21 °C Budapest
Close-up view of man and woman making account of family income. Writing down and calculating expenses. Attentive review of finance. Calculator on desk. Economy concept

Így húzhatsz be egyszerűen állami ingyenmilliókat: mutatjuk, mi a legális trükk, sokan kaszálhatnak vele

2024. május 15. 16:30

Rendkívül jó lehetőség a gyerekvállalást tervező párok számára a CSOK Plusz hitel, hiszen ennek költsége lényegesen alacsonyabb a piaci lakáshitelekénél. Önmagában nem akadály az sem, ha a család korábban már igényelt CSOK támogatást vagy CSOK hitelt, ám a Bankmonitor szakértői szerint ebben az esetben van egy trükk, amin akár több millió forint is múlhat.

A CSOK Plusz 2024-től a lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme, a nagyobb településeken ugyanis jelenleg kizárólag ez a kedvezmény érhető el egy új vagy használt lakás megvásárlásához. (A preferált kistelepüléseken a CSOK Plusz mellett a falusi CSOK is szerepel a lehetőségek között.)

Nehéz, de nem lehetetlen azok helyzete, akik új lakást, házat szeretnének vásárolni CSOK+ felhasználásával, de korábban már kihasználták a CSOK-ot, falusi CSOK-ot vagy az ezekhez kapcsolódó CSOK hitelt.

Szigorúan szabályozott, hogy a korábbi támogatásokat kihasználók miként kaphatják meg a 2024-ben induló CSOK Pluszt. Egyes esetekben ráadásul a korábbi támogatást még vissza is kell fizetni a CSOK Plusz igénylése miatt. Erre vonatozóan a CSOK+ rendelet az alábbiakat tartalmazza:

„Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 4. alcíme, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, illetve a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló 302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet szerinti államilag támogatott lakáscélú kölcsönt vett igénybe, és a kölcsönjogviszonya még fennáll, akkor az e rendelet szerinti kölcsönt a korábban folyósított kölcsön vonatkozásában az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése és a kamattámogatás megszüntetése esetén igényelheti.”

Vagyis az új CSOK+ igénylésekor fennálló, korábbi támogatott hitelhez már igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, valamint természetesen a jövőre vonatkozóan is megszűnik a kedvezmény. (Ez azt jelenti, hogy vagy előtörlesztjük a hitelt, vagy megemelkedik a kölcsön kamata.)

Fontos kitétel azonban, hogy kizárólag az igényléskor fennálló korábbi támogatott hitelekre vonatkozik az elvárás, a már lezárt kölcsönöket illetően nincs ilyen kötelezettség. Márpedig egy korábbi támogatott hitel előtörlesztése nem vonta automatikusan maga után azt, hogy az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kelljen fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezért, ha CSOK Pluszt szeretnénk igényelni és korábbi támogatott hitelünk van, akkor azt érdemes az új hitel igénylése előtt előtörleszteni. Ezzel a lépéssel elkerülhetjük, hogy az addig kapott kamattámogatást vissza kelljen fizetnünk, amit megkeresésünkre a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősített.

Mekkora lehet a pénzügyi előny? A Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy valaki 5 éve, 2019. tavaszán vett fel 10 millió forint 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt 20 éves futamidőre. Egy ilyen hitelnél a kamattámogatás mértéke 3% körül mozgott. (Ez az akkor még igen alacsony állampapírhozamoknak volt köszönhető.)

Egy ilyen hitelre az állam 5 év alatt nagyságrendileg 1,3-1,4 millió forintot fizetett ki. Ezt az összeget mindenképpen vissza kellene fizetni, ha a CSOK Plusz igénylésekor a korábbi hitel még fennáll. Illetve az ezen időszakban igényelt hitelek kamattámogatása a kedvező pénzpiaci hozamok miatt tényleg alacsony volt. (Egy tavaly igényelt hasonló támogatott kölcsönnél az állam által megfizetett kamattámogatás mértéke már meghaladhatta a 10 százalékot is.)

Természetesen kérdés, hogy miből fizessük vissza idő előtt a korábbi támogatott kölcsönt? Amennyiben a korábbi támogatott hitelből ingatlant vásároltunk, amelyet most lecserélnénk nagyobbra vagy jobbra, ez egyben azt is jelenti, hogy a korábbi otthonunkat eladnánk. Ebben a helyzetben arra kell figyelnünk, hogy a vevőnk önerejéből lehetőleg még az új CSOK Plusz igénylése előtt fizessük vissza a korábbi tartozásunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm