Ausztriában berobbant a tél, több síterep is megnyithat. Van, ahol több mint fél méter hó hullott.
A kocsonya olyan étel, mely nagyon régóta része az európai konyhának, sokféle változata van. Magyarországon jellemzően karácsony és szilveszter táján, illetve az ünnepek után télen készítik. Ez volt egykor a disznótorok időszaka is, melyek alapanyagot szolgáltattak, valamint a hűvös spájzban, pincében télen lehetett hűteni a kocsonyát. A magyar kocsonya jellemzően a házi sertés zsíros, porcos, csontos részeiből készül (fej, farok, bőr, köröm), melyeket megabálnak zöldségekkel, fűszerekkel. A porból, bőrből kioldódó kollagén adja majd a zselatinos, kocsonyás állagot.
Misztótfalusi Kis Miklós Szakácsmesterségnek könyvecskéjében (1695) azt írja: "A tehén lábait a toka bőrével együtt főzd meg jól, sóban, vízben, párold meg, s szépen borotváld meg, ha szükség, tedd egy fazékba, önts jó erős ecetet reá, és zsályalevelet bővön, mind csak hidegen, és hadd légyen benne, mikor kell, feltálalhatsz benne, kedves étek." Későbbi szöveg Magyar Elek az Az ínyemester szakácskönyvében megjelent recept, de az alapja ugyanaz marad.
Érdekesség lehet, hogy Magyar Eleknél még tojást is tettek a kocsonyába, és tartásmártással, uborkával fogyasztották:
A tökéletes kocsonya receptje
Akárcsak a halászlé, vagy a töltött káposzta, sokféleképpen készülhet - minden családban mást jelenti a tökéletes. Az viszont valószínű, hogy a legtöbben egyetlen alapreceptet követnek, amelyet a saját szájízük szerint fűszereznek, tesznek hozzá csípőspaprikát, stb. Bizonyára sokan követik a régi szakácskönyvek receptjeit is. Hováth Ilona szakácskönyvében a kocsonya készítéséhez 1,5 kg kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, fejrész, bőr), 50 dkg sovány sertécomb, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyengyökér, 1 fej hagyma, só, bors, fokhagyma szükséges.
"A kocsonyának való anyagot nagyon alaposan megtisztítjuk, a bőröket jól megkaparjuk, a szőröket leperzseljük s a húsokat több vízben megmossuk. Annyi vízben, hogy ellepje, a zöldséggel, a hagymával, a fokhagymával meg a borssal nagyon lassan főzzük 3-4 órán keresztül, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik. Csak nagyon gyengén sózzuk.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Ha a víz leapadt, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje. A tűzről levéve szedjük ki a húsokat és egy dl hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarossága leüllepedjen. Kihűtjük, s a tetejéről a zsírt leszedjük. A húsokat a csontokról leválasztjuk, tányérokban vagy tálban csinosan elhelyezzük a bőrös részekkel felfelé, és a sűrű ruhán átszűrt kocsonyalevet ráöntögetjük. Hideg helyre alvadni tesszük. Tálaláskor adhatunk hozzá borecetet, ecetes tormát vagy savanyúságot. Kitűnő hozzá hagymás burgonyasaláta" - szól a leírás.
Mire figyeljünk?
- A legfontosabb a kocsonya esetében is, akárcsak a halászlénél, a minőségi alapanyag. Ezenfelül nem érdemes idegenkedni a porcos húsoktól! Attól, hogy valaki nem eszi meg végül pl. a fület vagy farkat, a főzésnél nem szabad kispórolni! Ha nincs benne elég bőr, porc, csont, nem fog megdermedni a kocsonya.
- Ne sózzuk túl! A kocsonyákkal kapcsolatban egyik leggyakoribb hiba, hogy túl sósak, mivel úgy súzná alapvetően az ember, ahogy levest főz. A kocsonya viszont más műfaj, így óvatosan kell sózni. Arra Horváth Ilona receptje is külön felhívja a figyelmet, hogy ha füstölt, sózott húst használunk, vagy előre összekészített sózott kocsonyahúst, akkor mossuk át, tisztítsuk meg a húst a sótól.
- A fűszerekkel szintén érdemes óvatosan bánni, kicsit borsozhatunk, és fokhagymából sem kell túl sok! Ha pedig úgy érezzük, túlságosan erős sertésízű a kocsonyahús, akkor használjuk babérlevelet! erőspaprikával ne főzzük, csak amikor már kimertük a levet tányérba, akkor hintsük meg, vagy tegyünk mellé erőspaprikát.
- Ne hagyjuk rajta a zsírt. Sokan azért undorodnak a kocsonyától, mert többfelé szokás a leszúr kocsonyán hagyni valamennyi zsírt, ez azonban kevéssé egészséges. Tisztítsuk meg szépen a kocsonya felszínét a zsírtól.
- Ügyelni kell rá, hogy bár tél van, nem feltétlen van olyan hűvös a spájzban. Ha biztosra akarunk menni a dermedést illetően, akkor hűtőbe tegyük a kocsonyát.
Idén is lesz Kocsonyafesztivál!
Bár a pandémia alatt, ahogy sok más program, a miskolci Kocsonyafesztivál is elmaradt, 2023-ban meg tudták rendezni, és már megvan a 2024-es dátum is. "Széleskörű egyeztetések után örömmel jelentem be, hogy jövőre is lesz Kocsonyafesztivál! Már a dátum is fix: március 8-10." - írta Veres Pál polgármester a közösségi médiában.
Megszólalt az NGM: fontos részletet árultak el az Airbnb-szabályozás felülvizsgálatával kapcsolatban
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.
-
Az első nyugdíj jóval alacsonyabb lesz az utolsó fizetésnél
Aki időben elkezd gondoskodni önmagáról, azzal biztosíthatja az időskori megélhetését.
-
Hogyan lehet egyszerre impozáns és hatékony egy otthon? (x)
A 21. század otthona egyszerre kényelmes, lenyűgöző és energiahatékony. De hogyan érjük el, hogy a dizájn, a komfort és az energiaspórolás szempontjai is érvényesüljenek?
-
Ismét a Rossmann lett a Legjobb Munkahely (x)
A Rossmann Magyarország második alkalommal nyerte el a Kincentric által végzett munkavállalói elégedettségi felmérés alapján a Legjobb Munkahely címet.