2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Tartós megoldás: akár 60 százalékot is spórolhatsz a rezsin


A kétezres évek eleje óta szinte alig javult a magyar otthonok energiahatékonysága, miközben egy háztartás összkiadásának negyedét költi energiaszámlákra és lakásfenntartásra. A lakosság nagy része nem képes önerőből finanszírozni egy nagyobb rezsicsökkentő beruházást, a pályázati lehetőségek pedig szűkösek - hangzott el az Energiaklub mai napon tartott sajtótájékoztatóján.


Egy háztartás összkiadásának negyedét költi energiaszámlákra és lakásfenntartásra. Ez azonban nagyban csökkenthető lenne az energiahatékonyság növelésével, és korszerűsítéssel. Sok épület esetében

egy egyszerű hőszigeteléssel és ablakcserével akár 62 százalékos energia- és ugyanilyen arányú rezsiköltség-csökkenést lehetne elérni.

Bár a háztartások nyitottak lennének a korszerűsítésre, a legtöbb esetben korlátozottak a pénzügyi lehetőségek. Az Energiaklub "Energiahatékonyság közösen" nemzetközi projektjének legfrissebb kutatása szerint a lakosságnak közel kétharmada inkább nem vág bele a korszerűsítésbe, ha ehhez csupán saját forrást tudna felhasználni.

Azt tapasztaltuk, hogy a legnagyobb akadályt a magas beruházási költségek jelentik, vagyis az anyagi kérdések egyértelműen kerékkötői a korszerűsítéseknek

- mondta el a sajtótájékoztatón Király Zsuzsanna, az Energiaklub projektvezetője.

A lakosság nagy része nem képes önerőből finanszírozni egy nagyobb rezsicsökkentő beruházást, a pályázati lehetőségek pedig szűkösek. Az Európai Unió 100 milliárd forinttal támogatná a magyar otthonok energetikai felújítását, az viszont még kérdéses, hogy ez eljuthat-e a lakossághoz.

A felmérés szerint a magyarok 95 százaléka indokoltnak tartaná az uniós pályázati támogatást az otthonok korszerűsítésére, várhatóan azonban nem lesz EU-s pénzből lakossági energiakorszerűsítési program, ez csupán állami és egyházi intézmények számára lesz elérhető.

Ezért lenne szükség támogatásra a korszerűsítéshez

  • egy átlagos magyar háztartásban az egy négyzetméterre jutó energiafelhasználás csaknem az uniós átlag kétszerese
  • a magyar lakosság 21 százaléka energiaszegénységben él
  • a GfK felmérése szerint a lakosság 75 százaléka semmilyen megtakarítással nem rendelkezik
  • jelenleg sincs a családi házak szigetelésére fordítható lakossági program

Miért éri meg a korszerűsítés?

Már egy egyszerű ablakcserével és hőszigeteléssel is akár évi 3 millió forintot takaríthatnak meg egy társasház lakói, ami háztartásonként 100 ezer forintot jelent. Ráadásul ha az adott ingatlan ezáltal jobb energetikai besorolásba kerül, a lakás piaci értéke is jelentősen növekszik, és adott esetben gyorsabban értékesíthető.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó