32 °C Budapest
Rezsigyilkos termékekkel húzzák le a magyar családokat: itt a friss feketelista

Rezsigyilkos termékekkel húzzák le a magyar családokat: itt a friss feketelista

2018. március 19. 11:04

A megnövekedett kereslet miatt megjelentek a hazai napelemes piacon az ügyeskedők. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség friss feketelistája közel 50 megbízhatatlan piaci szereplő számlál. Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti.

Összhangban a makrogazdasági folyamatokkal, na meg a napenergia hasznosításával kapcsolatos kormányzati irányváltással, igencsak berobbant Magyarországon a napelemes piac. Olyan nagy az érdeklődés a napelemes rendszerekre, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplő nemrég, a kötbérek elkerülése végett, 90 napról 150 napra (télen 180 napra) tolta ki a teljesítési időt. Hiába hosszúak ugyanakkor a legtöbb cégnél a várólisták, hiába tolódtak ki a teljesítési idők, továbbra is rendkívül fontos, hogy megbízható vállalkozót válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint ugyanis,

a megnövekedett kereslet miatt egyértelműen megjelentek a piacon az ügyeskedők is.

Nem véletlen, hogy a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) feketelistán gyűjti a megbízhatatlan piaci szereplőket. A nemrég frissített összesítésen közel félszáz céget és magánszemélyt neveznek meg. A felsorolásban akad hazai és külföldi székhellyel rendelkező vállalkozás, illetve magyar és külföldi cégvezető/képviselő, és egyéni vállalkozó is. A néhol hivatkozott magyarázat szerint van olyan vállalkozás, amely azért került fel a listára, mert megkárosította a szövetséget, vagy például nem fizette ki a béreket, illetve az alvállalkozókat. De van olyan cég is, amely ellen büntető feljelentés született csalás miatt.

Akár hitelből is megérheti

Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.

A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.

A fenti gondolatmenetet követve viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás, hiszen a megspórolt rezsitételek hoszabb távon refinanszírozzák a hitelt. Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez még inkább valós alternatíva lehet, de azért nézzünk néhány konkrét példát.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk. A beállításoknál elsőre 750 ezer forintos hitelösszeget (hasonló mértékű önerővel ez az összeg már elég lehet egy családi házas rendszerre), és 48 hónapos futamidőt adtunk meg - ezen kívül egyetlen extra opciót sem aktiváltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mérvadó) alapján az egyik legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót a Sberbank nyújtja, náluk 19 312 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank, a Cetelem, a K&H Bank, az ERSTE Bank, valamint az MKB Bank konstrukciója sem.

Kíváncsiságból elvégeztük a kalkulációt 1,5 millió forintos hitelösszeggel is, a beállításoknál azonban 6 éves futamidőt adtunk meg, és bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelemem a kiválasztott bankba utalnám" opciót. Ezzel a metódussal az egyik legjobb ajánlat, havi 25 828 forintos törlesztővel a Sberbanké (THM 7,66%), de nem marad el ettől sokkal a K&H Bank, illetve a CIB Bank konstrukciója sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért KERESD FEL KALKULÁTORAINKAT!

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?