Close-up view of man and woman making account of family income. Writing down and calculating expenses. Attentive review of finance. Calculator on desk. Economy concept

Így húzhatsz be egyszerűen állami ingyenmilliókat: mutatjuk, mi a legális trükk, sokan kaszálhatnak vele

2024. május 15. 16:30

Rendkívül jó lehetőség a gyerekvállalást tervező párok számára a CSOK Plusz hitel, hiszen ennek költsége lényegesen alacsonyabb a piaci lakáshitelekénél. Önmagában nem akadály az sem, ha a család korábban már igényelt CSOK támogatást vagy CSOK hitelt, ám a Bankmonitor szakértői szerint ebben az esetben van egy trükk, amin akár több millió forint is múlhat.

A CSOK Plusz 2024-től a lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme, a nagyobb településeken ugyanis jelenleg kizárólag ez a kedvezmény érhető el egy új vagy használt lakás megvásárlásához. (A preferált kistelepüléseken a CSOK Plusz mellett a falusi CSOK is szerepel a lehetőségek között.)

Nehéz, de nem lehetetlen azok helyzete, akik új lakást, házat szeretnének vásárolni CSOK+ felhasználásával, de korábban már kihasználták a CSOK-ot, falusi CSOK-ot vagy az ezekhez kapcsolódó CSOK hitelt.

Szigorúan szabályozott, hogy a korábbi támogatásokat kihasználók miként kaphatják meg a 2024-ben induló CSOK Pluszt. Egyes esetekben ráadásul a korábbi támogatást még vissza is kell fizetni a CSOK Plusz igénylése miatt. Erre vonatozóan a CSOK+ rendelet az alábbiakat tartalmazza:

„Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 4. alcíme, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, illetve a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló 302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet szerinti államilag támogatott lakáscélú kölcsönt vett igénybe, és a kölcsönjogviszonya még fennáll, akkor az e rendelet szerinti kölcsönt a korábban folyósított kölcsön vonatkozásában az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése és a kamattámogatás megszüntetése esetén igényelheti.”

Vagyis az új CSOK+ igénylésekor fennálló, korábbi támogatott hitelhez már igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, valamint természetesen a jövőre vonatkozóan is megszűnik a kedvezmény. (Ez azt jelenti, hogy vagy előtörlesztjük a hitelt, vagy megemelkedik a kölcsön kamata.)

Fontos kitétel azonban, hogy kizárólag az igényléskor fennálló korábbi támogatott hitelekre vonatkozik az elvárás, a már lezárt kölcsönöket illetően nincs ilyen kötelezettség. Márpedig egy korábbi támogatott hitel előtörlesztése nem vonta automatikusan maga után azt, hogy az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kelljen fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezért, ha CSOK Pluszt szeretnénk igényelni és korábbi támogatott hitelünk van, akkor azt érdemes az új hitel igénylése előtt előtörleszteni. Ezzel a lépéssel elkerülhetjük, hogy az addig kapott kamattámogatást vissza kelljen fizetnünk, amit megkeresésünkre a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősített.

Mekkora lehet a pénzügyi előny? A Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy valaki 5 éve, 2019. tavaszán vett fel 10 millió forint 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt 20 éves futamidőre. Egy ilyen hitelnél a kamattámogatás mértéke 3% körül mozgott. (Ez az akkor még igen alacsony állampapírhozamoknak volt köszönhető.)

Egy ilyen hitelre az állam 5 év alatt nagyságrendileg 1,3-1,4 millió forintot fizetett ki. Ezt az összeget mindenképpen vissza kellene fizetni, ha a CSOK Plusz igénylésekor a korábbi hitel még fennáll. Illetve az ezen időszakban igényelt hitelek kamattámogatása a kedvező pénzpiaci hozamok miatt tényleg alacsony volt. (Egy tavaly igényelt hasonló támogatott kölcsönnél az állam által megfizetett kamattámogatás mértéke már meghaladhatta a 10 százalékot is.)

Természetesen kérdés, hogy miből fizessük vissza idő előtt a korábbi támogatott kölcsönt? Amennyiben a korábbi támogatott hitelből ingatlant vásároltunk, amelyet most lecserélnénk nagyobbra vagy jobbra, ez egyben azt is jelenti, hogy a korábbi otthonunkat eladnánk. Ebben a helyzetben arra kell figyelnünk, hogy a vevőnk önerejéből lehetőleg még az új CSOK Plusz igénylése előtt fizessük vissza a korábbi tartozásunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem