16 °C Budapest
Old and dirty facades in Budapest old town

Ez a pofátlanság teteje: hihetetlen, milyen lakást kínálnak kiadásra havi 100 ezer forintért

2022. szeptember 24. 16:01

Annyira durván elszálltak a bérlakások árai, hogy most már olyan ingatlanok is kiadósorba kerülhetnek, amelyeket korábban csak körberöhögtünk.. Budapesten, Zuglóban adná ki 2. emeleti, 47 négyzetméteres, új nyílászárós lakásást egy férfi havi 100 ezer forintért, csupán egy gond van: nincs áram, és nem is lehet beköttetni. Így már nem is annyira jó az ár, igaz?

Aki gyakran böngészi a kiadó lakásokat kínáló hirdetéseket, az megszokhatta, hogy az utóbbi hónapokban a korábbinál durvábban elszálltak az árak, szinte már lehetetlen megfizethető albérletet találni a fővárosban. Ezt a helyzetet kihasználva, olyan ingatlanok is a piacra kerülnek, melyeknek korábban esélyük sem volt. Itt elsősorban azokra gondolunk, melyek nem alkalmasak arra, hogy emberek lakjanak benne 2022-ben.

Egy túlárazott bérlakásokat gyűjtő  Facebook csoportban találtuk az alábbi hirdetést, mely kiemelkedik a többi közül, hiszen annyira pofátlan, hogy leginkább csak nevetni lenne kedvünk rajta.

A lakás Zuglóban van, 47 négyzetméteres, egy társasház második emeletén található. Az ára 100 ezer forint fixen, ha egy havi kauciót tud kifizetni a leendő bérlő, és csupán 85 ezer, ha kéthavit is ki tud csengetni. Rezsi nincs! A lakásban van egy erkélyes szoba, külön konyha, wc és fürdőszoba található, a nyílászárók pedig újak. Mosogató, konyhaszekrény, gáztűzhely is van az ingatlanban, sőt, egy szekrénysor is. Egyvalami azonban nagyon hiányzik belőle, az áram. A hirdetés szövege szerint ugyanis határozatlan ideig nincs áramszolgáltatás a lakásban, és a leendő bérlő sem tudja beköttetni. Az előző bérlő mobil napelemmel, inverterrel, akkumulátorral oldotta meg a kissé kényelmetlen helyzetet. Így már nem is annyira jó, az a 100 ezres bérleti díj, ugye?

Arcon csap a valóság

És hogy mégis miért jut eszébe valakinek egy ilyen ingatlant kiadásra kínálni? Egyszerű: minden más megfizethetetlenül drága. Mint ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk korábban, a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint az elmúlt egy évben negyedével drágultak az albérletek, és az átlagos bérleti díj már havi 200 ezer forint körül jár Budapesten.

Az elemzés összegyűjtötte, hogy augusztusban mennyiért kínálták a bérlőknek a kiadó lakóingatlanokat a tulajdonosok. A budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb került a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A részletes fővárosi adatokból látszik az is, hogy a 195 ezer forintos átlag feletti összeg jellemezte az az V., a II., a XII., a VI., az I., a III., a XI., a XIII. és a XXII. kerületet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. Majd Győr és Veszprém következik 150-150 ezer forintos összeggel. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem