Mélyponton az árak: most érdemes lakást vásárolni! Érdemes ingatlanba fektetni Szlovákiában

Pénzcentrum
2010. május 12. 10:32

Amíg 2009 elején négyzetméterenként átlagosan 1413 eurót fizettek Szlovákiában lakásvásárláskor, ma ez már csupán 1296 euró, ez az elkövetkezendő időszakban is így maradhat -írja a bumm.sk.

"Nagyobb városokban 18 százalékkal alacsonyabbak a lakásárak, mint a válság előtt" - mondta Dávid Dereník, az UniCredit Bank Slovakia elemzője.

2009 végén bizonyos régiókban elkezdtek stagnálni az ingatlanárak, ez a tendencia kezd jellemzővé válni az ország egészére, néhol enyhe drágulás is előfordult az első hónapokban. Ez leginkább Besztercebánya, Kassa, Eperjes, Pozsony megyékre volt jellemző, a múlt év utolsó negyedében megfigyelt árakkal szemben. Az elkövetkező hónapokban megállapodnak kicsit az árak, érzékelhetünk visszaesést és drágulást is, mintegy 2 százalékos szintig.

Az idei év első negyedében leginkább a kevesebb szobával rendelkező lakások árai mentek le. Az egyszobásak egyötödével voltak olcsóbbak, mint a krízis előtti időszakban, míg az ötszobásak árai nőttek egészen a múlt év másik feléig, aztán esni kezdtek.

A szakértők szerint az elkövetkező hetekben így fognak alakulni az átlagos árak:

1. családi ház - 1 157 €/m2
2. négyszobás lakás - 1 253 €/m2
3. háromszobás lakás - 1 266 €/m2
4. kétszobás lakás - 1 379 €/m2
5. egy ill. ötszobás lakások - 1 452 €/m2
6. villa - 1 775 €/m2

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Józsa Lajos, az Altagric ingatlanközvetítő cég vezetője szerint érdemes ingatlanba fektetni, mivel alacsonyabbak nem lesznek már az árak. Eladni is lehet, hiszen az áremelkedés és csökkenés mindig arányban van.

A közelmúltban lejátszódott lakásárzuhanás miatt sokan vesznek lakást, de azért óvatos az érdeklődés. Szerinte nem valószínű, hogy a 2007-hez hasonló magas ingatlanárak az elkövetkező 5 évben visszajönnek. Fokozatos, enyhe drágulás várható ugyan, de nem drasztikus. Nagyobb változás az átlagbérek emelkedésével válna reálissá, akkor mernének többen befektetni.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?