13 °C Budapest

Hat módszer, ahogy elveszítheted mindened: így vernek át a zugbankok

2011. július 19. 04:44

Hét ember százmilliókkal vert át embereket és szedte meg magát 2009 és 2010-ben. Legalábbis őket büntette a PSZÁF több mint 50 millió forintra összesen. A károsultak elveszítették a pénzüket, az ingatlanjukat. Épp ezért nagyon fontos, hogy fel tudjuk ismerni a zugbankokat, vagyis azokat a pénzintézeteket, amik valótlan befektetésekkel, hitelekkel csábítanak.

A VÁR Holding Kft.. "országos hitelmentő akció" -ba kezdett: ellenérték fejében üzleti és jogi segítséget ígér azoknak az adósoknak, akik a pénzügyi intézményekkel kötött hitel-, illetve kölcsönszerződéseikből származó fizetési kötelezettségeiknek nem tudnak eleget tenni. Bedőlnénk a KFT.-nek? A tálalás nagyon jó, reklámok napilapokban, öltönyös tanácsadó, széles mosoly, ezekkel az eszközökkel vernek át embereket. Hogy csinálják? Több módszer is van.

Könnyen elveszíthetjük megtakarításainkat, kerülhetünk nehéz anyagi helyzetbe, ha nem tudjuk felismerni a ezeket a módszereket és bedőlünk. Ezek a zugbankok a pénzügyi szolgáltatások szűk körét biztosítják ügyfeleiknek, de azokat irreális feltételekkel. Betétekre óriási hozamot ígérnek, hiteleket nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek is nyújtanak.

 A "túl szép, hogy igaz legyen" ajánlatok ellenére viszont mégis rengetegen bedőlnek. Jellemzően internetes oldalakon, országos, illetve helyi napilapokban hirdetnek, továbbá "szájról szájra" terjesztik a tevékenységük igénybevételének lehetőségét. Gyanússá válhat a piaci viszonyoktól túlzott mértékben elrugaszkodott ajánlatok tétele (pl.: befektetésnél a túl magas hozam ígérete, pénzkölcsön-nyújtásnál az ingyenes, órákon, napokon belüli ügyintézés, amelyet korra és foglalkoztatottságra tekintet nélkül bárki igénybe vehet).

A magas hozam helyett legtöbbször még a befizetések is eltűnnek, a hitelt sem kapja meg az ügyfél a magas ügyintézési díjak ellenére. A fogyasztói csoportokon túl, amik valójában nem is végeznek pénzügyi tevékenységet, rengeteg pénzügyi szolgáltatás végző csaló van a piacon. A fogyasztói csoportok hitelt ígérnek általában ugyan, de pénz helyett egy-egy tárgy, ingatlan kap az a kevés szerencsés, aki elég hosszú ideig tudja fizetni a csoport díjait. A még szabályozás híján legálisan működő hasonló vállalkozások mellett sok ma is illegális szervezet működik, de ezek nagy része szervezetlen, egy-egy ügyeskedő emberhez köthető. Egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető a veszteség.

Hogyan ismerjük fel a csalókat?

A legtöbb esetben a zugpénzintézetek ragaszkodnak a legjobban a külsősségekhez, öltönyös jólszituált ügynökök (akik sokszor nem is tudják, hogy nem egy valós pénzügyi terméket árulnak) fogadhatnak szépen berendezett irodákban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sajtómonitoring tevékenysége, továbbá a Felügyelet bármely területére érkezett bejelentések és a fogyasztóvédelmi beadványok tartalma alapján a bejelentések volumenére és a tevékenységek súlyára tekintettel hivatalból piacfelügyeleti eljárást indít minden olyan esetben, ha felmerül a gyanúja - többek között - engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási, kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási tevékenység végzésének. Az ezzel kapcsolatos határozatok olvashatók a Felügyelet honlapján - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Legegyszerűbb, ha minden olyan ajánlatot elkerülünk, amik a piacitól sokkal magasabb hozamot ígérnek, vagy olyan feltételekkel nyújtják őket, ami nem megszokott.

Átverés módjai!

Ami túl szép, az nem is igaz!

Jó befektetés, pénzmag megtöbbszörözését ígérve csábítja el azokat, akik bedőlnek a betétgyűjtő zugintézeteknek. Az ötlet igen egyszerű, keressünk egy-két naiv befektetőt, akiknek óriási hozamot ígérve meg is találhatjuk az első "betéteseinket". Sokan már ezzel megelégedve lelépnek, de vannak akik tovább folytatják. Egyre több és több betétet gyűjtenek be, az első befizetőket ki is fizetik, kamatostul. Bár ezt a későbbi betétesek pénzéből teszik. Amikor megfelelő nagyságúra duzzad a pénzmag ezek az emberek is eltűnnek és már csak a panaszos levelek mennek a PSZÁF irányába.

 

Charles Ponzi és a nagy ötlete
Az egész nem is új trükk, Charles Ponzi volt az első, aki elsőnek állt elő egy hasonló "vállalkozás" ötletével. Az olasz származású Ponzi amerikai pályafutását banki ügyintőéként kezdte. A Zarossi Bank az átlagosnál 2-3 százalékkal magasabb kamatot ígért a konkurenciánál, amivel könnyen csábította magához a betéteseket. A bank néhány rosszul sikerült befektetésének bedőlése után a bank már csak az új betétesek befizetéséből tudta kifizetni az ügyfeleket, majd végül Zarossi úr Mexikóba menekült a megmaradt vagyonnal. Itt kezdhette megérteni Ponzi milyen könnyen is lehet a magas kamatok ígéretével pénzhez jutni. A háború utáni zűrös időszakban nem volt nehéz jó üzleti ígéretekkel csábítani az amerikai befektetőket. Kezdetben valós bevételt is elért a vállalkozása, amelyet vissza is juttatott a befektetőinek, de amikor egyre bizalmasabban és nagyobb számban jöttek az ügyfelek, már csak a régi bankjában eltanult módszert követte. A régi betéteseket mindig kifizette kamatostul, persze ezeket a kifizetések csak az új beáramló betétek fedezték, nem valós befektetések. Ezek sem sokáig kerültek ki a kezéből, hiszen sokan szinte azonnal újra befektettél nála a kapott vagyonukat. Persze Ponzi előbb utóbb lebukott, és sok betétes szidhatta magát sokáig naivságáért. A történet tanúsága viszont megmaradt máig, ami túl szép az valószínűleg nem is igaz. ma is mint akkor, a hatóságok csak igen sokára tudnak a végére járni egy ilyen ügynek.


Még sokan emlékezhetnek a Capital Partners által okozott óriási botrányra. A Cseh cég magyar alkalmazottjai rendkívül agresszív módon, 20-30 százalékos hozamot ígérve vertek át gyanútlan befektetőket. Az ügy bebizonyította, hogy nem csak a nyugdíjasokat lehet átverni a magas hozam ígéretével, hanem tehetős, "dörzsőlt" befektetőket is. A rossz befektetési döntések, vagy az ügyletek után is magas jutalékot kért a cég, de az emiatti veszteségeket az intézmény nem térítette meg, vagyis keresztet vethethett a pénzükre a CP ügyfelei.

Egy másik példa: hasonló betétgyűjtés kacifántosan, id. Bíró Zsolt magánszemélyként több ügyféllel kötött olyan megállapodást, amelyben vállalta, hogy az utóbbiak által pénzügyi vállalkozásoktól fölvett hitelek törlesztő részleteit részben ő fizeti, ha az ügyfelek az általuk szándékozottnál magasabb hitelösszegeket vesznek föl, s a különbözetet átadják számára. E tranzakciók a jogszabályok szerint üzletszerűen végzett jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, betétgyűjtésnek minősülnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Úgy tudjuk magunkat megvédeni a jogosulatlan tevékenységek végzőitől, ha alaposan utánanézünk a kérdéses személyeknek, cégeknek internetes keresőprogramok, cégnyilvántartás és mindenekelőtt a Felügyelet honlapján elérhető nyilvántartási rendszer segítségével. Kellő utánajárással megelőzhető, hogy a több százezer, több millió forint összegeket, adott esetben lakóingatlanukat veszítsünk el.

Hitel nyugdíjasoknak

Több olyan vállalkozás kezdte meg működését, melyek fizetési nehézséggel küzdőket megtévesztve, díjazás ellenében tárgyalnak a hitelt nyújtó pénzintézetekkel szerződésmódosítások érdekében. Eredmény gyakran nincs is, csak egy kövér összeg, amit az adósnak fizetni kell. De ez csak az egyik legújabb trükk, rengeteg féle képen veszíthetjük el pénzünket, de akár lakásunkat, házunkat is.

Kezes, fedezet nélkül is akár 5 millió forintot ígért egy mára nem működő internetes oldalon pár cseh nyerészkedő. A trükk egészen egyszerű, a BLUE FINANCIAL Ltd. gyors hitelt ígért mindenkinek, amit igényelni egy "kék" vonalon lehetett, asszociálva ezzel az alacsony költséggel hívható telefonszámokra. De a honlapon egy kicsit tovább böngészve megtalálhattuk, hogy bizony a hívás nemhogy nem ingyenes, 625 forintba kerül percenként. Sokan bedöltek és a közel óráig tartó ügyintézés után jöttek csak rá az árverésre. Közel 50 ezer forintjuk bánta a "gyors hitelt".

Az uzsorásokat jól ismerjük, nem szép emberek. Ahogy már beszámoltunk róla egy szerencsi család több sértettel is aránytalan mértékű szóbeli szerződést kötött, amelyek során a kölcsön adott pénz többszörösét kellett az adósoknak visszafizetniük. Egy helyi családnak például a korábban felvett pár ezer forint helyett évek alatt több százezer forintot kellett visszafizetnie. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni megfenyegették, illetve családtagjaik megölését helyezték kilátásba. Ugyan ennél a családnál egy disznótoros tál, amin 2 körülbelül 15 centiméteres hurka volt és egy csík zsírszalonna 4200 forintba került. A gyanúsítottak továbbá 4-5 csirkeszárnyat 2000 forintért adták az adósságcsapdába került sértetteknek.

 

Három elfogott uszorás, vennél fel hitelt tőlük?
Forrás: Police.hu

 

A rendszerváltás körül szaporodtak el a hasonló tevékenységet űző egyszemélyes bankok. A maffia kezdett hitelezni az akkor igen nagy bajban lévő és forráshiányban szenvedő vállalkozásoknak, majd ezek uzsorakamattá váltak vagy még rosszabbakká. Sokszor csak az volt a cél, hogy az ilyen hitelek mögé fedezetként felkínált ingatlanokat olcsón megszerezzék. Ekkor kezdett el virágozni itthon az ingatlanmaffia, ami ugyancsak zugbankok révén működött.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem