1 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Emelkedő kamatok, változatlan árak: ezzel szembesül, aki most ingatlant venne, vagy eladna Magyarországon

2022. március 1. 19:13

Sorra érkeznek olyan visszajelzések, hogy a jelenlegi helyzetben inkább visszalépnek az ingatlan adás-vételtől az eladók, vevők. Ez pedig rövidtávon nagyszámú csökkenést eredményezhet a tranzakciók számában az ingatlanpiacon.

A gondolat pedig nagyon is releváns, hiszen az aktuális politikai és gazdasági helyzet rendkívül bizonytalan és kérdéses, hogy ez az állapot meddig tart ki. Az optimistább forgatókönyvek szerint belátható időn belül vége lehet a háborús helyzetnek, ugyanakkor ha a legrosszabbra gondolunk, akkor elhúzódó és súlyosabb következményeknek nézhetünk elébe - közölte a Bankmonitor.

Kivárás, hezitálás, visszalépés

Természetes tehát, hogy sokan inkább kivárnak, minthogy a jelenlegi helyzetben olyan több tízmilliós, életre szóló ügyletbe vágjanak, mint egy lakásvásárlás. Pláne, hogy azzal kapcsolatban is sok kérdés felmerülhet, hogy mennyire biztonságos most ennyi pénzt bankban tartani, hozzá tudunk-e férni, tudunk-e átutalást indítani, ha esetleg a bank nehéz helyzetbe kerül. Erre sajnos ugyanis napjainkban is van példa. A legnagyobb ingatlanhirdetési portálok is alátámasztják a tényeket: a tavaly februári adatokhoz képest idén kevesebb új ingatlan került ki a piacra, a háborús helyzet miatt pedig az eladók és a vásárlók is egyöntetűen kivárnak.

A vásárlást tervezők bizakodnak az árak csökkenését illetően, a lakáspiacra azonban a háború előtt is számtalan tényező hatott. A képlet pedig tovább bonyolódott a jelenlegi fegyveres konfliktus és a kapcsolódó szankciók miatt. Szakértők ugyanakkor legfeljebb is

csak csekély mértékű visszaesést, esetleg stagnálást jósolnak.

Természetesen minden jelentősen függ attól, hogy milyen irányba változik a válsághelyzet, mindemellett pedig ellentétesen - a lakásárak emelkedésének irányába - hat a folyamatra a tovább dráguló alapanyag- és nyersanyagár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bizonytalan hitelszereplők

A hiteligénylések szempontjából se tűnik fényesebbnek a helyzet. A lakáshitel igénylést tervezők is óvatosabbak, nehezebben köteleződnek el hosszú évekre. (Ez érthető, hiszen az adásvételi szerződés megkötését is sokan elhalasztják.) Ez a döntés azonban a hitelfelvételi lehetőségekre is kihathat: jó eséllyel az új kölcsönök kamata tovább emelkedik a magas infláció és az emelkedő jegybanki alapkamat miatt.

Sőt egy elhúzódó háborús helyzetben - a magas bizonytalanság miatt - az egyes pénzintézetek még a bírálati feltételeken is szigoríthatnak. A kivárás tehát logikus lépés lehet, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez a hitelfelvételi oldalon milyen következményekkel jár. Ettől függetlenül óvatosságra intünk mindenkit attól, hogy most azonnal, fejvesztve rohanjon hitelt felvenni, napjainkban egy alaposan átgondolt, megalapozott döntésnek még az eddigieknél is nagyobb létjogosultsága van. 

A szomszédban dúló háborús helyzet kamatemelési környezetben érkezett, a hazai hitelkamatok emelkedése folyamatos és a jövőben sem várható kedvező változás. Emiatt az egyes ajánlatok alapos megismerése, a lehetőségek összehasonlítása még fontosabbá válik azok számára, akik mégis belevágnak a lakásvásárlás és hitelfelvétel folyamatába. Az ingatlanpiac szereplői tehát kivárnak. Azonban a konfliktushelyzet elsimulása után a vásárlók és az eladók is egyszerre robbanhatnak be újra a piacra, ez pedig a tranzakciószám dinamikus emelkedését eredményezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?