25 °C Budapest
Így képzelik el nyugdíjas éveiket a fiatalok: mi ennek a realitása?

Így képzelik el nyugdíjas éveiket a fiatalok: mi ennek a realitása?

2019. augusztus 29. 15:02

Vidéki nyugdíjas életre vágyik a magyar fiatalok jelentős része - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából. A Z generáció negyede szeretne külföldön élni időskorában, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány még kevesebb. Azok közül, akik itthon maradnának mintegy kétharmad kifejezetten vidéken képzeli el a nyugdíjas éveit. A kutatás rámutatott továbbá arra is, hogy a megkérdezettek jelentős része az unokáinak szentelné az időskori éveit.

Külföld helyett a magyar tájakról álmodozik az Y és a Z generáció többsége, ha a nyugdíjas éveikről van szó - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, reprezentatív Pulzus kutatásból. Az 1997 után született korosztály többsége itthon töltené el az idősebb éveit. Ugyanakkor a generáció negyede számára vonzó a külföldi nyugdíjas évek képe is. Az idősebb Y generáció ennél kevésbé kalandvágyó, mindössze 12 százalékuk szeretne inkább külföldön élni. 

A Z generáció 64 százaléka kifejezetten Magyarországon szeretné az időskori éveit eltölteni, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány már 80 százalék.

Az ismerős magyar környezethez való ragaszkodást a család közelségének fontossága is magyarázhatja. Ezt az is alátámasztja, hogy a kutatásban arra a kérdésre, hogy "Milyen nyugdíjas szeretnél lenni?", a megkérdezettek több mint fele azt a választ adta, hogy "Olyan, aki a családjának, az unokáinak szenteli az idejének nagy részét."

Az egyre kitolódó nyugdíjkorhatár és a tíz éve változatlan nyugdíjminimum veszélyeztetheti az anyagi gondoktól és munkától mentes időskori éveket. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a vidéki ház, nyugodt környezet és a pihenéssel töltött évek azonban nem kell, hogy álmok maradjanak. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítás segítségével kis lépésekkel is megalapozható a többség számára vágyott idilli öregkor

- mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. 

Az utóbbi időben egyre nő a fiatal belépők aránya a Pénztárnál, azonban még mindig van hova fejlődni. Pénztárunk szeretné megmutatni, hogy az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas élet igenis elérhető, ehhez érdemes minél előbb elindítani a Pénztárunk által nyújtott hosszú távú megtakarítási lehetőséget

 - tette hozzá. A kutatás arra is rámutatott, hogy a vidék békés csendjére vágynának a magyarok nyugdíjas korukban. A nagyvárosok zajától távoli magyar vidék lenne a megfelelő lakhely mind az 1997 után, mind pedig a 1980-1996 között született korosztály számára. A magyarországi nyugdíjaskorra vágyó fiatalok mintegy kétharmada inkább vidéken szeretné élvezni időskori éveit.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30