25 °C Budapest
A központi fűtés leállítása vezeték nélküli termosztáttal

Rendkívüli közleményt adtak ki a hazai víztározókról: erről mindenkinek tudnia kell a kánikulában!

2024. július 8. 19:05

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben egyelőre péntekig, a vízművek munkatársai folyamatosan figyelik a vízhálózatot. Összegyűjtöttek emellett hasznos tanácsokat is arra vonatkozóan, milyen trükkökkel úszhatjuk meg, hogy rosszul legyünk ebben a borzalmas kánikulában.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az országos tiszti főorvos a szabályoknak megfelelően egészen péntekig tartó, harmadfokú hőségriadót rendelt el az ország teljes területére. Az előrejelzések szerint ez több is volt, mint indokolt: ezen a héten akár 37 fokig is felkúszhat a hőmérséklet, a pályaudvarokon és a buszállomásokon is vizet osztanak.

Ebben a rekkenő hőségben különösen fontos, hogy figyeljünk a szervezetünkre, fogyasszunk minél több folyadékot például. Annak érdekében pedig, hogy ezt mindenki biztonsággal megtehesse, a vízügyi szolgálatok is minden percben dolgoznak: mint a Duna Menti Regionális Vízmű mai posztjában írja, a munkatársaik folyamatosan ellenőrzik a tárolómedencék töltöttségi szintjeit és a kutak vízkivételi kapacitásait is. Amennyiben pedig üzemzavar lépne fel a vízhálózatban, azt a munkatársaik a lehető leghamarabb igyekeznek elhárítani.

A DMRV azonban nem csak megnyugtatta a lakosságot, hanem praktikus tanácsokat is közölt arra vonatkozólag, hogy mit tehetünk saját magunkkal, amikor a hőség már olyan méreteket ölt, hogy az az emberi szervezetet is veszélyezteti.

Íme, ezeket javasolják:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt.
  • Lehetőleg éjszaka szellőztessünk, a nem létfontosságú elektromos készülékeket pedig érdemes lehet kikapcsolni - még a világítást is.
  • Ha van légkondicionáló berendezésünk, akkor ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot
  • Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli beltéren – nem javasolt tehát a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig szabad használni, mivel kiszárítja a szervezetet!
  • Ha se ventillátorunk, se légkondink nincs, akkor töltsünk legalább 2-3 órát olyan helyen, ahol a légkondicionálás adott.
  • Kerüljük a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjunk árnyékos helyen a legmelegebb órákban.
  • Tartsuk testhőmérsékletünket alacsonyan, és fogyasszunk sok folyadékot, elsősorban vizet - ez a kiszáradás megelőzése miatt döntő fontosságú.
  • Gyakran zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel akár többször is naponta. Használjunk emellett vizes borogatást, hűtsük lábunkat langyos vízben.
  • A vízfogyasztásról fentebb már írtunk, viszont fontos, hogy kerüljük az alkohol és a magas cukortartamú italok fogyasztását.

A légkondicionálókról, a lakás praktikus és megfelelő hűtéséről a Pénzcentrum is hosszabban írt a hétvégén, ezt a cikket ide kattintva olvashatod el ismét:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem