15 °C Budapest

Milliárdos panelfelújítás a magyar nagyvárosban

MTI
2011. augusztus 23. 15:05

Panellakás-felújítási mintaprojekt indul Győrben; az első menetben 10 épület 325 lakásának teljes körű energetikai felújítását végzik el 940 millió forintból - mondta el Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester kedden sajtótájékoztatón a városban.

A mintaprojekt költségeinek negyedét a város állja - közölte, jelezve, hogy ha a Raab-Sol nevű beruházás egésze megvalósul, összesen 63 panel társasház 1683 lakása újulhat meg 4,5 milliárd forintból.

Hogy a további fázisokhoz a következő öt esztendőben mennyivel járul hozzá a város, azt Győr pénzügyi helyzetének függvényében döntik el - mondta az alpolgármester.

Emlékeztetett: 2001-ben indultak el ezek a komplex vagy fűtés-korszerűsítési projektek, Győrben 14 ezernél több lakás újult meg, az önkormányzat 3,2 milliárd forinttal támogatta a 10,1 milliárd összértékű munkákat.

A projekt keretében hőszigetelik az épületek homlokzatát és födémjeit, szükség esetén kicserélik a nyílászárókat, az épületeknek külön hőközpontokat alakítanak ki. Szabályozhatóvá teszik a hőmérsékletet, valamint mérhetővé válik az energiafogyasztást; a szellőzőrendszert és a melegvíz-szolgáltatást napkollektorok gyűjtötte energiával támogatják meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alpolgármester kiemelte: a projektben helyi kis- és középvállalkozások vesznek részt, ami azt jelenti, hogy ha öt éven keresztül fut a projekt, akkor 96 munkahely őrizhető meg a városban.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?