20 °C Budapest

Hipóznak a polgármesterek: kifehérítik hamis építési engedélyeket

Pénzcentrum
2009. június 22. 15:02

Dagad a hamis építési engedélyek köré font korrupciós botrány Spanyolországban. A part menti területeken tízezrekben mérhető a hamis építési engedéllyel felhúzott ingatlanok száma. A bontás óriási költségekkel és veszteségekkel járna, ezért új megoldáson törik a fejüket az érintett városvezetők.

Számos ingatlan befektető érintett a spanyolországi vesztegetési botrányban. A piac szárnyalása idején kenőpénzzel megszerzett építési engedélyekkel felhúzott lakások tömeges ledózerolása azonban nem tűnik gazdaságos és kivitelezhető megoldásnak.

A kereslet elpárolgásával az árak is jelentősen csökkentek, a kétes körülmények között megvalósított projektekben lakást vásárló ügyfelek számára a hazánkban is ismert fennmaradási engedély lehet az utolsó szalmaszál.

Tengerpart, pálmafák, korrupció

Mivel az esetek többségében bizonyítottan összejátszás áll a háttérben és a gyanútlan vásárlókat nem szeretnék még nagyobb veszteségeknek kitenni, ezért új megoldáson dolgoznak az érintett városok vezetői.

A tárgyalások megkezdődtek: "A legkézenfekvőbb megoldásnak a bírság ellenében kiadott fennmaradási engedély rendszere tűnik, aki ennek sem tesz eleget, azt bontásra kötelezzük!" - vázolta az egyik polgármester a megoldási javaslatot.

A projektek között vannak olyanok, melyeket normál körülmények között sem kellene lebontani, mert nem a partszakaszon, vagy egyéb védett területen épültek. Ezek az engedélyeket övező visszásságok miatt bírság fejében fennmaradhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A városvezetők szerint a másik megoldás a települési rendezési tervek felülvizsgálata és átdolgozása, ezzel az egyébként vitatható lépéssel több illegálisan felhúzott épületet átsorolhatnak a normál kategóriába.

Eközben az ingatlanárak tovább olvadnak az országban, május végére éves szinten 9,8 %-os csökkenést mértek, de a partmenti ingatlanok tekintetében 12,8 %-os volt a visszaesés.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?