1 °C Budapest
infestation of cockroaches indoors, photo at night, insects on the floor eating leftover food

Undorító csótányok lepik el magyar otthonokat: komoly betegséget okozhatnak, egy vagyon az irtás

2022. augusztus 14. 06:46

A csótányok mindenki fejében undorító, kiirthatatlan jövevényként élnek, ami nem véletlen: ezek a bestiák sokszor egészségügyi kockázatot jelentenek, így elszaporodásukat nem lehet félvárról venni. A csótányok esetében pedig mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni az irtás kapcsán. Ez viszont nem egy olcsó mulatság: 14 ezer forintnál kezdődik az ár, amiben a kiszállási díj benne sincs.

Cikksorozatunkban már elkezdtük sorra venni az otthonainkat fenyegető kártevőket: a hangyákat, patkányokat és a darazsakat egyaránt. Most pedig azt nézzük meg, hogy mit kell tudni a legutálatosabb egészségügyi kártevőről, a csótányról. Ez a rovar ugyanis a legtöbb háztartás legrosszabb rémálma, ami azon felül, hogy szupergusztustalan még egészségügyi kockázatot is jelent. Ezek a kártevők ugyanis a legtöbb esetben betegségeket terjesztenek, amik főleg gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket válthatnak ki. Éppen ezért, nem csak undorkeltő hatásuk óriási, de még veszélyesek is.

Hazánkban az emberek alapvetően három fajtájukkal találkozhatnak: a konyhaival, az amerikaival és a némettel. Érdemes tudni ezekről a rovarokról – a jó beazonosítás érdekében, ami akár kritikus is lehet az irtás szempontjából –, hogy a testük erősen lapított, aminek okán szinte bárhová be tudnak mászni. Ezen felül leginkább talán csak a fejükből kinővő, két óriási csápról lehet felismerni őket, amik akár olyan hosszúak is lehetnek, mint maga a rovar.

Ahogyan azt már fent is írtuk a német és a konyhai csótányok egyaránt egészségügyi kártevőnek minősülnek, így komoly kockázatot jelentenek az egészségünkre. Ezért nem szabad félvállról venni a kiiktatásukat.

A csótányok nagyon könnyen el tudnak szaporodni az elektromos hálózatok, szerelő alagutak, vízvezeték- és csatornarendszerekben, ahonnan nem könnyű kiirtani őket. Ezért, ha felfedezzük, hogy elszaporodtak ezek a kártevők az otthonunkban ne próbálkozzunk a közértben kapható szerekkel, forduljunk azonnal szakemberhez.

Nehéz őket kiirtani

A csótányirtás esetében mindenféleképpen szakemberhez kell fordulnunk, sajnos a háztartási boltokban kapható szerek csak felületi kezelésre, a csótánypopuláció megbolygatására jók. A problémát nem lehet velük kezelni. Maximum arra jók, hogy ha van egy mentes lakás, akkor fenn lehet tartani velük ezt az állapotot

– mondta el lapunknak Lakatos Richárd a Pro-Toxin Kft. egészségügyi gázmestere, aki szerint nem elegendő az, hogy ha egyszer sikerült őket kiirtani. Az éttermekben kötelező félévente irtást végezni, de ugyanez ajánlott a lakóépületek esetében is:

Sok függ attól, hogy mekkora volt a fertőzöttség. Ha nagy, akkor érdemes akár 3-4 havonta is felkeresni egy szakembert, hogy biztosan ne lepjék el újra a rovarok az otthonunk, de kisebb baj esetén is érdemes azzal számolni, hogy körülbelül 6 havonta érdemes megismételni az irtást

– emelte ki a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csótányok kiirtása pedig nem egyszerű feladat: kiirtásukhoz elengedhetetlen, hogy minden példány elpusztuljon. Irtásukhoz két bevett módszer létezik: a permetezés és a gélezés. Mindkettő egy sokat használt, elfogadott technika, azonban mindkét esetben szükséges a szakértelem és a tapasztalat. Ugyanis nem mindegy, hogy melyik mérget hol és mikor használjuk.

Hatékonyságuk alapján mindkét irtószer nagyon hasznos, de mindenképpen ismerni kell a szereket, a hatóanyagukat és tudni kell őket használni. A megelőzésre inkább a géles megoldást tudom javasolni. Bár, ha nem magas a fertőzöttség, akkor irtáshoz is szoktuk ajánlani, főleg olyan helyiségek esetében, ahol ételt tartunk. Azonban, ha már elszaporodtak a kártevők, akkor a permetezés a legjobb megoldás – vélekedett Lakatos Richárd. Az pedig az ár esetében is lényeges, hogy melyik irtási megoldást választjuk.

Mennyibe kerül a csótányirtás?

Ha úgy ítéljük meg, hogy nincs más megoldás, mint hogy egy nagyobb összeget rászánjunk az irtásra, akkor szakemberek százaiból tudunk válogatni. Azonban készüljünk fel arra, hogy ez egyáltalán nem egy olcsó mulatság és érdemes mindenképpen több ajánlatot is kérnünk. Az árat ugyanis nagyban befolyásolja az, hogy mekkora a fertőzött terület, milyen mértékben szaporodtak el az undok rovarok, illetve milyen irtószert választunk.

A fentiek miatt éppen ezért az internetes oldalakon csak egy irányárral találkozhatunk, és a szakember is csak akkor adhat nekünk ajánlatot, hogy ha már minden információ birtokában van. Ráadásul ezek az árak azalapján is változnak, hogy Budapesten, vagy a fővárostól messzebb vennénk igénybe ezeket a szolgáltatásokat, hiszen a benzináremelkedésével párhuzamosan a kiszállási díjak is emelkedtek. Az árak pedig nagyon eltérőek lehetnek.

Átlagos lakás körülbelül 13500 forint, mondjuk 14 ezer forint. Plusz a kiszállási díj sajnos, ugye az üzemanyag árváltozás minket is érint. Literenként 2-300 forinttal drágábban tankolunk és a kiszállási díjon is látszik

– mondta a szakember, aki szerint az elmúlt időszakban nem csak az üzemanyagárak változása okozott drágulást. A háború miatt az irtószerek árai akár 30-40 százalékkal is emelkedtek, de van olyan, aminek az ára még ennél is jobban megnőtt. Ráadásul a szektort a KATA módosítása is erősen érintette, bár azt még Lakatos Richárd szerint nem lehet pontosan tudni, hogy ez a változás pozitív vagy negatív irányt fog venni. Egy biztos: a szektor át fog alakulni és sok esetben további áremelésre is lehet számítani, így már csak ezért sem érdemes tovább halogatni az irtást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem