11 °C Budapest

37 %-os árzuhanás az ingatlanpiacon! Mi állhat a háttérben?

2009. március 9. 05:40

Ami a nemzetközi ingatlanárakat illeti, rendkívül lehangoló év áll mögöttünk és aggodalomra adhat okot, hogy az árzuhanás mértéke tovább fokozódik - áll a Global Property Guide legfrissebb, mind az öt kontinens ingatlanpiacának elemzésében. A nemzetközi gazdaságot és a pénzügyi rendszereket ért csapás hatására alig akad olyan ország, ahol ne csökkentek volna az árak az utolsó negyedévben.

A lista élén az Egyesült Arab Emirátusokat találni, ahol az év végére a korábbi évek 70-80 %-os áremelkedésével szemben 40,86 %-ra mérséklődött az áremelkedés, úgy hogy az utolsó negyedévben már csökkenni kezdtek az árak, ami azóta még nagyobb métereket öltött. Ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk Dubaiban a források és a kereslet zuhanása miatt sorra állítják le a nagyszabású építkezéseket.

Az Emirátusokat követi Kína, ahol a felmérés során a sanghaji ingatlanárakat vették figyelembe. A városban éves szinten 4,83 %-os növekedést mértek, de az utolsó negyedévben Sanghaj lakásárai is csökkenni kezdtek. A dobogó harmadik fokára évi 4 %-os emelkedéssel Svájcnak sikerült felférkőzni, az alpesi ország a nemzetközi árzuhanással dacolva még az utolsó negyedévben is pozitív eredményt ért el.

A vizsgált országok közül éves szinten reálértéken Bulgáriában (2,25 %), Szlovákiában (1,43 %), Japánban (1,19 %), Cipruson (1,01 %) és Németországban (1,01 %) emelkedtek az árak, de az utolsó negyedévben csak az utóbbi két országban nem szenvedtek el veszteségeket a lakástulajdonosok.

A listán szereplő országok közül a többségében 0-10 % között csökkentek a lakásárak az elmúlt évben, de ezek közül például Hongkongban kétszámjegyű volt a visszaesés a negyedik negyedévben. 10 % feletti csökkenéssel zárta az évet Ukrajna (-11,76 %), Írország (-11,89 %), Nagy-Britannia (-15,22-18,01 %), Izland (-16,24 %), az Egyesült Államok (-19,52 %), Litvánia (-26,89 %) és Lettország(-37,00 %).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekesség, hogy a 2007-es adatoktól kedvezőbb értékeket mindössze két európai ország, Svájc és Németország tudott 2008-ban produkálni (bár meg kell említeni, hogy mindkét államnak meglehetősen alacsony bázisértéket kellett túlteljesíteni).

A harmadik negyedévi adatokhoz képest megállapítható, hogy az év végére a legtöbb országban tovább gyorsult az ingatlanárak csökkenése. Ebben a tekintetben Hongkong, Ukrajna és Lettország érte el a legkedvezőtlenebb eredményeket. Európában úgy tűnik, hogy a keleti régió és a Balti-államok sínylik meg leginkább a válságot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm