2 °C Budapest
Budapest, 2021. január 12.Párás, ködös, hideg, de napfényes idõ a fõvárosban. Az épületek kéményei égésterméket engednek ki a levegõbe.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

520 ezer magyar várhatja rettegve az idei telet: a rezsiemelés még több otthont tehet jégveremmé

2022. szeptember 27. 16:05

Az Európai Unióban meglehetősen kevés ország volt, ahol arányaiban többen lettek volna azok, akik nem tudják megfelelő hőmérsékletűre felfűteni otthonaikat. Magyarország azonban pont ezek közé a tagállamok közé tartozik, hazánkban ugyanis 400 ezer főről 500 ezerre nőtt ezeknek az embereknek az aránya. Ez a növekedés ráadás 2020 és 2021 között ment végbe, amikor még szó sem volt rezsiemelésről. Idén télen viszont a korábbiaknál még kegyetlenebb lehet a helyzet.

Az Európai Unióban 2021-re átlagosan 6,9 százalékra csökkent a lakosság azon aránya, akik nem képesek megfelelő hőmérsékletűre fűteni otthonukat. A legfrissebb arányszám 0,6 százalékponttal alacsonyabb, mint amit 2020-ban mértek - derült ki az Eurostat friss adatsorából. Az EU-ban tehát általánosságban kevesebben lettek azok, akik nem képesek megfelelő hőmérsékletre befűteni odahaza, ám nem minden egyes tagállam mondhatja magát ilyen szerencsésnek.

A 27 tagállamból ugyanis találni 6 olyat is, ahol a trend éppen az ellenkező volt. Nevezetesen, hogy egy évre leforgása alatt magasabb lett a lakosságnak az az aránya, amelyik nem képes megfelelő hőt csiholni otthonába. A hat ország között pedig ott van Magyarország is. Hazánkban ugyanis 4,2 százalékról 5,4 százalékra nőtt a lakosság azon aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak kellemes hőmérsékletet a fűtési szezonban.

Ha megnézzük az adatokat, a magyarországi 5,4 százalék még mindig elmarad az EU-s átlagtól, az viszont sokatmondó, hogy míg 21 országban csökkent az otthonában hidegnek kitett lakosság aránya, nálunk éppen nőtt. Ráadásul arányait nézve Spanyolország után éppen Magyarországon volt a 2. legmagasabb a hidegnek kitettek arányának az emelkedése.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy lehet, hogy a lista elején csupa, az emberek fejében „meleg országként” élő államok vannak. Pont ez egyben a magyarázat is, az olyan országokban, mint például Görögország, Ciprus vagy Portugália nem nagyon építenek az otthonokba fűtő berendezéseket. Az őszök, telek viszont egyre hidegebbek, ezért a lakosság egy tetemes része fázik odahaza, ha hidegebbre fordul az időjárás.

Mennyi embert érint mindez Magyarországon?

Ha a lakosság 5,4 százaléka nem engedheti meg magának, hogy kellemes melegre fűtse otthonát, az azt jelenti, hogy Magyarországon 2021-ben

valamivel több mint 500 ezer ember szenvedett a hidegtől otthonában.

Ez a szám 2020-ban még alig volt több mint 400 ezer ember. Látható tehát, hogy míg a százalékpontos változás első látásra nem tűnik nagynak, mégis 100 ezer magyar mindennapi életét befolyásolja húsbavágóan. Ez azonban még mindig csak az átlag, vizsgáljuk meg, hogy az egyes társadalmi csoportoknál hogyan alakulnak ezek a számok.

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Ha kifejezetten csak az egyedül élő, 65 éves vagy annál idősebb magyarokat nézzük. Akkor az adatokból az derül ki, hogy míg 2020-ban ennek a korcsoportnak az 5 százaléka volt veszélyeztett az otthoni hidegtől, addig 2021-ben már a 9,1 százaléka. És bár ez még 0,3 százalékponttal elmarad az EU átlagától, arányait nézve, ennél nagyobb növekedést csak Spanyolország tudott bemutatni.

Mi lesz az egyszülős családokkal?

A gyermeküket egyedül nevelők szülőknél valamelyest jobb a helyzet. Az ilyen háztartások 6,9 százaléka volt olyan 2021-ben, ahol nem tudták megfelelő hőmérsékletűre fűteni a lakásukat. Nekik az arányuk egyébként 1 éves távlatban csökkent, 2020-ban még 9,7 százalék volt.

Mi lesz az egyedülálló felnőttekkel?

A nyugdíjasokon kívül a másik nagy csapást az egyedülálló felnőtt lakosság szenvedte el 2020-2021 között, hiszen míg ennek a csoportnak az 5,5 százalékát érintette az otthoni hideg 2020-ban, addig 2021-re már az egyedülálló lakosság 8,3 százaléka vallotta azt, hogy nem engedheti meg magának a kellemes meleget odahaza. Arányait tekintve a növekmény ebben az esetben is Spanyolország mögött a második legnagyobb volt.

Az igazi feketelevés még csak most jön

Látva az adatokat, mindenképpen aggodalomra ad okot, hogy már 2020-2021 között is több mint 100 ezerrel nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik nem tudták megfelelő hőmérsékletűre fűteni otthonaikat. Az idén bevezetett rezsiemelés okán jövőre még pusztítóbb adatokra lehet számítani. Hiszen, ha azt nézzük, hogy békeidőben mennyit romlott a magyar lakosság helyzete ezen a téren, akkor nem nehéz belátni, hogy az átlagfogyasztáson felüli, csillagászati árak potenciálisan még több háztartás számára hozzák el az otthoni hideget.

(Címlapkép -Jászai Csaba, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?