15 °C Budapest
Átmeneti áruhiány lassíthatja az építkezések befejezését

Átmeneti áruhiány lassíthatja az építkezések befejezését

2018. február 27. 19:04

Az építőipari beruházási boom hatására, időszakonként már hiány is jelentkezik az építőanyag piacon. A növekvő kereslet ugyanakkor új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.

Az építőipari beruházások növekedésének kedvező hatása, az építőanyag kereskedelemben is egyértelműen megmutatkozott - derült ki a Murexin Kft. által, a mintegy száz partnere körében végzett év eleji felméréséből.

Kiderült, hogy a válaszadó kereskedők 42 százalék 10 százalék feletti, 33 százaléka pedig 20 százalék feletti általános növekedést regisztrált 2017-ben. A kedvező általános tendencia, a burkolóanyagok piacát is érintette: a válaszadók 42 százaléka jelzett 10 százalék feletti növekedést ezen a területen.

A kereskedők egyértelműen jó jelnek tartják, hogy a vásárlók többsége ma már minden szegmensben a magasabb minőségű termékeket keresik - ezt a válaszadók 83 százaléka igazolta vissza. 58 százalékuk pedig ezen belül, a burkolóanyagok piacán is erőteljes elmozdulást tapasztalt a prémium termékek iránt. Ehhez a tendenciához illeszkedik, hogy 67 százalékuk úgy érzékeli: az energiahatékonyabb termékek iránt is érezhetően megnőtt a kereslet.

A rendkívül gyors építőipari felfutás mellékzöngéje, hogy a válaszadók 83 százaléka tapasztal időszakonként átmeneti áruhiányt. Jó jel viszont, hogy a forgalomnövekedés hatására stabilizálódott a szektor gazdasági helyzete és 42 százalékuknál emelkedett a létszám. A cég felmérése szerint a válaszadók 58 százaléka 2018-ra is erőteljes, 10 százalka feletti növekedést vár az építőanyag kereskedelemben.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?