8 °C Budapest

Nyomor jut az öregeknek osztályrészül: ennyien élnek a létminimum alatt

2018. július 19. 16:50

2018 januárjában 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár az öregségi nyugdíjukat. Csaknem harmaduk viszont havonta 100 ezer forintot sem kap. Vagyis a magyar nyugdíjasok nagy része kiszolgáltatott helyzetben van, komoly anyagi gondokkal küzd nap mint nap. A Nyugdíjasok Országos Képviseletének csütörtökön megtartott fórumán többek között arról is szó volt, mégis milyen körülmények között élnek ma a nyugdíjasok Magyarországon, milyenek a kilátásaik, és milyen jövő vár a még most dolgozó magyar emberekre, akik előbb-utóbb nyugdíjba mennek.

A héten számoltunk be róla, hogy a Pénzcentrum közérdekű adatigénylés keretében hozzá jutott a Magyar Államkincstár által folyósított nyugdíjakkal kapcsolatos, 2018. januári adatokhoz, melyek szerint 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár öregségi nyugdíjukat. Ezeknek az embereknek a harmada viszont 100 ezer forint alatti nyugdíjban részesül. A Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján jól látszik, hogy

Magyarországon 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap.

 A Nyugdíjasok Országos Képviseletének csütörtökön megtartott fórumánszó volt arról, hogy a magyar nyugdíjasok kilátásai egyelőre nem túl jók. Varju Lászó, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke előadásában azt mondta, nem várható, hogy a nyugdíminimum összege jövőre változzon, vagyis az összeg jövőre is 28 500 forint lesz.

Önmagában a nyugdíjrendszer középtávon stabilnak tekinthető, mindenkinek lesz nyugdíja. A kérdés, hogy az mennyi lesz

 - jegyezte meg, hozzátéve, azok, akik a '90-es években úgy dolgoztak, hogy nem voltak rendesen bejelentve, vagy épp munkanélküliek voltak, és mostanában mennek nyugdíjba, vagy nem kap majd nyugdíjat, vagy csak résznyugdíja lesz. Varju úgy fogalmazott, a jelenlegi nyugdíjrendszer az erőseket tovább erősíti, a gyengék, rászorulók viszont magukra maradnak.

Százezrek nyomorognak

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője, a nyugdíjasok anyagi kiszolgáltatottságáról beszélt. Ismertette, 2017-ben az egy főre jutó létminimum összege 90 450 forint volt, és a társadalom 30 százaléka élt létminimum alatt. A "nyugdíjas létminimum" összege pedig 81 405 forint.

Kb. 155 ezer olyan nyugdíjas van, aki olyan háztartásban él, ahol nem éri el a jövedelem ezt a szintet

- mondta. Érdekes egyébként, hogy míg a minimálbér összege 2018-ban (bruttó 138 ezer forint) eléri, sőt, meg is haladja a létminimum összegét, a nyugdíjminimum messze elmarad a nyugdíjas létminimum összegétől. Ezzel kapcsolatban ismertetett egy kutatást is, amelyben szakszervezeti tagokat kérdeztek arról, mi a véleményük, egyetértenek-e azzal, hogy a nyugdíjas létminimum és a nyugdíjminimum (ami jelenleg 28 500 forint) összege azonos legyen. A válaszadók

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 51 százaléka egyet értett azzal, hogy az öregségi nyugdíjminimumnak legalább a nyugdíjas létminimum összegével megegyezőnek kellene lennie,
  • 9 százaléka úgy fogalmazott, ezt az ország gazdasági ereje nem bírná el,
  • 23 százalékuk elvi okokból nem ért egyet ezzel, mert szerintük aki keveset dolgozott korábban, az kevés nyugdíjat is érdemel,
  • 17 százalékuk nem tudta eldönteni.

Kis Ambrus ismertetett egy másik kutatást is, amiből kiderül, hogy a dolgozó magyar emberek legnagyobb félelme, hogy nyugdíjasként komoly anyagi problémái lesznek. A második helyen az életszínvonal csökkenése áll, vagyis amaitt aggódnak, hogy a következő években nem lesz elegendő a munkabérük a jelenlegi életszínvonal megtartására. A harmadik legnagyobb félelmük, hogy a jelenlegi munkájuk miatt egészségügyi problémájuk lesz, míg a negyedik nagy félelem, hogy a munkával töltöttsok idő feszültséget okoz majd a magánéletükben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?