Sosem látott mélyrepülésben az oktatás: lassan tényleg elfogynak a magyar tanárok?

Sosem látott mélyrepülésben az oktatás: lassan tényleg elfogynak a magyar tanárok?

2022. április 21. 10:30

A legújabb kutatások szerint a pedagógusok számának csökkenése 10 éven belül már kézenfogható mértéket fog ölteni, írja Lannert Judit, az Egyensúly Intézet külsős szakértője a Telexen. Az pedig nem kérdés, hogy egyre nagyobb gondot fog okozni a pedagógus hiány.

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy Magyarországon egyre kevesebben választják a pedagógus szakmát, illetve sokan, akik emellett döntöttek azok is elhagyják a pályát. Több, friss tanulmány is rámutat arra, hogy ez egyre nagyobb problémát fog okozni, amennyiben nem sikerül pótolni a nyugdíjba menő tanárokat.

Ugyanis abban az összes releváns kutatás egyetért, hogy a szakma rohamosan öregszik: a pályakezdők aránya évente jelenleg az összes pedagógus 1 százaléka. Ha egyenletes lenne a kormegosztás a tanárok között, akkor is minimum 2,2 százalék lenne szükséges az egyensúly megtartásához. Viszont hazánkban egyáltalán nem egyenletes az elosztás: jelenleg a pedagógusok közel fele 50 éves vagy idősebb.

Ha pedig ez a trend nem változik 5 éven belül, akkor ez a probléma csak tovább fog gyorsulni, olyannyira, hogy a kutatások szerint 10 év múlva a mai létszám egyötöde el fog tűnni. Márpedig ez a jelek szerint nem fog változni a közeljövőben. Ennek elsődleges oka pedig nem más, mint a pedagóguspálya presztízsének súlyos romlása. Ehhez társulnak még a rendkívül alacsony bérek, és a szakmai autonómia hiánya.

A magyar pedagógusok bére ugyanis a többszöri emelések ellenére is jóval a diplomások átlagbére alatt van. Ráadásul a magyar pedagógusoknak 40 évet kell tanítaniuk ahhoz, hogy elérjék a csúcsot a fizetésükben szemben az OECD-ben is tag EU-államokkal, ahol 25 év az átlag. A pályakezdők esetében pedig még drámaibb a helyzet, ami éppen az utánpótlás miatt különösen nagy probléma. A Közoktatási indikátorrendszer legfrissebb kötetében is olvasható, a pályakezdő tanárok más európai országokban az egyéb pályakezdő diplomások bérének a 86-98 százalékát keresik meg, míg hazánkban ez 51-55 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De a lemorzsolódásnak csak az egyik oka a rendkívül alacsony kezdőfizetés, hiszen legalább ennyire negatívan hatnak a pedagógusképzés alatti gyakorlatok rossz tapasztalatai. A diákok ugyanis már ekkor szembesülnek azzal, hogy a hétköznapokban a munkájuk kénytelen nélkülözni a kreativitást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm