26 °C Budapest

Hipóznak a polgármesterek: kifehérítik hamis építési engedélyeket

Pénzcentrum
2009. június 22. 15:02

Dagad a hamis építési engedélyek köré font korrupciós botrány Spanyolországban. A part menti területeken tízezrekben mérhető a hamis építési engedéllyel felhúzott ingatlanok száma. A bontás óriási költségekkel és veszteségekkel járna, ezért új megoldáson törik a fejüket az érintett városvezetők.

Számos ingatlan befektető érintett a spanyolországi vesztegetési botrányban. A piac szárnyalása idején kenőpénzzel megszerzett építési engedélyekkel felhúzott lakások tömeges ledózerolása azonban nem tűnik gazdaságos és kivitelezhető megoldásnak.

A kereslet elpárolgásával az árak is jelentősen csökkentek, a kétes körülmények között megvalósított projektekben lakást vásárló ügyfelek számára a hazánkban is ismert fennmaradási engedély lehet az utolsó szalmaszál.

Tengerpart, pálmafák, korrupció

Mivel az esetek többségében bizonyítottan összejátszás áll a háttérben és a gyanútlan vásárlókat nem szeretnék még nagyobb veszteségeknek kitenni, ezért új megoldáson dolgoznak az érintett városok vezetői.

A tárgyalások megkezdődtek: "A legkézenfekvőbb megoldásnak a bírság ellenében kiadott fennmaradási engedély rendszere tűnik, aki ennek sem tesz eleget, azt bontásra kötelezzük!" - vázolta az egyik polgármester a megoldási javaslatot.

A projektek között vannak olyanok, melyeket normál körülmények között sem kellene lebontani, mert nem a partszakaszon, vagy egyéb védett területen épültek. Ezek az engedélyeket övező visszásságok miatt bírság fejében fennmaradhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A városvezetők szerint a másik megoldás a települési rendezési tervek felülvizsgálata és átdolgozása, ezzel az egyébként vitatható lépéssel több illegálisan felhúzott épületet átsorolhatnak a normál kategóriába.

Eközben az ingatlanárak tovább olvadnak az országban, május végére éves szinten 9,8 %-os csökkenést mértek, de a partmenti ingatlanok tekintetében 12,8 %-os volt a visszaesés.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem