20 °C Budapest

Mélyponton az árak: most érdemes lakást vásárolni! Érdemes ingatlanba fektetni Szlovákiában

Pénzcentrum
2010. május 12. 10:32

Amíg 2009 elején négyzetméterenként átlagosan 1413 eurót fizettek Szlovákiában lakásvásárláskor, ma ez már csupán 1296 euró, ez az elkövetkezendő időszakban is így maradhat -írja a bumm.sk.

"Nagyobb városokban 18 százalékkal alacsonyabbak a lakásárak, mint a válság előtt" - mondta Dávid Dereník, az UniCredit Bank Slovakia elemzője.

2009 végén bizonyos régiókban elkezdtek stagnálni az ingatlanárak, ez a tendencia kezd jellemzővé válni az ország egészére, néhol enyhe drágulás is előfordult az első hónapokban. Ez leginkább Besztercebánya, Kassa, Eperjes, Pozsony megyékre volt jellemző, a múlt év utolsó negyedében megfigyelt árakkal szemben. Az elkövetkező hónapokban megállapodnak kicsit az árak, érzékelhetünk visszaesést és drágulást is, mintegy 2 százalékos szintig.

Az idei év első negyedében leginkább a kevesebb szobával rendelkező lakások árai mentek le. Az egyszobásak egyötödével voltak olcsóbbak, mint a krízis előtti időszakban, míg az ötszobásak árai nőttek egészen a múlt év másik feléig, aztán esni kezdtek.

A szakértők szerint az elkövetkező hetekben így fognak alakulni az átlagos árak:

1. családi ház - 1 157 €/m2
2. négyszobás lakás - 1 253 €/m2
3. háromszobás lakás - 1 266 €/m2
4. kétszobás lakás - 1 379 €/m2
5. egy ill. ötszobás lakások - 1 452 €/m2
6. villa - 1 775 €/m2

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Józsa Lajos, az Altagric ingatlanközvetítő cég vezetője szerint érdemes ingatlanba fektetni, mivel alacsonyabbak nem lesznek már az árak. Eladni is lehet, hiszen az áremelkedés és csökkenés mindig arányban van.

A közelmúltban lejátszódott lakásárzuhanás miatt sokan vesznek lakást, de azért óvatos az érdeklődés. Szerinte nem valószínű, hogy a 2007-hez hasonló magas ingatlanárak az elkövetkező 5 évben visszajönnek. Fokozatos, enyhe drágulás várható ugyan, de nem drasztikus. Nagyobb változás az átlagbérek emelkedésével válna reálissá, akkor mernének többen befektetni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08