17 °C Budapest
Pink Curtain with Window

Kivagy a nyári hőségtől? Íme néhány egyszerű módszer a felfrissüléshez

2023. július 27. 14:01

Klíma nélkül is komfortossá tehető a lakás a nyári hőségben, csak néhány eygszerű módszert kell követnünk. Fontos a megfelelő sötétítőfüggöny és a légáteresztő takaró használata, de a törölközők gyakoribb mosása is sokat segíthet.

Milyen anyagból készüljön a nyáron használt lepedő, takaró és párna? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a sötétítőfüggöny kiválasztásakor? És hány naponta kell cserélni a törölközőt és a fürdőlepedőt? Utánajártunk, hogyan tehetjük komfortossá a lakásunkat a legmelegebb hetekben.

Fújjunk jeges vizet a lepedőre, a párnánkat pedig rakjuk be pár percre a fagyasztóba, mielőtt lefekszünk! Húzzuk ki az áramból azokat az elektronikus eszközöket, amiket nem használunk, így nem termelnek hőt! Fessük át a falakat világos, hűvös színekre! Egymást érik az ezekhez hasonló tippek a Facebookon és a Tiktokon. Nem véletlenül: a szervezetünket megterheli a hőség, de néhány egyszerű változtatással akkor is jól érezhetjük magunkat otthon, ha odakint 34-35 fok (vagy még több) van. Már azzal is csökkenthetjük a hőmérsékletet, ha megfelelően választunk sötétítőfüggönyt, az éjszakákat pedig természetes anyagból készült ágyneművel tehetjük pihentetőbbé.

Milyen ágyneműt érdemes választani?

Becslések szerint nagyjából minden harmadik ember alvászavarral küzd, a kánikula pedig csak ront a helyzeten: nemcsak elaludni nehezebb, de az alvás minősége is rosszabb, ha túl meleg van a lakásban. Ilyenkor különösen fontos, milyen ágyneműt használunk: érdemes félretenni a poliészterből vagy a selyemből készült ágyneműhuzatokat, helyettük szerezzünk be vászon-, pamut- vagy szaténlepedőket és -huzatokat, ezek a természetes anyagok ugyanis jól szellőznek, és felszívják a bőrünkről az izzadságot.

Sokan ilyenkor egyáltalán nem használnak takarót, de aki nem tud paplan nélkül aludni, cserélje le a nehéz, vastag takarót egy vékony, nyári darabra. Ma már lehet vásárolni olyan párnákat és paplanokat is, amelyeket antiallergén anyaggal töltenek – ez megakadályozza, hogy az ágynemű belsejébe por, baktériumok vagy allergének kerüljenek, ráadásul jó légáteresztő képességű, így nem csupán az allergiásoknak jelenthet jó megoldást.

Zárjuk ki a napfényt!

Egy jól megválasztott sötétítőfüggönnyel is sokat tehetünk azért, hogy ne forrósodjon fel a lakásunk. A sötétítőfüggönyöknek számtalan típusa van: a legvékonyabbak szinte teljesen átengedik a fényt, ezért elsősorban a szobák dekorálására szolgálnak, míg a speciális eljárással készített ún. black out függönyök csaknem teljesen besötétítik a lakást.

Egy sűrűbb szövésű, minőségi anyagból készített sötétítőfüggöny biztosan jó választás, ez – amellett, hogy feldobja a szoba hangulatát – segít hűvösebbé tenni a helyiségeket. Nem feltétlenül kell sötét árnyalat mellett dönteni, sőt hőségben jobban is járunk a világosabb színekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos azonban, hogy úgy válasszuk meg a sötétítőfüggöny és a karnis méretét, hogy az ablak két oldalán se juthasson be a lakásba a fény és a meleg. „Figyelni kell arra, hogy az ablak szélességének másfélszerese vagy duplája legyen a függöny szélessége. Ez azt jelenti, hogy egy 2 méter széles ablakhoz két darab 150-200 cm széles függönyre vagy sötétítőre van szükség. A függönyök és drapériák kiválasztásakor a hosszúságra is figyelni kell: ideális esetben közel a padlóhoz, 1-2 centiméterrel fölötte érnek véget” – mondja Gündisch Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.

Mossuk gyakrabban a törölközőket!

Nyáron a fürdőszobai textilekre is jobban oda kell figyelni: érdemes vékonyabb, 100 százalék pamutból készült törölközőket és fürdőlepedőket használni, amelyek gyorsan megszáradnak. Ez fontos szempont, a nedves törölközőkön ugyanis könnyen elszaporodnak a baktériumok és a gombák.

Ügyelni kell arra is, hogy rendszeresen cseréljük a törölközőinket. Nem elég hetente egyszer (vagy akkor, amikor már dohos szagot árasztanak magukból): szakemberek szerint legfeljebb három napig szabad ugyanazt a törölközőt használni, utána ki kell mosni, hogy megszabadulhassunk a textilszálakra tapadt szennyeződésektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem