21 °C Budapest
Sosem látott mélyrepülésben az oktatás: lassan tényleg elfogynak a magyar tanárok?

Sosem látott mélyrepülésben az oktatás: lassan tényleg elfogynak a magyar tanárok?

2022. április 21. 10:30

A legújabb kutatások szerint a pedagógusok számának csökkenése 10 éven belül már kézenfogható mértéket fog ölteni, írja Lannert Judit, az Egyensúly Intézet külsős szakértője a Telexen. Az pedig nem kérdés, hogy egyre nagyobb gondot fog okozni a pedagógus hiány.

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy Magyarországon egyre kevesebben választják a pedagógus szakmát, illetve sokan, akik emellett döntöttek azok is elhagyják a pályát. Több, friss tanulmány is rámutat arra, hogy ez egyre nagyobb problémát fog okozni, amennyiben nem sikerül pótolni a nyugdíjba menő tanárokat.

Ugyanis abban az összes releváns kutatás egyetért, hogy a szakma rohamosan öregszik: a pályakezdők aránya évente jelenleg az összes pedagógus 1 százaléka. Ha egyenletes lenne a kormegosztás a tanárok között, akkor is minimum 2,2 százalék lenne szükséges az egyensúly megtartásához. Viszont hazánkban egyáltalán nem egyenletes az elosztás: jelenleg a pedagógusok közel fele 50 éves vagy idősebb.

Ha pedig ez a trend nem változik 5 éven belül, akkor ez a probléma csak tovább fog gyorsulni, olyannyira, hogy a kutatások szerint 10 év múlva a mai létszám egyötöde el fog tűnni. Márpedig ez a jelek szerint nem fog változni a közeljövőben. Ennek elsődleges oka pedig nem más, mint a pedagóguspálya presztízsének súlyos romlása. Ehhez társulnak még a rendkívül alacsony bérek, és a szakmai autonómia hiánya.

A magyar pedagógusok bére ugyanis a többszöri emelések ellenére is jóval a diplomások átlagbére alatt van. Ráadásul a magyar pedagógusoknak 40 évet kell tanítaniuk ahhoz, hogy elérjék a csúcsot a fizetésükben szemben az OECD-ben is tag EU-államokkal, ahol 25 év az átlag. A pályakezdők esetében pedig még drámaibb a helyzet, ami éppen az utánpótlás miatt különösen nagy probléma. A Közoktatási indikátorrendszer legfrissebb kötetében is olvasható, a pályakezdő tanárok más európai országokban az egyéb pályakezdő diplomások bérének a 86-98 százalékát keresik meg, míg hazánkban ez 51-55 százalék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De a lemorzsolódásnak csak az egyik oka a rendkívül alacsony kezdőfizetés, hiszen legalább ennyire negatívan hatnak a pedagógusképzés alatti gyakorlatok rossz tapasztalatai. A diákok ugyanis már ekkor szembesülnek azzal, hogy a hétköznapokban a munkájuk kénytelen nélkülözni a kreativitást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm