isolation , coronavirus , stay at home , old people , quarantine , home isolation

Érik a nyugdíjkatasztrófa Magyarországon: lassan minden magyar elfogadja sorsát

2021. december 1. 18:30

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) harmadik negyedéves eredményei azt mutatják, hogy a nyugdíjpénztári befizetések 7,6 százalékkal, míg az egészségpénztári hozzájárulások több,mint 16 százalékkal bővültek a tavalyi év azonos időszakához képest.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A járvány harmadik hullámát követő nyári és koraőszi enyhítések hatására sem tévesztették szem elől a hazai pénztártagok a nyugdíj és egészségcélú befektetéseiket, hiszen folytatódtak a korábbi időszakban tapasztalt tendenciák, és emelkedtek az egyéni és munkáltatói befizetések.

A nyugdíjpénztárak esetében, amíg 2020 harmadik negyedévében 23,4 milliárd forintnyi befizetés érkezett az ÖPOSZ tagpénztáraihoz, addig az idei év azonos időszakában már 25,3 milliárd forinttal nőttek a nyugdíjcélú pénztári megtakarítások. Az egészségpénztárak esetében 8,5 milliárd forintról 9,9 milliárd forintra emelkedett a hozzájárulások összege idén július és szeptember között.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a hazai pénztári tagság az enyhítések hatására sem tévesztette szem elől a céljait, sőt növelték mind a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításaikat, valamint a rövid és középtávú egészségpénztári befizetéseiket. A lakosság jelentős része tehát jelesre vizsgázott pénzügyi tudatosságból az elmúlt három hónap alatt.

– emelte ki Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke, aki hozzátette, hogy a taglétszám tekintetében az elmúlt hónapok sem hoztak áttörést, a nyugdíjpénztárak esetében 1 százalékos csökkenést, míg az egészségpénztáraknál 2,5 százalékos emelkedést láttak.  A harmadik negyedév során tovább emelkedett a munkáltatói hozzájárulások összege is, mind a nyugdíj-, és az egészségpénztárak esetében is. Előbbinél1,3, utóbbinál 26,5 százalékkal.

Folyamatosan igyekszünk hangsúlyozni, hogy a munkáltatóknak kulcsszerepe van abban, hogy a dolgozóik sikeresen tudják elkezdeni pénztári öngondoskodásukat. Amellett, hogy a pénztári hozzájárulások jól mutatják egy munkaadó törődését dolgozói irányába, fontos kiemelni, hogy nemcsak az egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igényelhetik a tagok a 20 százalékos adóvisszatérítést.

-  emelte ki Nagy Csaba.

Az idei évben keletkezett befizetések után járó – akár rendszeres, akár egyszeri befizetésről van szó – adó-visszatérítéseket 2022-ben, a 2021-as évre vonatkozó adóbevallások elkészítése és beküldése után kaphatják meg az arra jogosult pénztártagok az adóhatóságtól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?