24 °C Budapest
Gazdagrét, District 11, Budapest

Tömve van a magyar piac túlárazott ingatlanokkal: ennek rossz vége lesz

2024. március 26. 11:04

A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.

2023-ban kínálati piac alakult ki a X. és XVII. kerületek ingatlanpiacán is, mivel számottevő infláció jellemezte a gazdaságot, ezzel párhuzamosan magasan jártak a jelzáloghitelek kamatai, de az energiaárak növekedése is közrejátszott abban, hogy mind az eladókra, mind a vevőkre a kivárás volt jellemző - derült ki Kántor Istvánnénak, a Balla Ingatlan kerületi irodája szakmai vezetőjének szavaiból.

Mint mondta, a piacra most is jellemző a túlárazott ingatlanok jelenléte: akár 15-20 százalékos eltérésről is beszélhetünk a tényleges eladási árhoz képest. A túlárazásban most az is közrejátszik, hogy az eladók várakozásai szerint az állami támogatások és a csökkenő hitelkamatok felhajtják a keresletet, olyannyira, hogy reményeik szerint még az általuk elképzelt irreálisan magas árakon is találnak vevőt az ingatlanjaikra.

Így aztán nem meglepő, hogy gyakorlatilag nem létezik ingatlaneladás alku nélkül.

Nagyon kevés ingatlant tudunk most értékesíteni a meghirdetett áron, az alku szinte elmaradhatatlan része az ingatlanértékesítésnek

 - fogalmazott a szakértő, aki mintegy 5-10 százalékra becsülte a most jellemző átlagos alku mértékét. Ha az értékesítési időket tekintjük, akkor ott nagyon változatos a kép. Az eladás gyorsasága függ ugyanis attól, hogy mennyire keresett egy adott ingatlantípus, milyen az esztétikai és műszaki állapota, és persze a hirdetési ára, vagyis, hogy mennyire van túlárazva.

Családi házak esetében az átlagos értékesítési idő jelenleg 6 hónap és 1 év között alakul, a lakásoknál ugyanakkor 3-6 hónap között változik a két kerületben. Természetesen, ha egy ingatlan a keresett kategóriába tartozik és jó állapotú, akkor ennél lényegesen rövidebb is lehet az értékesítési idő - jegyezte meg Kántor Istvánné.

És hogy milyen ingatlanokat keresnek most a vevők a két kerületben? Leginkább talán az Akadémia-telepen, a Strázsahegyen és a Helikopter-lakóparkban álló sorházi lakásokat, melyek értékesítési ára 70-80 millió forint között mozog. De ugyancsak keresettek a 80-100 négyzetméteres, önálló, egyszintes családi házak, melyek ára 80-90 millió forint környékén jár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyelőre ugyanakkor sem a klasszikus befektetők, sem az állami támogatásra vásárlók nem igazán erősítik az érdeklődők sorait. Előbbiek esetében inkább csak “befektető szülőkről” beszélhetünk, vagyis olyan ingatlanvásárlókról, akik egy lakás megvásárlásával szeretnék segíteni gyermekeik életkezdését, önállósodását. Ők jellemzően kisméretű lakásokat vennének megtakarításaikból, és általában ezeket az ingatlanokat egészen addig kiadják, amíg saját használatba nem veszik - jelezte a szakértő.

Ez nem is különösebben nehéz feladat, mivel a bérlakások piacán egyébként is számottevő a kereslet, ugyanakkor a bérbeadók által megfogalmazott feltételek miatt - mint például a kisgyermekes családok vagy a kisállattal rendelkezők kizárása a lehetséges bérlők közül - még a jelenlegi piaci helyzetben sem feltétlenül egyszerű minden lakás kiadása. Vagyis néha az erős kereslet ellenére is sok időt vehet igénybe, mire bérlőt találnak egy kiadó ingatlanra.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az érdeklődők inkább kiadó lakást keresnek, mint hogy hitelre vásároljanak, ugyanis a szakértő szerint az év első két hónapjában náluk csak minimális volt a lakásvásárlásra hitelt igénybe vevők száma.

Azt remélik ugyanakkor, hogy a hitelfelvételi kedv fokozatosan tovább emelkedik majd, ahogy az állami támogatásokkal párhuzamosan egyre kedvezőbbé válnak a hitelkamatok. Ugyanakkor a szakértő azt is hozzátette, hogy kifejezetten kedvező hatással lenne a piacra az is, ha a hirdetési és a valós értékesítési árak végre közelebb kerülnének egymáshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem