9 °C Budapest
Contemplated senior woman sitting on wheelchair. Elderly disabled female is looking through window. She is at home.

Azonnali rezsivédelmet kérnek: 600 ezer ember és családja létbiztonságát fenyegeti a rezsiemelés

2022. augusztus 17. 12:47

Azonnali intézkedést sürget a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a fogyatékossággal élő emberek, civil szervezeteik és az őket ellátó civil fenntartású intézmények rezsivédelme érdekében.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke - a kormányhoz címzett, kedden nyílt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárak emelkedése hatszázezer fogyatékos ember és családja létbiztonságát, az őket ellátó intézmények fennmaradását, valamint az ott dolgozók állását fenyegeti. Ezért a szervezet azt kéri, hogy a kormány vizsgálja felül a költségvetést és csoportosítson át azonnali forrásokat.

A MEOSZ azt javasolja, hogy a fogyatékossággal élő emberek mindkét energiahordozó esetén az éves fogyasztási keret kétszereséig legyenek jogosultak kedvezményes áron energiát vásárolni, és a kedvező árat ne csupán az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozzák.

A személyes mobilitást segítő eszközökön túl ugyanis számos más fogyatékos állapot is az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználást indokol, például a gépi légzéssegítő, az elektromos emelőszerkezet, az izom- és idegstimulátorok, az okoseszközök - írták. De többletenergiára van szükség abban az esetben is, ha napi többszöri ruha- és ágyneműcsere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges, vagy szondás táplálásnál a hús pépesíthetősége érdekében hosszabb ideig történő főzés szükséges. Továbbá valamennyi állapot esetén a mindennapjait otthonában töltő fogyatékossággal élő ember számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást - ismertették a levélben.

A MEOSZ azt is kéri, hogy a fogyatékossággal élők civil szervezetei és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek és így mentesüljenek a piaci áram- és gázár megfizetése alól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?