Közelgő foszfor-hiánnyal fenyegetnek a szakértők!

2010. április 22. 15:32

A foszfor, mint a DNS felépítésében résztvevő elem, alapvető fontosságú az ember számára, de a mezőgazdaságban is nélkülözhetetlen a műtrágyák legfontosabb alapanyagaként. Szakértők újabban azzal fenyegetnek, hogy hamarosan kifogyhatunk a foszfor-készletekből, vagyis kénytelenek leszünk szennyvízből kinyerni a nemesfémet.

Az ausztriai Leobenben található gyár bűzölgő, iszapos szennyvízből állít elő értékes hamut, melyről senki nem gondolná, hogy egy emésztőgödörből származik, nincs szaga, higiénikus, akár a homok egy gyerekhomokozóban, és még értékes is, mivel mintegy 16 százalék foszfátot tartalmaz, melynek tonnája hozzávetőleg 250 euróba (66 ezer forint) kerül.

Egykor a szennyvizet kezelés nélkül a földekre engedték, folyékony trágyaként, amíg ki nem derült, hogy mennyire veszélyes, és mérgező, hiszen az emberi ürülék tele van nehézfémekkel, hormonokkal, és egyéb mérgező anyagokkal. A szennyvízfeldolgozók feladata, hogy ezeket az anyagokat eltávolítsák a szennyvízből, méghozzá manapság olyan hatékonysággal, hogy a megmaradt anyagot nyugodtan lehet emberi trágyaként hasznosítani.

A leoben-i Ash Dec nevű cég épp ilyen pilot projekten dolgozik, amelyről kevesen gondolják, hogy legalább olyan fontos célt szolgál, mint az olajkészletek kimerülésének kezelése.

Bár a foszfor-készletek kimerülésének várható idejében még nem jutottak dűlőre a tudósok, azzal mindenképp egyetértenek, hogy rohamosan fogy, így az olcsó műtrágya hamarosan már a múlté.

Az olajválságnál is komolyabb problémákat szülhet a foszfát eltűnése, hiszen míg előbbi energiaforrásként való hasznosításában helyettesíteni lehet szél-, nap, vagy atomenergiával is, addig a foszfornak nincs alternatívája. Az emberi szervezetben nagy mennyiségben található, szükséges ugyanis a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez és az enzimek működéséhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hasznosítható foszfát-készletek nyolcvan százaléka felett négy ország rendelkezik: Marokkó, Kína, Dél-Afrika és Jordánia. Ezzel szemben Európa szinte egyáltalán nem rendelkezik készletekkel, így szükségleteinek 90 százalékát importból fedezi.

Szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy a készletek teljes kimerülése előtt ki kell fejleszteni olyan eljárásokat, amellyel újrahasznosítás útján ki lehet nyerni a szennyvízből a foszfort. Jelenleg a évente, személyenként közel egy kiló foszfát nyerhető ki szennyvízből.

Németországban külön kutatóintézetet hoztak létre az újrahasznosítási eljárások tökéletesítésére. Terveik szerint 2012-re a német műtrágyakereslet harmadához újrahasznosítás útján biztosítják a foszfátot, amihez a legtöbb inputot a berlini szennyvízcsatornák fogják biztosítani.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?