26 °C Budapest
Nem csak a gyereknek horror az iskolakezdés: 20 ezer forint is lehet a szülők kiadása

Nem csak a gyereknek horror az iskolakezdés: 20 ezer forint is lehet a szülők kiadása

2019. július 22. 08:15

Hat hét múlva kezdetét veszi a 2019/20-as tanév. Noha szeptember 2-a még messzinek tűnik, a rengeteg tervezési, szervezési feladat miatt mégis érdemes már most számba venni a teendőket. Az iskolakezdés viszont idén sem lesz olcsó mulatság: spórolósan is minimum 12 ezer forint. 

Mához pontosan 6 hétre elkezdődik a 2019/20-as tanév, így a szülőknek lassan el kell gondolkozniuk a beiskolázás körüli teendőkön, és fel kell készülniük, illetve készíteniük csemetéiket az őszi szemeszterre. Mi sem bizonyítja jobban, hogy közeledik a szünidő vége, minthogy az áruházak már elkezdték kipakolni, sőt akciózni is az iskolai kellékeket. Érdemes egyébként lecsapni a legjobb ajánlatokra, hiszen az idei évben átlagosan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani az tanszereknél - írja a HelloVidék.

Az iskolakezdés tehát idén sem lesz olcsó mulatság.

Egy általános iskolás gyermek iskolakezdése, spórolósan is belekerül 12-15 ezer forintba, de ha kell ünneplő is, akkor könnyedén felkúszhat az összeg 20 forint fölé is. A legfontosabbak a papír- es írószerek, iskolatáska, tornazsák, tolltartó /benne lévő eszközök/, iskolánként, tanítónként változó igényekkel, kérésekkel igencsak megterhelhetik a családi kasszát. Ha pedig elektronikai eszközökre (laptop, tablet), vagy épp bútorokra is szükség van, akkor könnyedén számíthatunk (sok)százezres tanévkezdésre is. Több gyermek esetén meg pláne!

A beiskoláztatás költsége függ attól,

 • hány iskoláskorú gyermek él a háztarásban,
 • közülük mennyien vannak azok, akik első osztályosok, gimnazisták, stb.
 • mekkora mennyiségű, illetve milyen minőségű tanszereket kell beszerezni,
 • van-e szükség informatikai eszközökre, illetve új bútorokra előbbiek tárolására, használatára,
 • milyen támogatásokat tudnak igénybe venni a családok (ingyen tankönyv, stb.).

A felmerülő kiadásokat persze legjobb az éppen aktuális fizetésből kihozni, már persze akkor, ha ez nem okoz gondot a család havi költségvetésében. Jó megoldás lehet az is, egy-egy nagyobb kiadás kapcsán (számítógép, bútor), ha a fedezetet megtakarításainkból tudjuk biztosítani, így a család augusztusi költségvetéséhez nem is kell hozzányúlnunk. Ez persze nem megy mindenkinek: a HelloVidék értesülései szerint az idei évben is komoly felfutásra számítanak a hitelintézetek a személyi kölcsönöknél az iskolakezdés időszakában. Ha nálad is ez a helyzet, az alábbi tanácsokat jobb, ha megfogadod:

 • Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét!
 • Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
 • Mivel a személyi kölcsönt arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt!
 • A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt!
 • Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
 • Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit rendszeresen fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak.

A legfontosabb dátumok

Amennyiben már megbirkóztunk a beiskolázással, érdemes picit szemügyre venni a 2019/20-as tanév rendjét is, hiszen az iskolai szünetek, és legfontosabb tanévi dátumok között is várhatóak apró változások. A következőkben a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján mutatjuk a legfrissebb időpontokat, így a családok könnyebben tudják igazítani a szabadságukat a gyermekek időbeosztásához.

 • 2019. szeptember 2. (hétfő): első tanítási nap
 • 2019. október 26. (szombat)-november 3. (vasárnap): őszi szünet
 • 2019. december 6.: jelentkezés a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgákra
 • 2019. december 21. (szombat)-2020. január 5. (vasárnap): téli szünet
 • 2020. január 18. (szombat): központi írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba
 • 2020. január 24. (péntek): az első félév vége
 • 2020. február 24. (hétfő)-március 13. (péntek): szóbeli meghallgatások a középiskolába jelentkező diákoknak
 • 2020. április 9. (csütörtök)-2020. április 14. (kedd): tavaszi szünet
 • 2020. május 4. (hétfő): írásbeli érettségik kezdete (magyar nyelv és irodalom)
 • 2020. június 15. (hétfő): utolsó tanítási nap
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?