Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.

Így juthattak kedvezményes lakáshoz a kiváltságos magyarok: van, aki 80 százalékkal kevesebbet fizethetett

2022. november 14. 08:32

A katonák fizetése is alacsony, de néhány juttatás sokkal bőkezűbb a honvédek esetében, mint a rendőröknél: a Honvédelmi Minisztérium negyedik éve futó programjában például a katonák akár 20-25 százalékos áron is megvehetik állami bérlakásukat. Összességében viszont nincsenek irigylésre méltó helyzetben a honvédek sem, a veszélyes munkájukért ugyanis az átlag körüli bér jár, a szeptemberi béremelést pedig nagyjából már el is vitte az infláció – számolt be az RTL.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) idén márciusig összesen 1293 állami tulajdonú lakást értékesített kedvezményes áron. Ezeket az ingatlanokat egy 2018 végén elfogadott kormányhatározat alapján adták el, amely lehetővé tette, hogy értékesítsék a bérlakásokat, amelyekben a honvédségi állományhoz tartozók laknak. A kedvezmény mértéke 75-80 százalékos, azaz a katonáknak a lakás piaciárának mindössze 20-25 százalékát kell megtéríteniük. A 80 százalékos kedvezmény akkor igényelhető, ha a vevő egy összegben fizeti ki a vételárat.

Így lehet az, hogy volt olyan szerencsés, aki alig 11 millió forintért jutott hozzá egy 55 millió forintot érő, II. kerületi lakáshoz. A határozat szerint viszont felső vezetők egyáltalán nem igényelhetik a támogatást, illetve nem lehet eladni azt az ingatlant, aminek mérete meghaladja a 100 négyzetmétert. Ezeken felül pedig az értékesített lakásokat 5 éven keresztül nem lehet továbbadni, a befolyt pénzt pedig a katonák lakhatási támogatására fordítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05