2020. július 6. hétfő Csaba

Mi minden változott szeptember elsejével?

  • Pénzcentrum.hu/InfoRádió
  • 2014. szeptember 1. hétfő 12:01

Számos változás lép életbe szeptember elsején. Folytatódik például a rezsicsökkentés és az iskolakezdés miatt változik a BKK és a MÁV menetrendje. Szeptember 1-ejétől a háztartási villamos-energia ára 5,7 százalékkal csökken.


Szeptember 1-től a háztartási villamos-energia ára 5,7 százalékkal csökken. Az idei három lépcsős rezsicsökkentés részeként áprilisban már csökkentették 6,5 százalékkal a gáz árát, októbertől pedig várhatóan 3,3 százalékkal a távhő-szolgáltatás lesz olcsóbb.

A szeptemberi változásokhoz tartozik, hogy az iskolakezdés miatt a Budapesti Közlekedési Központ átállt az őszi menetre. "Több autóbusz és villamosvonal menetrendje változik meg, egyes vonalakon tovább növeljük az alacsony padlós autóbuszok számát. Kelenföldön autóbuszok vonala változik meg, illetve új autóbuszjáratokat is indítunk, valamint tavaszi-őszi menetrendet vezettünk be többek között a hajóközlekedésben. A változásokról a BKK honlapján tájékozódhatnak utasaink" - mondta el Tarsoly András, a cég közlekedés-szervezési vezetője.

A MÁV a nyári után visszaáll a normál közlekedési rendre, így azok a vasúti személykocsik, motorvonatok, mozdonyok, amelyeket nyáron a Balaton térségébe csoportosítottak át, szeptembertől folyamatosan visszakerülnek az elővárosi, illetve az ország más részeinek távolsági közlekedésébe.

Egy uniós rendelet értelmében a tagországok területén legfeljebb 1600 wattos porszívók hozhatók forgalomba. A korábban forgalomba hozott erősebb szerkezetek azonban megvásárlásukig továbbra is a boltok polcain maradnak.

Ismét emelkedik a pedagógusok fizetése: a 3-5 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanárok bére bruttó 198 ezer forint, a 12-14 éves tapasztalattal rendelkezőké pedig bruttó 232 ezer forint lett, persze ezt csak októbertől - az első új bértábla szerinti fizetésükkor - érzékelik közvetlenül a tanárok.

Több jogszabály is hatályba lépett: mától a távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát. Emellett a vállalkozások már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és üzlethelyiségét is lezárhatja 12 napra.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS