Lakást vennél? Jobb, ha sietsz, még nem tudni, meddig tart a drágulás

Lakást vennél? Jobb, ha sietsz, még nem tudni, meddig tart a drágulás

2019. március 27. 13:00

A Lakás 2019 felmérése szerint tízből hat ingatlanszakértő úgy véli, hogy a budapesti új lakások ára az idei év során is 10 százalék felett emelkedhet, a megyeszékhelyeken azonban a többség 10 százalék alatti áremelkedésre számít. Kiderült az is, mennyivel nőtt a budapesti új lakások átlagára a 2016. január 1-jén bevezetett CSOK, valamint a kedvezményes lakásáfa indulása óta és milyen okok vezettek a mostani árszintekhez.


A Budapesti Lakáspiaci Riport negyedéves felmérései alapján 2015 negyedik negyedévének árait vetettük össze 2019 első negyedévének lakásáraival a budapesti újlakás-piacon. A fővárosban akkor átlagosan 500 ezer forint volt az új lakások négyzetméterára, ami az idei év elején elérte a 840 ezer forintot. Három és fél év alatt tehát közel 70 százalékos áremelkedés ment végbe.

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a belvárosi új lakások ára emelkedett legnagyobb mértékben, a felmérésből az látszik, hogy Budán, Pesten, a belvárosban és a pesti külső kerületekben egyaránt 68 és 72 százalék között volt az áremelkedés mértéke. Egyedül a fejlesztők körében legnépszerűbbnek számító XIII. kerület lóg ki a sorból, amit érdemes külön is megvizsgálni, ugyanis az elmúlt három hónapban ott adták el a budapesti új lakások közel negyedét. Ebben a kerületben, szemben a többi városrésszel mindössze 44 százalékkal mentek feljebb az árak, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy néhány Duna-parti fejlesztés miatt már 2015-ben is meglehetősen drágának számított. Az azóta eltelt időszakban viszont jelentősen megnőtt a beruházások száma a kerület olcsóbb városrészeiben, ami miatt kevésbé tűnik drasztikusnak az átlagos áremelkedés - mondta Futó Péter, a Lakás 2019szakértője.

Az elmúlt három-négy év során bekövetezett drágulás okait többek között az alábbi tényezők magyarázzák:

  • alapanyagárak emelkedése
  • munkaerőköltségek emelkedése
  • erősödő befektetői kereslet
  • növekvő bérek
  • alacsony hitelkamatok
  • lassan bővülő újlakás-kínálat
  • állami támogatások bevezetése

A mostani árak ugyan reálértéken is magasnak számítanak, de az egyre szigorúbb minőségi követelmények - például a következő években kötelezően bevezetésre kerülő energetikai szabványok - és az áfa 27 százalékra történő visszaemelése miatt egyelőre nem látjuk, hogy hol lehet az áremelkedés vége. A magasabb árak ellenére azonban évről-évre egyre többen döntenek a lakásvásárlás mellett. Számukra nyújthat segítséget a március 29-31. között a Millenárison megrendezésre kerülőLakás 2019kiállítás, ahol az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a fejlesztőkkel és különböző lakáspiaci és hitelezési szakértőknek tehetik fel kérdéseiket a pénteki Lakás Klub Extra és a szombati Lakás Klub előadásait követően.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09