16 °C Budapest
Natural swimming pond or natural swimming pool - NSP - purifying water without chemicals through biological filters and plants

Ez a kertes házban élő tehetős magyarok új mániája: olcsóbb, mint egy medence

2022. július 10. 07:03

Nincs csábítóbb egy forró júliusi napon, mint csobbanni ez saját kerti medencében – ennek azonban ára van. Nem csak szó szerint, átvitt értelembe is. Egy értelmezhető méretű medencét felépíteni a rohamosan emelkedő anyagárak és munkaerőköltségek mellett ma már 10 millió feletti tételt jelent, nem mellesleg, pedig kiszipolyozzuk az alattunk lévő vízkészletet a folyamatos töltésével. De van ennél sokkal olcsóbb és környezetbarát megoldás is.

A solymári incidens után a hétvégén másodfokú vízfogyasztási korlátozást léptettek érvénybe Szentendrén, a hét elején pedig Gödöllőn hirdettek elsőfokú vízkorlátozást, illetve már Veresegyházon is a takarékos vízfogyasztásra kérik a lakosságot. Ha a jövőben nem alakul át a víz értéke, a fogyasztási szokásaink, valamint nem korszerűsödnek a hálózatok, akkor egyre több család kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe nemcsak az agglomerációban, hanem Magyarország több pontján is  - írja a Portfolio csütörtöki cikke.

A probléma egyrészről a lakosságszám ugrásszerű megemelkedése az agglomerációban, másrészről az, hogy az embereknek átalakult az életvitele. Nőtt a vízigény a locsolórendszerekkel, medencékkel, de a rendszer korszerűtlensége sem segít a helyzeten, hiszen 70 éves csöveken folyik keresztül a víz – nyilatkozta az eset kapcsán Szente Kálmán Solymár polgármestere.

Az ész nélküli, korlátlan vízpazarlás, a folyamatos locsolás és a több száz köbméternyi vizet elnyelő medencék feltöltés tehát ide vezet: a víztározók nem bírták a lakosság megnövekedett nyári igényét. Nem véletlen, hiszen

nyaranta 40–50%-kal több vizet használunk el, és ennek 70%-át a kertben tesszük

  - erről még a Greendex írt tavaly nyáron. Ennek ellenére az otthoni medencék száma egyre csak gyarapszik. A pandémia hatásaként 2020 óta egyre többen építenek medencét, hogy otthon vakációzhassanak.

A másik út

Azonban egyre többen ismerik fel, hogy nagy a baj, és olyan megoldások irányába indulnak el, melyek nem veszélyeztetik hosszú távon a közvetlen környezetüket, sőt, káros vegyszerek használatára sincs szükség. (A leggyakrabban használt klór például asztmát válthat ki a gyerekeknél, de nem ritkák az allergiás reakciók sem.) Éppen ezért

a biológiailag tisztuló medencék egyre elterjedtebbek Európa-szerte.

Az utóbbi években nálunk is egyre többen fordulnak az efféle tóépítés felé, sokak számára egyrészt fontos a családjuk testi-lelki egészsége és a természet védelme, másrészt pedig vágynak egy többfunkciós vízfelületre, amellyel nincsenek napi gondok és komolyabb fenntartási feladatok. A biotó egyesíti a dísztavak és a medencék előnyeit, nem csak egész évben díszíti a kertet, vegyszermentes, és ami a legfontosabb, hogy nem kell leengedni télen, így rengeteg vizet megspórolhatunk magunk és a közösségünk javára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fürdőtavaknak két fő része van, az egyik természetesen az úszófelület, ahol ugyanolyan tevékenységek végezhetők, mint egy hagyományos úszómedencében, mint sportolás, játék, pihenés egy gumimatracon. A másik a part nagyobbik részét határoló úgynevezett regenerációs- vagy szűrőfelület, amely egy 20-30 cm mély, vízzel borított rész.

Ebben a részben vízi és mocsári növények élnek, amelyeknek azon kívül, hogy díszítenek, fő feladatuk a víztisztaság fenntartása, a szennyeződések szűrése, és az oxigéntermelés. Sokan kedvelik őket, mivel természetes hatást keltenek, emellett nem szükséges vegyszereket használnunk a fenntartásukhoz és így magunkat, és családtagjainkat sem mérgezzük például klórral és egyéb vegyszerekkel. A kert élővilága gazdaggá válik, hiszen a vízfelület és a növényvilág miatt idővel megjelennek új madárfajok, kisebb hüllők és ragadozó életmódú rovarok, mint a szitakötő. Ezek az állatok pedig csak jót tesznek nekünk, hiszen jelenlétükkel jóval kevesebb lesz a szúnyog a kertben.

Vízgyűjtő, medence vagy békarezervátum

Óriási baj, hogy az emberek nem gyűjtik ingatlanjukról a vizet, holott a mostani vízhiányok mellett egy építkezéskor alap dolog lenne, hogy csináltatunk egy ciszternát. Ha leesik az eső, azt el kell vezetni valahová: sokan a városi esőelvezetőbe küldik a vizet, ahelyett hogy a telken belül gyűjtenék, a telken belül szivárogtatnák. De akár egy kerti tó, egy biotó is alkalmas erre, persze ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell: például megfelelő méretű területre van szükség hozzá. Ha például túl kicsi a tó, és tele van, akkor nyilvánvalóan nem alkalmas vízgyűjtésre – mondta el a Pénzcentrumnak Szucsik Attila okleveles kertészmérnök, a Biotó Kft. ügyvezető igazgatója.

A rendelkezésre álló minimum terület az 7x9 méter. A tapasztalt kertészmérnök szerint azonban mielőtt belevágnánk, pár dolgot feltétlenül meg kell vizsgálni, például a logisztikát:

  • hogy egyáltalán megközelíthető-e a terület a szükséges gépekkel. 
  • Fontos tudni előtte azt is, hogy a földet, amit kiásásra kelül, hova fogja tudni a tulajdonos elvitetni – hiszen ilyen esetekben az ökológia lábnyom kérdése is előkerül.
  • El kell dönteni, hogy mire akarja a megrendelő használni: akar-e belőle öntözni például, szeretne-e benn fürdeni, tehát mi lesz a funkciója.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy egy biotó nem csak a vízről szól, hiszen egy élő hely kerül a kertünkbe: a környező állatvilágnak is otthont és vizet ad, egy élő ökológiai rendszert képez. Ezt nem lehet összehasonlítani egy holt vizet tartalmazó úszómedencével. Az egyikben élő víz van, a másikban pedig gyakorlatilag döglött víz, agyonvegyszerezve. Nincs hasonlóság a kettő között.

Az építési költsége elsősorban attól függ, hol helyezkedik el a terület, megközelíthető-e a szükséges gépekkel, honnan lehet oda anyagot szállítani. 2-3 millió forintnál kezdődik egy dísztó, de ez akár elérheti a 6-7 millió forintot, esetleg a 9 milliót is. Tulajdonképpen egy jó szakembernek megfelelő előkészítés után ez mindössze egy néhány napos művelet, optimális gépméret és körülmények között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem