2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Mi minden változott szeptember elsejével?

  • Pénzcentrum.hu/InfoRádió
  • 2014. szeptember 1. hétfő 12:01

Számos változás lép életbe szeptember elsején. Folytatódik például a rezsicsökkentés és az iskolakezdés miatt változik a BKK és a MÁV menetrendje. Szeptember 1-ejétől a háztartási villamos-energia ára 5,7 százalékkal csökken.


Szeptember 1-től a háztartási villamos-energia ára 5,7 százalékkal csökken. Az idei három lépcsős rezsicsökkentés részeként áprilisban már csökkentették 6,5 százalékkal a gáz árát, októbertől pedig várhatóan 3,3 százalékkal a távhő-szolgáltatás lesz olcsóbb.

A szeptemberi változásokhoz tartozik, hogy az iskolakezdés miatt a Budapesti Közlekedési Központ átállt az őszi menetre. "Több autóbusz és villamosvonal menetrendje változik meg, egyes vonalakon tovább növeljük az alacsony padlós autóbuszok számát. Kelenföldön autóbuszok vonala változik meg, illetve új autóbuszjáratokat is indítunk, valamint tavaszi-őszi menetrendet vezettünk be többek között a hajóközlekedésben. A változásokról a BKK honlapján tájékozódhatnak utasaink" - mondta el Tarsoly András, a cég közlekedés-szervezési vezetője.

A MÁV a nyári után visszaáll a normál közlekedési rendre, így azok a vasúti személykocsik, motorvonatok, mozdonyok, amelyeket nyáron a Balaton térségébe csoportosítottak át, szeptembertől folyamatosan visszakerülnek az elővárosi, illetve az ország más részeinek távolsági közlekedésébe.

Egy uniós rendelet értelmében a tagországok területén legfeljebb 1600 wattos porszívók hozhatók forgalomba. A korábban forgalomba hozott erősebb szerkezetek azonban megvásárlásukig továbbra is a boltok polcain maradnak.

Ismét emelkedik a pedagógusok fizetése: a 3-5 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanárok bére bruttó 198 ezer forint, a 12-14 éves tapasztalattal rendelkezőké pedig bruttó 232 ezer forint lett, persze ezt csak októbertől - az első új bértábla szerinti fizetésükkor - érzékelik közvetlenül a tanárok.

Több jogszabály is hatályba lépett: mától a távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát. Emellett a vállalkozások már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és üzlethelyiségét is lezárhatja 12 napra.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó