heavy rain storm with lightning

Gigavihar csap le az országra a hétvégén: narancs riasztást adtak ki erre a 15 megyére

2023. szeptember 22. 19:14

Hullámzó frontrendszer éri el Magyarországot, ami kiadós csapadékot és heves zivatart okozhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken. Közölték, pénteken késő délután, estefelé előbb a Dunántúl északnyugati felén, éjjel pedig már a középső tájakon is kialakulhatnak zivatarok, amelyeket viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Egy-egy heves zivatar is lehet óránkénti 80 kilométer feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

Szombaton elsősorban a Dunától keletre és a Dunántúl délkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső társulhat. Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó, óránkénti 90 kilométer feletti szélroham és nagyméretű jég kísérhet. Közölték azt is, szombaton napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat. Felhívták a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében szombaton - főként napközben, este - a piros fokozatú riasztást is kiadhatják.

A bejegyzés szerint a Dunántúlon - és kisebb eséllyel a Duna vonalának tágabb térségében - területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás, a szombaton lehulló csapadék mennyiségét 15 és 45 milliméter közé becsülik, de lokálisan ennél jóval több, akár 60-70 milliméternél is több hullhat. Azt írták, a legtöbb eső várhatóan egy délnyugat-északkelet tengely mentén jön létre, a tengely pontos helyzete azonban egyelőre még bizonytalan, az mind északnyugat, mint délkelet felé elmozdulhat.

A met.hu tájékoztatása szerint 15 megyében lesz érvényben narancssárga, vagyis másodfokú riasztás zivatar vagy esőzés miatt. Az egész ország területén várható vihar, eső vagy felhőszakadás.

Citrom riasztás lesz érvényben Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Fejér vármegyékben zivatarveszély miatt, az ország másik felén a többi 12 megyében pedig magasabb, narancssárga riasztás. Ez azt jelenti, hogy hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is! - írják.

Esőzés miatt riasztást adtak ki a Dunántúl megyéire: Veszprémben, Somogyban és Zalában 24 óra alatt több mint 30 mm csapadék hullhat. A további dunántúli megyékben pedig 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felhőszakadás miatt 9 megyében lesz érvényben citromsárga riasztás: Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék területén intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A Pénzcentrum idén is kíváncsi olvasói véleményére az óraátállítás kapcsán. Kérjük, hogy rövid kérdőívünk kitöltésével segítsd te is a munkánkat:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm