17 °C Budapest

Rátette az állam a kezét a garázsára: lehet, el sem tudja adni a lakását

2018. április 13. 10:00

A tavaly decemberben elfogadott jogszabály egyes belvárosi lakástulajdonosok legrosszabb rémálmát válthatja valóra. Az új szabályok szerint ugyanis a világörökség területén lévő (nem lakó) ingatlanokra az állam elővásárlási jogot gyakorolhat. Az új szabályozás főként az ezeken a területeken található kiskereskedelmi egységek, a szállodák és irodaházak adásvételére, illetve ezeknek a piacára lehet hatással, gpndolták szakértők még 1 hónappal ezelőtt. A minap azonban egy rendkívül meglepő levelet kapott a Portfolio. 

A lap olvasója I. kerületi, egyedi helyrajzi számmal rendelkező, 

garázs besorolású ingatlanának tulajdoni lapjára a Magyar Állam elővásárlási jogot jegyeztetett be.

Végülis nem lakóingatlan, az igaz, de lássuk be, a garázs, főleg az I. és V. kerületekben az egyik legkomolyabb érték a lakás adásvételnél. Ebből lehetnek még gondok.

"Problémát okozhat a piacon, hogy garázs megnevezésű ingatlanok is szerepelnek a rendelet mellékletében, és ezek esetében is elkezdték bejegyezni elővásárlási jogot az állam javára. Ez jelentősen megnehezítheti a garázsokhoz tartozó - és elővásárlási joggal egyébként nem terhelt lakások eladását. 

Az érintett magas presztízsű és parkolási gondokkal küzdő területeken a lakóingatlanok a legtöbb esetben ugyanis csak akkor piacképesek, ha azokkal együtt az külön helyrajzi számon nyilvántartott, de funkcióját tekintve azokkal összetartozó garázsok egyszerre kerülnek értékesítésre

- nyilatkozta a lapnak Perlaki Szabolcs ügyvéd, az OPL partnere.

Frissítés
Cikkünk megjelenése után Latorcai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár a Portfoliónak nyilatkozva magyarázta el, hogy mi volt az állam célja az intézkedéssel. Ezt változtatás nélkül közöljük:

Mind a vonatkozó világörökségi egyezmény, mind az az alapján Magyarországon megszületett világörökségi törvény komoly feladatot és felelősséget ró a kormányzatra abban a tekintetben, hogy a világörökségi helyszínekre vonatkozó nemzetközi sztenderdeket, a világörökség megőrzését kormányzati felelősségi körbe teszi. Az állam feladata annak biztosítása, hogy a világörökségi területen olyan tevékenység ne folyjon, ami a világörökségi státuszt veszélyezteti.

A garázsokra vonatkozó elővásárlási jog esetében az állam célja az volt, hogy a nagyobb gazdasági vállalkozásoknak a világörökségi területet erőteljesen befolyásoló tevékenységükkel kapcsolatban egy kontroll funkciót vagy lehetőséget biztosítson. Az állam kizárólag akkor fog élni az elővásárlási jogával, ha úgy ítéli meg, hogy az adott adásvétel olyan helyzetet idéz elő, ami a világörökségi helyszín státusz megőrzését és megtartását veszélyezteti.

Mivel az elővásárlás csak akkor lép életbe, ha valaki el is akarja adni az ingatlant, az elővásárlási jog pedig ajándékozásra, öröklésre nem vonatkozik senkinek nem kell a tulajdona miatt aggódnia. Nagy tömegben egyébként sem fog az állam élni ezzel, nem az a cél, hogy az állam az ingatlanpiacon ilyen módon megjelenjen, hanem az, hogy a világörökségi státuszt megőrizzük. A világörökségi státusznak megvannak a feltételei, azok az unikális jellemzők, amiért a világörökségi státuszt elnyertük így ezeket az egyediségeket kell megőrizni. Ha úgy látjuk, hogy ez veszélyben forog, akkor fogunk csak élni ezzel a jogi lehetőséggel.

Az államnak tehát az új jogszabállyal egyetlen célja a világörökségi státusz védelme és megőrzése, így nem gondoljuk, hogy ez a lakások kereslet-kínálati viszonyában megmutatkozna.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem