3 °C Budapest
Eltűnt félmillió magyar

Eltűnt félmillió magyar

2016. május 12. 10:00

Az elmúlt 25 évben több mint félmillióval csökkent Magyarország népessége. Ez a tendencia várhatóan folytatódik - írja a Világgazdaság.

Egy év alatt ismét egy városnyi magyarral csükkent az ország lélekszáma, így tavaly már több mint félmillióval kevesebben éltek Magyarországon, mint 25 évvel ezelőtt. A lélekszám 9 millió 823 ezerre esett vissza tavaly, amihez a rekordmagas halálozási szám és az alacsony születési szám is hozzájárult.

Az elmúlt években a természetes fogyás 35-40 ezer között ingadozott. 

A statisztikai hivatal népesség-előreszámítása szerint tizenöt év múlva már kevesebb mint 9,7 millióan laknak majd az országban, az évszázad közepére pedig 9,35 millióra csökken a lélekszám. A becslés ráadásul még optimistának tűnik, hiszen nem számol azzal, hogy kivándorlás is sújtja az országot. Tavaly minden eddiginél többen, 33 ezren vándolotak ki.

A KSH Népességtudományi Intézetének becslése sokkal pesszimistább képet fest.

Kalkulációjuk alapján a népesség tavalyi, 2015-ös előreszámítása szerint 2060-ra a népesség száma közel 2 millió fővel fog csökkenni, miután nem lesz igazi áttörés a születésszámban.

Feltevésük szerint a stabilizálódó magyar gazdaságnak növekvő munkaerőigénye miatt a bevándorlók száma lassan emelkedni kezd majd, és a 2050-es évektől viszonyleg magas szinten állandósul. Ezzel párhuzamosan mérséklődik az elvándorlás, a 2040-es évek végétől évi 7500 fős szinten marad. Ezek eredményeként 2060-ban 7 millió 900 ezer fő körül alakul majd az ország népessége.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06