17 °C Budapest

Lehangoló a magyar nyugdíj-hangulat: mi lesz így az idősekkel?

2019. október 1. 16:02

A nyugdíj előtt álló magyarok negyede számít arra, hogy egyáltalán nem fog nyugdíjat kapni, további 15 százalék szerint pedig nem lesz elegendő az az összeg, amit minden hónap tizedike körül hoz majd a postás. A fiatalabbak a legpesszimistábbak, az öngondoskodás mégis a 40-es koroszályban fogalmazódik meg leginkább, mint megoldási lehetőség. Az aggasztó eredmények ellenére a legtöbben nyaralni, utazni és pihenni terveznek az első nyugdíjas hetükön - derült ki egy friss kutatásból.

A Generali Biztosító több mint 500 fős reprezentatív felmérésében arról kérdezte a nyugdíj előtt álló (25 éves-55 éves korosztály) magyar lakosságot, hogy mi jut eszükbe a nyugdíjról, milyen lesz nyugdíjasnak lenni, illetve hogyan, mivel képzelik el az első munka nélkül töltött hetüket.

Beletörődés, bizonytalanság, düh

"A nyugdíj az, ami nekem már nem lesz", "csirkefarhát", "öregség, betegség, kisnyugdíj", "dolgozni fogok" - döntő többségében ilyen és ehhez hasonló válaszok érkeztek arra a nyitott kérdéssora, hogy mi jut eszébe a nyugdíjról.

A megkérdezettek negyede (27%) arra számít, hogy egyáltalán nem kap majd nyugdíjat öregkorában, további 15 százalék pedig jelentős életszínvonal-eséssel számol, mivel szerintük nem lesz elengedő a kapott összeg a jelenlegi körülményeik fenntartására. Körülbelül ugyanennyien (14%) említették spontán a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság szavakat, míg pihenésként vagy megérdemelt jutalomként csak minden ötödik (20,7%) magyar gondol a nyugdíjas éveire. Az öngondoskodást csupán 7 százalékuk említette.

A felmérés eredményei azt is kimutatták, hogy a különböző korosztályok másként asszociálnak a nyugdíjra. A fiatalok (25-40 évesek) jóval pesszimistábbak, mint a nyugdíjhoz közelebb állók (50-55 évesek), hiszen az előbbiek jóval nagyobb arányban gondolják úgy, hogy semmilyen nyugdíjat nem fognak kapni, vagy túl keveset a megélhetéshez, az utóbbiak viszont már inkább szeretnek rá pihenésként, vagy megérdemelt jutalomként gondolni.

A legbizonytalanabb korosztály a felmérés szerint a 41-50 év közöttiek, hiszen ellentétben a fiatalokkal (akik meg vannak győződve, hogy semmit nem kapnak), vagy az idősekkel (akik már készülnek a nyugdíjra), ők egyáltalán nem tudják, mire számítsanak. Talán éppen a kiszolgáltatottság érzése miatt a 40-esek említették legnagyobb arányban (10%) az öngondoskodást, mint megoldási lehetőséget, szemben a 25-30 év közötti korosztállyal, akiknek csupán a 1,5 százaléka.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Utazás, pihenés, család - így tervezzük az első nyugdíjas hetet

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ki miként, mivel tervezi eltölteni majd az első nyugdíjas hetét. Bár erre a kérdésre is sok olyan válasz érkezett, hogy továbbra is dolgozniuk kell majd, esetleg hivatalokban fogják tölteni papírmunkával, az emberek többsége mégis nyugodt hangulatot képzelt el, ahol a pihenésé és a kikapcsolódásé a főszerep. 

A válaszadók 37 százaléka tervez nyaralni vagy utazni az első munka nélkül töltött héten, de közel ennyien (33%) szimplán csak pihennének. A családdal töltött idő szintén sokaknak eszébe jutott (13%), de a kerti munka (8%) és az olvasás is a kedvelt "frissnyugdíjas" tevékenységek közé tartozik. A különböző korosztályok válaszai itt is eltérő várakozásokat mutatnak: a most 25-30 évesek inkább aktívan a családjukkal (utazás, nyaralás), a jelenleg 40-55 évesek inkább passzívan, egyedül (pihenés, olvasás, alvás) tervezik majd tölteni az első nyugdíjasa hetet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem