16 °C Budapest
Kiderült: ennyi lehet jövőre az átlagnyugdíj

Kiderült: ennyi lehet jövőre az átlagnyugdíj

2018. szeptember 26. 09:32

Az mfor.hu számításai szerint a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege.

Az mfor.hu május óta három alkalommal érdeklődött az azóta adatkezelővé vált Magyar Államkincstárnál, hogy megtudják, hogyan alakultak idén a nyugdíjkifizetések, mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek. Ám hiába, a Magyar Államkincstár nem válaszolt kérdéseikre. Saját számításaik szerint azonban a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege.

A nettó átlagkereset jelenleg 216 ezer forint, ami a jövő év elején - az őszi bértárgyalásokat beharangozó hírek alapján - várható körülbelül 10 százalékos emelés után 237 600 forint lehet. Vagyis az átlagbér 56 százalékát fogja kitenni az átlagnyugdíj 2019-ben.

Az, hogy a Magyar Államkincstár nem szolgáltat információkat újságírói kérésre, nem egyedi. A Pénzcentrum hónapok óta (most már közel egy éve) kér nyugdíjakkal kapcsolatos adatokat az Államkincstártól, ám hiába, mi sem kaptunk választ sem a megkereséseinkre.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?