola”, azaz „kis jutalom” volt, amit azok a gyerekek kaptak, akik helyesen megtanulták az imákat. A pretiola lassan elterjedt Európában, így eljutott Németországba is, ahol először „bretzel”, majd „pretzel” néven vált népszerűvé. A perec az Újvilágban az 1700-as években vált népszerűvé, azonban a legendák szerint már az ikonikus Mayflower utasai magukkal vitték a perec receptjét.
A perec változatai: melyiket nem kóstoltad még?
A perec lehet a jól ismert pékáru, illetve a ropogtatni való, perec alakú sóspálcika is, amit előszeretettel kínálunk baráti összejövetelek során beszélgetés mellé, vagy sörkorcsolyának. Magyarországon leginkább a sós perec és a sajtos perec elterjedt, de találkozhatunk az erdőhorváti pereccel, a kunsági pereccel és a debreceni füzéres pereccel is. Habár számos recept eltérő módon kezeli a perecek sütését (egyes receptek tejjel, vajjal, tojással vagy éppen olajjal kenik meg a pereceket), a magyar perecek közös tulajdonsága, hogy általában sósan fogyasztandóak. Ezzel szemben, míg itthon a sós perecek a népszerűek, Amerikában és Kanadában előszeretettel fogyasztják az édes ízű, cukros, lekváros, csokoládés pereceket is.
Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.
Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.
Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.
A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.
-
Az élhetőbb városokban az ingatlanok is felértékelődnek (x)
Minél több szolgáltatás és zöld van a közelben, annál jobban.
- Dráma Kőszegen: mérgező növénybe lépett egy kéktúrázó
- Életveszély fenyeget a magyar utakon, és nincs ellene biztosítás
- Nagy változás jön a mobiltelefonos fizetésnél
- Villogás vezetés közben? Lehúzott ablak? Máris repül a büntetés a sofőrnek!
- Szabotázsakciók Franciaországban az olimpiai megnyitó napján - a nap hírei
- Hét szerrel bővült a tiltott dizájnerdrogok listája
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
Future of Finance 2024
Sustainable World 2024
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/07/1722007321-6WcvnE3RF_sm.jpg)
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/07/1722003032-fYemjX2BC_sm.jpg)
![](https://www.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2024/07/1721916051-kHrQJn3Mh_md.jpg)