0 °C Budapest

Hipóznak a polgármesterek: kifehérítik hamis építési engedélyeket

Pénzcentrum
2009. június 22. 15:02

Dagad a hamis építési engedélyek köré font korrupciós botrány Spanyolországban. A part menti területeken tízezrekben mérhető a hamis építési engedéllyel felhúzott ingatlanok száma. A bontás óriási költségekkel és veszteségekkel járna, ezért új megoldáson törik a fejüket az érintett városvezetők.

Számos ingatlan befektető érintett a spanyolországi vesztegetési botrányban. A piac szárnyalása idején kenőpénzzel megszerzett építési engedélyekkel felhúzott lakások tömeges ledózerolása azonban nem tűnik gazdaságos és kivitelezhető megoldásnak.

A kereslet elpárolgásával az árak is jelentősen csökkentek, a kétes körülmények között megvalósított projektekben lakást vásárló ügyfelek számára a hazánkban is ismert fennmaradási engedély lehet az utolsó szalmaszál.

Tengerpart, pálmafák, korrupció

Mivel az esetek többségében bizonyítottan összejátszás áll a háttérben és a gyanútlan vásárlókat nem szeretnék még nagyobb veszteségeknek kitenni, ezért új megoldáson dolgoznak az érintett városok vezetői.

A tárgyalások megkezdődtek: "A legkézenfekvőbb megoldásnak a bírság ellenében kiadott fennmaradási engedély rendszere tűnik, aki ennek sem tesz eleget, azt bontásra kötelezzük!" - vázolta az egyik polgármester a megoldási javaslatot.

A projektek között vannak olyanok, melyeket normál körülmények között sem kellene lebontani, mert nem a partszakaszon, vagy egyéb védett területen épültek. Ezek az engedélyeket övező visszásságok miatt bírság fejében fennmaradhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A városvezetők szerint a másik megoldás a települési rendezési tervek felülvizsgálata és átdolgozása, ezzel az egyébként vitatható lépéssel több illegálisan felhúzott épületet átsorolhatnak a normál kategóriába.

Eközben az ingatlanárak tovább olvadnak az országban, május végére éves szinten 9,8 %-os csökkenést mértek, de a partmenti ingatlanok tekintetében 12,8 %-os volt a visszaesés.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm