15 °C Budapest
Budapest, 2021. január 12.Párás, ködös, hideg, de napfényes idõ a fõvárosban. Az épületek kéményei égésterméket engednek ki a levegõbe.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

520 ezer magyar várhatja rettegve az idei telet: a rezsiemelés még több otthont tehet jégveremmé

2022. szeptember 27. 16:05

Az Európai Unióban meglehetősen kevés ország volt, ahol arányaiban többen lettek volna azok, akik nem tudják megfelelő hőmérsékletűre felfűteni otthonaikat. Magyarország azonban pont ezek közé a tagállamok közé tartozik, hazánkban ugyanis 400 ezer főről 500 ezerre nőtt ezeknek az embereknek az aránya. Ez a növekedés ráadás 2020 és 2021 között ment végbe, amikor még szó sem volt rezsiemelésről. Idén télen viszont a korábbiaknál még kegyetlenebb lehet a helyzet.

Az Európai Unióban 2021-re átlagosan 6,9 százalékra csökkent a lakosság azon aránya, akik nem képesek megfelelő hőmérsékletűre fűteni otthonukat. A legfrissebb arányszám 0,6 százalékponttal alacsonyabb, mint amit 2020-ban mértek - derült ki az Eurostat friss adatsorából. Az EU-ban tehát általánosságban kevesebben lettek azok, akik nem képesek megfelelő hőmérsékletre befűteni odahaza, ám nem minden egyes tagállam mondhatja magát ilyen szerencsésnek.

A 27 tagállamból ugyanis találni 6 olyat is, ahol a trend éppen az ellenkező volt. Nevezetesen, hogy egy évre leforgása alatt magasabb lett a lakosságnak az az aránya, amelyik nem képes megfelelő hőt csiholni otthonába. A hat ország között pedig ott van Magyarország is. Hazánkban ugyanis 4,2 százalékról 5,4 százalékra nőtt a lakosság azon aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak kellemes hőmérsékletet a fűtési szezonban.

Ha megnézzük az adatokat, a magyarországi 5,4 százalék még mindig elmarad az EU-s átlagtól, az viszont sokatmondó, hogy míg 21 országban csökkent az otthonában hidegnek kitett lakosság aránya, nálunk éppen nőtt. Ráadásul arányait nézve Spanyolország után éppen Magyarországon volt a 2. legmagasabb a hidegnek kitettek arányának az emelkedése.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy lehet, hogy a lista elején csupa, az emberek fejében „meleg országként” élő államok vannak. Pont ez egyben a magyarázat is, az olyan országokban, mint például Görögország, Ciprus vagy Portugália nem nagyon építenek az otthonokba fűtő berendezéseket. Az őszök, telek viszont egyre hidegebbek, ezért a lakosság egy tetemes része fázik odahaza, ha hidegebbre fordul az időjárás.

Mennyi embert érint mindez Magyarországon?

Ha a lakosság 5,4 százaléka nem engedheti meg magának, hogy kellemes melegre fűtse otthonát, az azt jelenti, hogy Magyarországon 2021-ben

valamivel több mint 500 ezer ember szenvedett a hidegtől otthonában.

Ez a szám 2020-ban még alig volt több mint 400 ezer ember. Látható tehát, hogy míg a százalékpontos változás első látásra nem tűnik nagynak, mégis 100 ezer magyar mindennapi életét befolyásolja húsbavágóan. Ez azonban még mindig csak az átlag, vizsgáljuk meg, hogy az egyes társadalmi csoportoknál hogyan alakulnak ezek a számok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Ha kifejezetten csak az egyedül élő, 65 éves vagy annál idősebb magyarokat nézzük. Akkor az adatokból az derül ki, hogy míg 2020-ban ennek a korcsoportnak az 5 százaléka volt veszélyeztett az otthoni hidegtől, addig 2021-ben már a 9,1 százaléka. És bár ez még 0,3 százalékponttal elmarad az EU átlagától, arányait nézve, ennél nagyobb növekedést csak Spanyolország tudott bemutatni.

Mi lesz az egyszülős családokkal?

A gyermeküket egyedül nevelők szülőknél valamelyest jobb a helyzet. Az ilyen háztartások 6,9 százaléka volt olyan 2021-ben, ahol nem tudták megfelelő hőmérsékletűre fűteni a lakásukat. Nekik az arányuk egyébként 1 éves távlatban csökkent, 2020-ban még 9,7 százalék volt.

Mi lesz az egyedülálló felnőttekkel?

A nyugdíjasokon kívül a másik nagy csapást az egyedülálló felnőtt lakosság szenvedte el 2020-2021 között, hiszen míg ennek a csoportnak az 5,5 százalékát érintette az otthoni hideg 2020-ban, addig 2021-re már az egyedülálló lakosság 8,3 százaléka vallotta azt, hogy nem engedheti meg magának a kellemes meleget odahaza. Arányait tekintve a növekmény ebben az esetben is Spanyolország mögött a második legnagyobb volt.

Az igazi feketelevés még csak most jön

Látva az adatokat, mindenképpen aggodalomra ad okot, hogy már 2020-2021 között is több mint 100 ezerrel nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik nem tudták megfelelő hőmérsékletűre fűteni otthonaikat. Az idén bevezetett rezsiemelés okán jövőre még pusztítóbb adatokra lehet számítani. Hiszen, ha azt nézzük, hogy békeidőben mennyit romlott a magyar lakosság helyzete ezen a téren, akkor nem nehéz belátni, hogy az átlagfogyasztáson felüli, csillagászati árak potenciálisan még több háztartás számára hozzák el az otthoni hideget.

(Címlapkép -Jászai Csaba, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem