infestation of cockroaches indoors, photo at night, insects on the floor eating leftover food

Undorító csótányok lepik el magyar otthonokat: komoly betegséget okozhatnak, egy vagyon az irtás

2022. augusztus 14. 06:46

A csótányok mindenki fejében undorító, kiirthatatlan jövevényként élnek, ami nem véletlen: ezek a bestiák sokszor egészségügyi kockázatot jelentenek, így elszaporodásukat nem lehet félvárról venni. A csótányok esetében pedig mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni az irtás kapcsán. Ez viszont nem egy olcsó mulatság: 14 ezer forintnál kezdődik az ár, amiben a kiszállási díj benne sincs.

Cikksorozatunkban már elkezdtük sorra venni az otthonainkat fenyegető kártevőket: a hangyákat, patkányokat és a darazsakat egyaránt. Most pedig azt nézzük meg, hogy mit kell tudni a legutálatosabb egészségügyi kártevőről, a csótányról. Ez a rovar ugyanis a legtöbb háztartás legrosszabb rémálma, ami azon felül, hogy szupergusztustalan még egészségügyi kockázatot is jelent. Ezek a kártevők ugyanis a legtöbb esetben betegségeket terjesztenek, amik főleg gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket válthatnak ki. Éppen ezért, nem csak undorkeltő hatásuk óriási, de még veszélyesek is.

Hazánkban az emberek alapvetően három fajtájukkal találkozhatnak: a konyhaival, az amerikaival és a némettel. Érdemes tudni ezekről a rovarokról – a jó beazonosítás érdekében, ami akár kritikus is lehet az irtás szempontjából –, hogy a testük erősen lapított, aminek okán szinte bárhová be tudnak mászni. Ezen felül leginkább talán csak a fejükből kinővő, két óriási csápról lehet felismerni őket, amik akár olyan hosszúak is lehetnek, mint maga a rovar.

Ahogyan azt már fent is írtuk a német és a konyhai csótányok egyaránt egészségügyi kártevőnek minősülnek, így komoly kockázatot jelentenek az egészségünkre. Ezért nem szabad félvállról venni a kiiktatásukat.

A csótányok nagyon könnyen el tudnak szaporodni az elektromos hálózatok, szerelő alagutak, vízvezeték- és csatornarendszerekben, ahonnan nem könnyű kiirtani őket. Ezért, ha felfedezzük, hogy elszaporodtak ezek a kártevők az otthonunkban ne próbálkozzunk a közértben kapható szerekkel, forduljunk azonnal szakemberhez.

Nehéz őket kiirtani

A csótányirtás esetében mindenféleképpen szakemberhez kell fordulnunk, sajnos a háztartási boltokban kapható szerek csak felületi kezelésre, a csótánypopuláció megbolygatására jók. A problémát nem lehet velük kezelni. Maximum arra jók, hogy ha van egy mentes lakás, akkor fenn lehet tartani velük ezt az állapotot

– mondta el lapunknak Lakatos Richárd a Pro-Toxin Kft. egészségügyi gázmestere, aki szerint nem elegendő az, hogy ha egyszer sikerült őket kiirtani. Az éttermekben kötelező félévente irtást végezni, de ugyanez ajánlott a lakóépületek esetében is:

Sok függ attól, hogy mekkora volt a fertőzöttség. Ha nagy, akkor érdemes akár 3-4 havonta is felkeresni egy szakembert, hogy biztosan ne lepjék el újra a rovarok az otthonunk, de kisebb baj esetén is érdemes azzal számolni, hogy körülbelül 6 havonta érdemes megismételni az irtást

– emelte ki a szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csótányok kiirtása pedig nem egyszerű feladat: kiirtásukhoz elengedhetetlen, hogy minden példány elpusztuljon. Irtásukhoz két bevett módszer létezik: a permetezés és a gélezés. Mindkettő egy sokat használt, elfogadott technika, azonban mindkét esetben szükséges a szakértelem és a tapasztalat. Ugyanis nem mindegy, hogy melyik mérget hol és mikor használjuk.

Hatékonyságuk alapján mindkét irtószer nagyon hasznos, de mindenképpen ismerni kell a szereket, a hatóanyagukat és tudni kell őket használni. A megelőzésre inkább a géles megoldást tudom javasolni. Bár, ha nem magas a fertőzöttség, akkor irtáshoz is szoktuk ajánlani, főleg olyan helyiségek esetében, ahol ételt tartunk. Azonban, ha már elszaporodtak a kártevők, akkor a permetezés a legjobb megoldás – vélekedett Lakatos Richárd. Az pedig az ár esetében is lényeges, hogy melyik irtási megoldást választjuk.

Mennyibe kerül a csótányirtás?

Ha úgy ítéljük meg, hogy nincs más megoldás, mint hogy egy nagyobb összeget rászánjunk az irtásra, akkor szakemberek százaiból tudunk válogatni. Azonban készüljünk fel arra, hogy ez egyáltalán nem egy olcsó mulatság és érdemes mindenképpen több ajánlatot is kérnünk. Az árat ugyanis nagyban befolyásolja az, hogy mekkora a fertőzött terület, milyen mértékben szaporodtak el az undok rovarok, illetve milyen irtószert választunk.

A fentiek miatt éppen ezért az internetes oldalakon csak egy irányárral találkozhatunk, és a szakember is csak akkor adhat nekünk ajánlatot, hogy ha már minden információ birtokában van. Ráadásul ezek az árak azalapján is változnak, hogy Budapesten, vagy a fővárostól messzebb vennénk igénybe ezeket a szolgáltatásokat, hiszen a benzináremelkedésével párhuzamosan a kiszállási díjak is emelkedtek. Az árak pedig nagyon eltérőek lehetnek.

Átlagos lakás körülbelül 13500 forint, mondjuk 14 ezer forint. Plusz a kiszállási díj sajnos, ugye az üzemanyag árváltozás minket is érint. Literenként 2-300 forinttal drágábban tankolunk és a kiszállási díjon is látszik

– mondta a szakember, aki szerint az elmúlt időszakban nem csak az üzemanyagárak változása okozott drágulást. A háború miatt az irtószerek árai akár 30-40 százalékkal is emelkedtek, de van olyan, aminek az ára még ennél is jobban megnőtt. Ráadásul a szektort a KATA módosítása is erősen érintette, bár azt még Lakatos Richárd szerint nem lehet pontosan tudni, hogy ez a változás pozitív vagy negatív irányt fog venni. Egy biztos: a szektor át fog alakulni és sok esetben további áremelésre is lehet számítani, így már csak ezért sem érdemes tovább halogatni az irtást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?