12 °C Budapest

Hatalmas a magyar lakás-bumm: a megyeszékhelyek árai már a fővárosiak mellett

2018. szeptember 29. 14:30

A nyugat-magyarországi városok közül Győrött kellett a legtöbbet, körülbelül 300 ezer forintot fizetni egy lakás négyzetméteréért az idei év első negyedében. Sopronban több mint 290 ezer, Veszprémben pedig csaknem 270 ezer forintot. A legolcsóbban Nyugat-Magyarországon Nagykanizsán és Dunaújvárosban lehetett lakást vásárolni, ahol a fajlagos medián árak 128-145 ezer forint körül alakultak.

A fajlagos a medián lakásárak a 2017 átlagos értékeihez képest 2018 első negyedévére a Közép-Dunántúlon emelkedtek a leginkább, több mint 18 százalékkal. Ezzel a terület vezet az évekig első helyen álló, és most a második helyre szoruló Közép-Magyarország előtt, amelyet 17 százalékos növekedés jellemzett. Szintén jelentősen emelkedtek az árak a Dél-Alföldön (15 százalékkal) és az Észak-Alföldön (12,2 százalékkal), míg a többi régióban 10 százalék alatt maradt a drágulás mértéke. A legkisebb arányban, 6,3 százalékkal Észak-Magyarországon változtak a fajlagos medián árak a Takarék Lakásárindex adatai szerint.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Település szerinti bontás alapján is egyre kisebb Budapest előnye a vidékhez képest. A megyeszékhelyeknek a 2017-es év átlagos medián négyzetméteráraihoz viszonyított drágulásban 2018 első negyedében sikerült behozniuk a fővárost, a 12,2 százalékos áremelkedés megegyezett a budapestivel. A városok és községek esetében ugyanakkor csak minimálisan emelkedtek, illetve az utóbbiaknál csökkentek is a medián fajlagos árak. Ennek hátterében azonban vélhetően jelentős részben az összetételhatás áll, vagyis a vásárlók olcsóbb helyszínek és ingatlanok felé fordulása. 

A megyeszékhelyek az élen

Ha a régiós változásokat tovább bontjuk a település típusok szerint, akkor egyértelműen látszik a megyeszékhelyek jó szereplése. Olyannyira, hogy több régió megyeközpontjai le is hagyták a fővárost a fajlagos átlagárak növekedésében. A Közép-Dunántúl megyeszékhelyein például 2017 átlagos fajlagos áraihoz képest több mint 15 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, Dél-Dunántúlon 12, míg az Észak-Alföldön 11,5 százalékkal. Ez utóbbi kettőt érdekes módon Észak-Magyarország is lekörözte a jelentősnek tekinthető, 14 százalékos árindexével.

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A városokat jellemzően 6-9 százalék közötti áremelkedés jellemezte. A kivételt ez alól az említett Észak-Magyarország régió mellett a Dél-Dunántúl (3,4 százalék), valamint a Közép-Magyarország régió városai jelentették, ahol nem hogy nőttek, hanem 2,9 százalékkal csökkentek az árak. Ez azonban nem ritka kivétel, a községekben is enyhébben nőttek a fajlagos átlagárak, sőt több helyen estek. Ennek hátterében azonban vélhetően az olcsóbb ingatlanok nagyobb arányú vásárlása állt, mintsem az árak tényleges csökkenése.

Bár - mint említettük - a budapesti lakásár-emelkedést beérték a vidéki nagyobb városok is, a válság utáni össz-drágulásban továbbra is messze a főváros vezet. Míg az országos Takarék Index változása nem éri el a 84 százalékot a 2014-es mélypont és 2018 első negyedéve között, addig Budapesten a fajlagos medián árak közel 118 százalékkal nőttek 2013-tól az idei év elejéig. A mértékek azonban a főváros egyes kerületeiben jelentős különbségeket mutattak. A legnagyobb drágulással jellemezhető helyszíneken 130-152 százalékkal emelkedtek a fajlagos medián árak a mélyponthoz képest, míg a gyengébben teljesítő kerületekben 75-100 százalék közötti volt a növekedés. 

E jelentős drágulás azt eredményezte, hogy a hazai és a fővárosi lakásárak is magasan meghaladták a válság előtti 2008-as szintet 2018 első negyedévében. Az országos TAKARÉK Index a 10 évvel korábbihoz képest 2018 első három hónapjában 41 százalékkal magasabban állt. Budapesten két kerületet (XX. és XXIII.) leszámítva ennél nagyobb növekedés jellemezte a fajlagos medián árakat. Leginkább a budai, illetve az észak-, és a belső-pesti kerületek árai emelkedtek. Hozzájuk csak a XIX. és a XXI. kerület tudott csatlakozni, ezekben is több mint 60 százalékkal mentek fel a medián fajlagos árak. A legnagyobb drágulás a belvárosi kerületekben következett be, ahol 95-120 százalékos volt a különbség a 2018 első negyedévi és a 10 évvel korábbi fajlagos medián árak között. A legkisebb áremelkedés pedig a IX. (3,4 százalék) és a XXIII. kerületet (3,8 százalék) jellemezte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vannak még jól teljesítők

Nyugat-Magyarország nagyvárosaiban folyamatosan emelkedtek a lakásárak az elmúlt években. Ennek köszönhetően alig van olyan, ahol a fajlagos medián árak 2018 első negyedévére nem érték el a válság előtti 2008-as szintet. Mindössze Dunaújváros és Nagykanizsa jelentett kivételt, ahol a tíz évvel korábbinál 16, illetve 9 százalékkal alacsonyabban álltak az árak. A legnagyobb mértékben egy évtized alatt Győrben (63 százalékkal), Sopronban (55 százalékkal), Mosonmagyaróváron (55 százalékkal) és Tatabányán (49 százalékkal) nőttek a gazdát cserélt ingatlanok medián négyzetméterárai.

A mélyponthoz képest összességében 35-80 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért a nyugat-magyarországi városokban. A települések jó része tapasztalt az országosnál nagyobb mértékű árváltozást. Az élen Tatabánya (80 százalék), Sopron (80 százalék) és Győr (77 százalék) állt, de Székesfehérvárott, Veszprémben és Szombathelyen is meghaladta a fajlagos medián árak növekedése a 70 százalékot, s még Pécsett is az országosnál valamivel magasabb volt a drágulás.

A 2017 és 2018 első negyedéves adatok alapján Nyugat-Magyarországon a legmagasabb fajlagos medián árak Győrt jellemezték, ahol körülbelül 300 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként a lakóingatlanokért. A második helyre Sopron került több mint 290 ezer forinttal, míg a harmadik Veszprém lett közel 270 ezer forinttal. A legolcsóbban Nyugat-Magyarországon Nagykanizsán és Dunaújvárosban lehetett lakást vásárolni, ahol a fajlagos medián árak 128-145 ezer forint körül alakultak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm