12 °C Budapest

Így képzelik el nyugdíjas éveiket a fiatalok: mi ennek a realitása?

2019. augusztus 29. 15:02

Vidéki nyugdíjas életre vágyik a magyar fiatalok jelentős része - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából. A Z generáció negyede szeretne külföldön élni időskorában, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány még kevesebb. Azok közül, akik itthon maradnának mintegy kétharmad kifejezetten vidéken képzeli el a nyugdíjas éveit. A kutatás rámutatott továbbá arra is, hogy a megkérdezettek jelentős része az unokáinak szentelné az időskori éveit.

Külföld helyett a magyar tájakról álmodozik az Y és a Z generáció többsége, ha a nyugdíjas éveikről van szó - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, reprezentatív Pulzus kutatásból. Az 1997 után született korosztály többsége itthon töltené el az idősebb éveit. Ugyanakkor a generáció negyede számára vonzó a külföldi nyugdíjas évek képe is. Az idősebb Y generáció ennél kevésbé kalandvágyó, mindössze 12 százalékuk szeretne inkább külföldön élni. 

A Z generáció 64 százaléka kifejezetten Magyarországon szeretné az időskori éveit eltölteni, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány már 80 százalék.

Az ismerős magyar környezethez való ragaszkodást a család közelségének fontossága is magyarázhatja. Ezt az is alátámasztja, hogy a kutatásban arra a kérdésre, hogy "Milyen nyugdíjas szeretnél lenni?", a megkérdezettek több mint fele azt a választ adta, hogy "Olyan, aki a családjának, az unokáinak szenteli az idejének nagy részét."

Az egyre kitolódó nyugdíjkorhatár és a tíz éve változatlan nyugdíjminimum veszélyeztetheti az anyagi gondoktól és munkától mentes időskori éveket. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a vidéki ház, nyugodt környezet és a pihenéssel töltött évek azonban nem kell, hogy álmok maradjanak. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítás segítségével kis lépésekkel is megalapozható a többség számára vágyott idilli öregkor

- mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. 

Az utóbbi időben egyre nő a fiatal belépők aránya a Pénztárnál, azonban még mindig van hova fejlődni. Pénztárunk szeretné megmutatni, hogy az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas élet igenis elérhető, ehhez érdemes minél előbb elindítani a Pénztárunk által nyújtott hosszú távú megtakarítási lehetőséget

 - tette hozzá. A kutatás arra is rámutatott, hogy a vidék békés csendjére vágynának a magyarok nyugdíjas korukban. A nagyvárosok zajától távoli magyar vidék lenne a megfelelő lakhely mind az 1997 után, mind pedig a 1980-1996 között született korosztály számára. A magyarországi nyugdíjaskorra vágyó fiatalok mintegy kétharmada inkább vidéken szeretné élvezni időskori éveit.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem