28 °C Budapest

A PM-nek látszólag igaza van... - egyik zsebből a másikba (OTP)

Pénzcentrum
2006. január 6. 16:32

A Pénzügyminisztérium jogosan állítja, hogy a Budapest Airport Rt. magánosításából származó bevételt adósságtörlesztésre fordítja, ugyanakkor ha jobban a folyamatok mögé nézünk, láthatjuk, hogy a vagyonértékesítésből származó bevétel nagyobb részét pénzforgalmi elszámolás szerint folyó kiadások finanszírozására fordították - hívja fel a figyelmet a tegnap közzétett 2005-ös egész éves pénzforgalmi hiányadatokkal kapcsolatban Gárgyán Eszter, az OTP Bank elemzője.

A szakértő kommentárja szerint lényegében az történt, hogy a kormány a Nemzeti Autópálya Rt. mintegy 200 milliárdos hitelátvállalásán túl mintegy 210 milliárd forintnyi értékben előtörlesztett jenkötvényeket, a 210 milliárdos előtörlesztés előtt azonban már magyar kötvénykibocsátásokat hajtott végre a várt bevétel "terhére". Így lényegében egyik zsebből a másikba került kb. 210 milliárdos privatizációs bevétel. Sőt a többlet kötvénykibocsátás ennél is nagyobb tételt tesz ki.

Adósságot tehát valójában nem is csökkentett a kormány, sőt az elemző szerint mindent együtt véve 100 milliárd forinttal még túl is teljesült 2005-ben az államadósság növekedése. Volt még egy "röpke" 80 milliárdos karácsonyi MOL-befizetés is. A pénzforgalmi deficit terv alatt tartására 40 milliárd jutott (1023 helyett 984 mrd Ft). A hirtelen jött milliárdok hirtelen el is mentek erre-arra...

2006.01.05 18:28
The show must go on...

Az OPT-elemzés teljes terjedelmében:

"A költségvetési törvény szerint 1023 milliárd forintban meghatározott 2005. évi pénzforgalmi hiány teljesülése mindvégig bizonytalannak tűnt a múlt év során. A felültervezett bevételi és alultervezett kiadási irányszámok már az év elejétől megkérdőjelezték a hivatalos prognózis teljesíthetőségét. Az év során először úgy tűnt, az épülő autópálya szakaszok után az NA Rt.-től származó befizetések elszámolhatósága menti meg az egyenleget, amit szeptemberre az Európai Bizottság állásfoglalása hiúsított meg. Végül a Budapest Airport privatizációjából és a MOL Rt. részére értékesített tulajdonjog és bányajáradék mentette meg a pénzforgalmi egyenleget, amit ezek segítségével 984 milliárd forintra, a GDP 4.4%-ára sikerült leszorítani.

1271 milliárd lett volna a deficit

A vagyonértékesítésből befolyó bevételek nagysága egészen december közepéig bizonytalan volt, ezért az NA Rt. 178 milliárd forintos hitelének átvállalását (mely kamatokkal együtt közel 200 milliárdot tesz ki) a Budapest Airport privatizációjától várt bevétel megérkezésétől tette függővé a pénzügyi tárca. Számításaink szerint, a decemberi 404 milliárd forintos BA Rt. privatizációból és 80 milliárd forintos MOL-tól származó vagyonértékesítéshez kapcsolható bevétel nélkül a novemberi végi 1197 milliárd forintos kumulált hiány az év végére 1271 milliárd forintra duzzadt volna, amennyiben a 200 milliárd forintos kiadásként megjelenő hitelátvállalást leszámítva azonos költést feltételezünk.

Bár azt már a részletes számok közzétételét megelőzően tudni lehet, hogy a decemberi kormányülés a zárolt tartalék-felhasználások engedélyezéséről döntött és lakástámogatások kifizetése is felgyorsult, így a vagyonértékesítési bevétel a kiadási oldalt is lazábbá tette.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az NA. Rt. hitelátvállalását leszámítva 248 milliárd forinttal emelkedett az egyszeri bevételektől megtisztított folyó hiány az eredeti előirányzathoz képest. Ennek legnagyobb tételei az alulteljesülő ÁFA-bevételek, az év eleji prognózishoz képest 130 milliárd forinttal nagyobb hiánnyal záró TB alapok egyenlege, az alulteljesülő társasági adó bevételek és a részben uniós társfinanszírozáshoz kapcsolódó költségvetési és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak túlteljesülései voltak.

A vagyonértékesítésből származó bevétel nagyobb részét tehát pénzforgalmi elszámolás szerint valóban folyó kiadások finanszírozására fordították.
Ugyanakkor valóban az államadósság előtörlesztését finanszírozza a bevétel egy része, ami viszont nem jelenik meg kiadásként a GFS szerinti elszámolásban. Az 200 milliárd forintos NA Rt. hitelátvállaláson felül közel 210 milliárd forint értékben kerül sor államkötvények visszavásárlására és japán jenben fennálló hiteltartozás előtörlesztésére. A PM tehát jogosan állítja, hogy a privatizációs bevételt adósságtörlesztésre fordítja.

Az előre láthatóan túlteljesülő folyó hiányt az ÁKK kötvénykibocsátása finanszírozta. Az eredeti finanszírozási tervben szereplő nettó 1037 milliárd forintnak megfelelő forint és deviza állampapír kibocsátással szemben becslésünk szerint az MNB felé teljesítet előtörlesztést megelőzően 1350 milliárd forinttal emelkedett a nettó állampapír állomány 2005-ben. A valós képhez tehát hozzátartozik, hogy az államadósság a decemberi előtörlesztés nélkül több mint 310 milliárd forinttal nagyobb mértékben emelkedett volna az eredeti tervekhez képest. Így a privatizációs bevételekből finanszírozott előtörlesztéssel együtt is 100 milliárd forinttal túlteljesült az államadósság növekedése, mely számításaink szerint az év végére magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül elérte a GDP 61.1%-át.

Ide-oda könyveljük

Az uniós módszertannak megfelelő ESA 95 szerinti hiányt is megmentheti a MOL Rt-től befolyó 80 milliárd forintos bevétel, bár sok a bizonytalan tétel az eredményszemléletű elszámolást illetően. A BA Rt. értékesítéséből befolyó bevétel csak 75 évre szétosztva számolható el az ESA 95 szerint, a MOL befizetése viszont várhatóan csaknem teljes egészében elszámolható. A GDP 1%-ával növeli az eredményszemléletű hiányt az NA Rt. maradék hitelének átvállalása, amely csak 2006-ban terheli a pénzforgalmi egyenleget. A pozitív tételek között a 2004-ről áthúzódott ÁFA-visszautalások és az eredményszeméletben már 2004-re elszámolt agrártámogatások emelhetők ki, együttesen a GDP 0.8%-ával javítva az eredményszemléletű egyenleget. Így összességében elképzelhető, hogy az uniós módszertannak megfelelő hiány a GDP 7.4%-ában meghatározott, megemelt hivatalos célon belül marad.

Jövőre nő a hiány: közel a 8%-hoz

A 2005. évi pénzforgalmi egyenleg elszámolása és a decemberi pénzforgalmi hiány nem változtatja meg alapvetően az idei évre várható hiányról és finanszírozási igényről alkotott képünket. A pénzforgalmi hiány becslésünk szerint 200 milliárd forinttal haladhatja meg a kormány által várt 1580 milliárd forintos deficitet, így a GDP 7.7%-ára nőhet. Az ESA 95 szerinti módszertan alapján a GDP 7.9%-ára becsüljük a magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül várható hiányt".

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?