9 °C Budapest

Ezért nem veszik komolyan a járványt az idősek: megfeledkeztek volna róluk?

2020. szeptember 23. 11:28

Közös kampányban hívja fel a figyelmet két szervezet az idős emberek védelmére, akiket szerintük a járvány második hullámában magukra hagyott a kormány. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Fóruma a fiatalokhoz is szól, azt kéri, ismét kiemelten vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre. Ez a felhívás ugyanis mostanában nem - vagy csak nagyon ritkán - hangzik el a központi kommunikációban. A MASZSZ és a NYUSZET vezetői felkérnek minden nyugdíjas érdekvédelmi szervezetet: csatlakozzon az országos tájékoztató akcióhoz.

Végképp magukra hagyta a járványban az idős embereket a kormány, hiszen már csak elvétve hallani a központi tájékoztatókon a felhívást: "Vigyázzunk az idősekre!". Az a kijelentés időnként előkerül a kommunikációs dömpingben, hogy a megbetegedő fiataloktól hamarosan eljut a vírus az idősekhez is, azt a figyelmeztetést azonban elvétve sem hallani mostanában, hogy kezdjünk el vigyázni rájuk, s legalább a távolságtartással kiemelten óvjuk meg őket a betegségtől - olvasható a MASZSZ és a NYUSZET közös közleményében.

A NYUSZET a közelmúltban online fórumot szervezett, amelyen Falus Ferenc egykori országos tisztifőorvos a járvány terjedéséről, a betegség következményeiről, de mindenekelőtt a megelőzésről, egyebek között a távolságtartás és a maszkhasználat fontosságáról tartott részletes előadást szakszervezetek és a nyugdíjasokat képviselő szervezetek vezetőinek - mondta Juhász László. A szervezet soros elnöke - aki a MASZSZ nyugdíjas tagozatának vezetője is - tapasztalata szerint

az idős emberek jelentős része azért nem veszi komolyan a járványt és a megelőzést sem, mert nincs is tisztában a betegség következményeivel.

Az elnök úgy véli, a tájékoztatás most mindennél fontosabb, ezért is határozta el a két szervezet közösen, hogy a konferencián elhangzottakból olyan írásos kivonatot is készít, amelyből bárki könnyen megértheti, mitől, miért és hogyan kell védekezni. A szervezők az összeállítást online formában minden érdekvédelmi szervezetnek elküldi azzal a felhívással, hogy csatlakozzanak a tájékoztató kampányhoz és juttassák el sok idős emberhez a fontos tudni valókat. Lehetőleg minél előbb - jegyezte meg -, hiszen a járvány egyre nagyobb ütemben terjed, s félő, hogy hamarosan ismét eléri ezt a veszélyeztetett korosztályt.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A két szervezet azonban a fiatalokat is megszólítja: felkéri őket, vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre, minden idős hozzátartozójukra, ismerősükre. Pontosan úgy, ahogy ezt az első hullámban tették. Vagyis: ha nem muszáj, ne kérjenek unoka felügyeletet, segítsenek nekik a bevásárlásban, s lehetőleg tartsák távol őket minden közösségi rendezvénytől, akár egy nagy családi összejöveteltől is. Azért, mert a kormány erre most külön nem hívja fel a figyelmet, legalább annyira fontos és sürgető, mint az első hullámban volt - szögezte le Juhász László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm