14 °C Budapest

A PM-nek látszólag igaza van... - egyik zsebből a másikba (OTP)

Pénzcentrum
2006. január 6. 16:32

A Pénzügyminisztérium jogosan állítja, hogy a Budapest Airport Rt. magánosításából származó bevételt adósságtörlesztésre fordítja, ugyanakkor ha jobban a folyamatok mögé nézünk, láthatjuk, hogy a vagyonértékesítésből származó bevétel nagyobb részét pénzforgalmi elszámolás szerint folyó kiadások finanszírozására fordították - hívja fel a figyelmet a tegnap közzétett 2005-ös egész éves pénzforgalmi hiányadatokkal kapcsolatban Gárgyán Eszter, az OTP Bank elemzője.

A szakértő kommentárja szerint lényegében az történt, hogy a kormány a Nemzeti Autópálya Rt. mintegy 200 milliárdos hitelátvállalásán túl mintegy 210 milliárd forintnyi értékben előtörlesztett jenkötvényeket, a 210 milliárdos előtörlesztés előtt azonban már magyar kötvénykibocsátásokat hajtott végre a várt bevétel "terhére". Így lényegében egyik zsebből a másikba került kb. 210 milliárdos privatizációs bevétel. Sőt a többlet kötvénykibocsátás ennél is nagyobb tételt tesz ki.

Adósságot tehát valójában nem is csökkentett a kormány, sőt az elemző szerint mindent együtt véve 100 milliárd forinttal még túl is teljesült 2005-ben az államadósság növekedése. Volt még egy "röpke" 80 milliárdos karácsonyi MOL-befizetés is. A pénzforgalmi deficit terv alatt tartására 40 milliárd jutott (1023 helyett 984 mrd Ft). A hirtelen jött milliárdok hirtelen el is mentek erre-arra...

2006.01.05 18:28
The show must go on...

Az OPT-elemzés teljes terjedelmében:

"A költségvetési törvény szerint 1023 milliárd forintban meghatározott 2005. évi pénzforgalmi hiány teljesülése mindvégig bizonytalannak tűnt a múlt év során. A felültervezett bevételi és alultervezett kiadási irányszámok már az év elejétől megkérdőjelezték a hivatalos prognózis teljesíthetőségét. Az év során először úgy tűnt, az épülő autópálya szakaszok után az NA Rt.-től származó befizetések elszámolhatósága menti meg az egyenleget, amit szeptemberre az Európai Bizottság állásfoglalása hiúsított meg. Végül a Budapest Airport privatizációjából és a MOL Rt. részére értékesített tulajdonjog és bányajáradék mentette meg a pénzforgalmi egyenleget, amit ezek segítségével 984 milliárd forintra, a GDP 4.4%-ára sikerült leszorítani.

1271 milliárd lett volna a deficit

A vagyonértékesítésből befolyó bevételek nagysága egészen december közepéig bizonytalan volt, ezért az NA Rt. 178 milliárd forintos hitelének átvállalását (mely kamatokkal együtt közel 200 milliárdot tesz ki) a Budapest Airport privatizációjától várt bevétel megérkezésétől tette függővé a pénzügyi tárca. Számításaink szerint, a decemberi 404 milliárd forintos BA Rt. privatizációból és 80 milliárd forintos MOL-tól származó vagyonértékesítéshez kapcsolható bevétel nélkül a novemberi végi 1197 milliárd forintos kumulált hiány az év végére 1271 milliárd forintra duzzadt volna, amennyiben a 200 milliárd forintos kiadásként megjelenő hitelátvállalást leszámítva azonos költést feltételezünk.

Bár azt már a részletes számok közzétételét megelőzően tudni lehet, hogy a decemberi kormányülés a zárolt tartalék-felhasználások engedélyezéséről döntött és lakástámogatások kifizetése is felgyorsult, így a vagyonértékesítési bevétel a kiadási oldalt is lazábbá tette.


NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NA. Rt. hitelátvállalását leszámítva 248 milliárd forinttal emelkedett az egyszeri bevételektől megtisztított folyó hiány az eredeti előirányzathoz képest. Ennek legnagyobb tételei az alulteljesülő ÁFA-bevételek, az év eleji prognózishoz képest 130 milliárd forinttal nagyobb hiánnyal záró TB alapok egyenlege, az alulteljesülő társasági adó bevételek és a részben uniós társfinanszírozáshoz kapcsolódó költségvetési és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak túlteljesülései voltak.

A vagyonértékesítésből származó bevétel nagyobb részét tehát pénzforgalmi elszámolás szerint valóban folyó kiadások finanszírozására fordították.
Ugyanakkor valóban az államadósság előtörlesztését finanszírozza a bevétel egy része, ami viszont nem jelenik meg kiadásként a GFS szerinti elszámolásban. Az 200 milliárd forintos NA Rt. hitelátvállaláson felül közel 210 milliárd forint értékben kerül sor államkötvények visszavásárlására és japán jenben fennálló hiteltartozás előtörlesztésére. A PM tehát jogosan állítja, hogy a privatizációs bevételt adósságtörlesztésre fordítja.

Az előre láthatóan túlteljesülő folyó hiányt az ÁKK kötvénykibocsátása finanszírozta. Az eredeti finanszírozási tervben szereplő nettó 1037 milliárd forintnak megfelelő forint és deviza állampapír kibocsátással szemben becslésünk szerint az MNB felé teljesítet előtörlesztést megelőzően 1350 milliárd forinttal emelkedett a nettó állampapír állomány 2005-ben. A valós képhez tehát hozzátartozik, hogy az államadósság a decemberi előtörlesztés nélkül több mint 310 milliárd forinttal nagyobb mértékben emelkedett volna az eredeti tervekhez képest. Így a privatizációs bevételekből finanszírozott előtörlesztéssel együtt is 100 milliárd forinttal túlteljesült az államadósság növekedése, mely számításaink szerint az év végére magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül elérte a GDP 61.1%-át.

Ide-oda könyveljük

Az uniós módszertannak megfelelő ESA 95 szerinti hiányt is megmentheti a MOL Rt-től befolyó 80 milliárd forintos bevétel, bár sok a bizonytalan tétel az eredményszemléletű elszámolást illetően. A BA Rt. értékesítéséből befolyó bevétel csak 75 évre szétosztva számolható el az ESA 95 szerint, a MOL befizetése viszont várhatóan csaknem teljes egészében elszámolható. A GDP 1%-ával növeli az eredményszemléletű hiányt az NA Rt. maradék hitelének átvállalása, amely csak 2006-ban terheli a pénzforgalmi egyenleget. A pozitív tételek között a 2004-ről áthúzódott ÁFA-visszautalások és az eredményszeméletben már 2004-re elszámolt agrártámogatások emelhetők ki, együttesen a GDP 0.8%-ával javítva az eredményszemléletű egyenleget. Így összességében elképzelhető, hogy az uniós módszertannak megfelelő hiány a GDP 7.4%-ában meghatározott, megemelt hivatalos célon belül marad.

Jövőre nő a hiány: közel a 8%-hoz

A 2005. évi pénzforgalmi egyenleg elszámolása és a decemberi pénzforgalmi hiány nem változtatja meg alapvetően az idei évre várható hiányról és finanszírozási igényről alkotott képünket. A pénzforgalmi hiány becslésünk szerint 200 milliárd forinttal haladhatja meg a kormány által várt 1580 milliárd forintos deficitet, így a GDP 7.7%-ára nőhet. Az ESA 95 szerinti módszertan alapján a GDP 7.9%-ára becsüljük a magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül várható hiányt".

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem