19 °C Budapest
Mi a nyugdíjas igazolvány és hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében?

Mi a nyugdíjas igazolvány és hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében?

2022. július 24. 17:03

A nyugdíjasok számos kedvezményre jogosultak Magyarországon, melyek közé a nyugellátás mellett olyan könnyítések is járnak, mint például a kedvezményes utazás, amelyet nyugdíjas igazolvány (ma már ellátottak utazási utalványa) birtokában vehetnek igénybe. Mi az a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, milyen a nyugdíjas igazolvány minta alapján?

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében és hogy milyen a nyugdíjas igazolvány egy belföldi nyugdíjas igazolvány minta alapján. Meddig volt érvényes a régi nyugdíjas igazolvány, mi van most helyette? Mi a nyugdíjas igazolvány célja, ki jogosult a nyugdíjas igazolvány igénybevételére, milyen információkat tartalmaz a nyugdíjas igazolvány?

Mi a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjas bérletigazolvány (2012 óta a kormányrendeletekben „ellátottak utazási utalványa”; a régi típusú nyugdíjas igazolvány 2013. március 31-ig volt használható) minden magyar nyugdíjas alapjoga, felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményes utazást vehetnek igénybe a belföldi tömegközlekedési járműveken. A nyugdíjas igazolvány igényléséhez a jogosultságot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges.

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében

A felsorolt iratokat a nyugdíjas igazolvány kiállítása során kell bemutatni, jegyellenőrzés során fel kell mutatni az érvényes nyugdíjas igazolványt és a hozzá tartozó kedvezményes bérletet. Az utalvány a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az utazási utalványt tárgyév március 31-ig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be.

A nyugdíjas utazási utalvány tartalmazza a folyósítási törzsszámot, illetve a jogosult nevét és lakcímét. Amennyiben a jogosult nyugdíjas gyámság vagy gondnokság alatt áll, akkor az utazási utalvány a gyám, vagy gondnok, vagy nevelőszülő részére kerül kiküldésre. Az utalványon feltüntetésre kerül a gyám illetve gondnok vagy nevelőszülő neve, és e tisztségeknek megfelelően „GY”/„GO”/”NS” rövidítés.

A nyugdíjas igazolványra vonatkozó törvény

53/2012. (XII. 18.) BM utasítás: a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány személyazonosításra nem alkalmas, ezért csak úgy érvényes, ha felmutatjuk a hozzátartozó fényképes okmányt, például a személyi igazolványt vagy a jogosítványt. A nyugdíjas igazolvány egy egyszerű, kétoldalas kártya, melynek kezdőoldalán szerepel a nyugdíjas neve és arcképe, a nyugdíjasság ténye, illetve egyéb jelentőségteljes információk is.

Nyugdíjas igazolvány minta

A következő információk segítenek eligazodni, pontosan milyen iratra számíthatunk, mit kell keresnünk, ha elvesztettük azt. A nyugdíjas igazolvány első oldalának tartalma:

 • „NYUGDÍJAS IGAZOLVÁNY”;          
 • „RETIRED” felirat;
 • arckép;           
 • annak a szervnek a megnevezése, ahonnan a nyugdíjast nyugállományba helyezték;
 • név;
 • nyugállományú kormánytisztviselő vagy nyugállományú közalkalmazott vagy nyugállományú munkavállaló felirat.

A nyugdíjas igazolvány második oldalának tartalma:

 • „ÉRVÉNYES VISSZAVONÁSIG” felirat;      
 • sorszám;        
 • a kiállítás dátuma és az arra vonatkozó bejegyzés;
 • a belügyi szerv egészségügyi, szabadidős és kulturális intézményei és a kijelölt állami egészségügyi szerv által nyújtott szolgáltatás igénybevételére jogosult;
 • a „Kibocsátó hatóság kódja:” felirat, és az arra vonatkozó bejegyzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?